2023 yılında kuzey ışıklarını en iyi şekilde yakalayabileceğiniz 10 yer

Kuzey ışıkları dendiğinde sizin de zihninizde büyülü dünyalar canlanıyor mu? Işıkların dansını izlemek, bambaşka hayallere dalmak, dünyanın gerçekliğinden uzaklaşarak yepyeni ufuklara doğru yelken açmak için benzersiz bir deneyim sunan kuzey ışıklarını yakalamak ne yazık ki ülkemizde mümkün değil. Rotamızı biraz ‘kuzey’e çevirmemiz gerekiyor.

Kutup ışıkları, aurora ya da güneş rüzgarı gibi farklı isimlerle de anılan kuzey ışıkları, dalgalı, yeşil, mor, kırmızı ışık dalgalarının gökyüzünde adeta dans ettiği atmosferik bir olgu. Ve şüphesiz ki nefes kesici! Gören herkesin büyülendiği ve uyandırdığı hisleri tarif etmekte zorlandığı bu ışık dansını, en iyi şekilde yakalamak içinse birkaç faktörü göz önünde bulundurmak önemli. Kuzey ışıklarının nerede, ne zaman görüleceğini tahmin etmek yani auroraları izleyebilmek için bilinen üç ana gösterge bulunur: Kp indeksi (Kp Index), ovation auroral (auroral yağmur) ve güneşin dönüşü (solar rotation). KP indeksi, Kuzey ışıklarını tahmin etmenin en yaygın yoludur ve gezegensel K-endeksi olarak bilinir. Kuzey ışıklarının görünürlüğü ile doğrudan ilişkili olan jeomanyetik aktiviteyi ölçmek için kullanılan basit bir ölçektir ve buna bağlı olarak daha yüksek enlemlerde kuzey ışıklarını görme olasılığı o kadar artar. Ovation Auroral, NOAA Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi tarafından sağlanır ve kuzey ışıklarının tahmin haritasını gösterir. Kuzey ışıkları tahmininde dikkate alınması gereken bir diğer değer de güneşin dönüşüdür, çünkü auroranın oluşumunu sağlayan şey güneştir. Güneşten gelen yüklü tanecikleri dünya üzerindeki oksijen ve azot gazlarının çarpışması sonucu oluşan kuzey ışınları, bu çarpışmanın dünyanın kaç kilometre ötesinde oluşacağına göre değişiklik gösterir.

Tüm bu göstergelerden yola çıkan seyahat uzmanlarına göre ise kuzey ışıklarını görme şansını artırmanın birkaç yolu var. Bunlar, Eylül-Nisan aylarında gezi planı yapmak, yeni ay ve hilal zamanlarını takip etmek ve şehirden, ışık kirliliğinden uzaklaşmak. Peki, nereye gidilmeli, kuzey ışıkları için nasıl bir ön hazırlık yapmalı? Önümüzdeki günlerde kuzey ışıklarını görmeye hazırlanmak için detaylı bir rehberi de sizlerle buluşturuyor olacağız. Ama öncesinde rotanızı belirlemek ve belki de uçak biletinizi hazırlamak isterseniz kiwi.com’un seyahat uzmanlarının paylaştığı bu 10 noktayı not etmek isteyebilirsiniz. İşte 2023 yılında kuzey ışıklarını en iyi şekilde yakalayabileceğiniz 10 yer…

Galerimizi ok tuşlarıyla kaydırarak rotaları keşfedebilirsiniz.