2021 beslenme trendleri: Beslenme alışkanlıklarımız nasıl değişiyor?

Her geçen gün bir şeyler değişiyor ve bu değişime ayak uydurmak için yenilikleri takip etmek şart. Özellikle de beslenme dünyasında… Mesela vegan beslenen biriysen protein alabileceğin farklı besinler ortaya çıkabilir ya da daha önce mutfakta hiç kullanmadığınız malzemelere bu yeniliklerle birlikte yer vermeye başlayabilirsiniz.

Bir de işin içinde elbette pandeminin etkisi var. Karantina ve sosyal mesafe kavramlarının hayatımıza girmesiyle, artan kaygı seviyesi, stres, değişen öncelikler ve sosyalleşme anlayışımızdaki değişiklikler, nasıl besleneceğimiz üzerinde bile etkili rol oynuyor aslında. Ortaya çıkan toplumsal değişikliklerden güçlü bir şekilde etkilenen trendler, beslenmeye dair alışkanlıklara da bir güncelleme getiriyor. Daha önce Instagram’ımda paylaştığım sağlıklı yağlar ya da bitkisel sütler üzerine yazılarıma göz attıysanız, bir süre öncesine kadar hiç hayatımızda olmayan, ancak şimdi çok daha mantıklı gelen değişimlerle ilgili ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.

2021 için de durum farksız değil. Aynı kalmaya devam edecek şeyler olduğu gibi, ezber bozacak değişimler de mevcut beslenme dünyasında. Bu trendlerin neler olduğu ise yazının devamında sizi bekliyor.

Eksiksiz bir kahvaltı

Pandemiden önce pek çoğumuz için hafta içi kahvaltı yapmak adeta bir lükstü. Ancak evden çalışma düzeni sayesinde, bunu da bir rutine oturtabilmek mümkün hale geldi ve 2021’de de böyle olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Yaratıcılığa yer açma zamanı

Temel malzemeler dışında mutfakta baharatlardan soslara kadar geniş bir yer açmaya hazır ol. Özellikle mutfakta geçirilen zamanın biraz daha artması, hem yaratıcılık alanını genişletiyor hem de klasik tariflere farklı bir boyut kazandırmayı sağlıyor.

Kahvenin rolü artıyor

Gün içinde en çok tükettiğimiz şeylerin başında kahve geliyor. 2021’in beslenme trendlerine bakıldığında ise kahve sadece bir uyandırma servisi olmaktan çıkarak, granoladan sağlıklı tatlılara pek çok şeyde kendini gösterecek.

Geri dönüştürülmüş yiyecekler

Yiyecek israfı çağımızın en büyük problemlerinden. Bunun bilincinde olan firmaların sayısı giderek artarken, yapraklardan sebze posalarına kadar yiyecek artıkları geri dönüşüm sürecinin bir parçası olma eğiliminde. 2021 ise bunları tamamen yenilebilir ve lezzetli atıştırmalıklara dahil etmeye odaklanacak.

Yağ alışkanlıkları değişim aşamasında

Zeytinyağı her mutfağın demirbaşı elbette. Yine de farklı şeyler denemeye ne dersin? Cevizden keten tohumuna, kabak çekirdeğinden bademe, yeni çıkan çok çeşitli yağlar yemek serüvenine heyecan katacak hiç şüphesiz.

Nohut yükselişe geçiyor

Undan mısır gevreğine kadar geniş bir yelpazeye yayılmaya başlayan nohut, özellikle vegan beslenenler için önemli bir konumda olmaya devam edecek.

Proaktif bir yaklaşım

Hem beden hem de zihin sağlığı için bütüncül bir beslenme yaklaşımı 2021’de kendini iyiden iyiye gösterecek gibi. Bağışıklık sistemini desteklemeyi ve ruh halini yükseltmeyi amaçlayan besleyici ürünler için yeni seçenekler de kendine yer bulacak hiç şüphesiz.

Güncel paylaşımlarım ve yeni günlük bilgiler için Instagram hesabıma bakabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yemek yemeden önce kendinize sorabileceğiniz 6 soru

Deniz Alayat ICF Bütünsel Yaşam Koçu & IIN Sağlık Koçu
Ben Deniz, Bütünsel Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Koçu’yum. 2016 yılının sonuna doğru bir anda kendimi çok halsiz hissetmeye başladım. Bir hafta önce günde 30 ... Devam