2018 yılının en çok okunan Green Up yazıları: Daha yaşanabilir bir dünya için sürdürülebilir yaşam önerileri

Sürdürülebilirlik, 2018 yılında en çok ön plana çıkan ve dünya genelinde farkındalığın arttığı konuların başında geliyor. Temelleri çok daha önceye uzanan, ne var ki ancak 2018 yılında açtığımız Green Up kategorimizin kısa sürede gördüğü ilgi, bu farkındalığın ülkemizde de yeşermeye başladığının kanıtı. Ve oldukça güzel bir haber! 

Kendi kendine yeten şehirler, çevreci otomobiller ve sıfır atık gibi konularda önerilerin yer aldığı Green Up kategorimizin en çok okunan yazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

Başlıklara ve görsellere tıklayarak yazılara ulaşabilirsiniz.

1. Sıfır atık rehberi 2: İlk iş, tek kullanımlık plastiklerden kurtulmak

Sıfır atık, en basit ifadeyle bir haneden hiç atık çıkmamasını sağlamak ve bunun için de atık haline gelecek hiçbir materyali hayatımıza sokmayacak şekilde yaşamak demek. İfade etmesi kolay, peki ya uygulaması?

2. Ömer Madra ile sohbet: Yok Oluşa Çözüm Bitki Temelli Beslenme mi?

Son zamanlarda iklim ve çevre felaketleri ile ilgili raporlar ardı ardına yayımlandı. Bu raporları değerlendirmek üzere, yazarlarımızdan Kevser Başkara, Açık Radyo’da hazırlayıp sunduğum Vegan Sağlık Programı’nda Ömer Madra’yı konuk aldı.

3. Okyanusların en büyük atık yığınıyla tanışın: Sigara izmaritleri

Genelde okyanus ve denizlerdeki kirlilik deyince ağırlıklı olarak aklımıza plastik şişe, naylon poşet, pipet gibi atıklar gelir. Son yapılan araştırmalar bu atıklardan daha kötülerine rastladılar: Sigara izmaritleri!

4. Otomobilin geleceğinin elektrikli otomobillerde olmasının 9 nedeni

Her ne kadar henüz kullanım oranları oldukça düşük olsa da, elektrikli araçlara yapılan yatırım gün geçtikçe artarken, bu araçlar pek çok otorite tarafından “geleceğin otomobili” olarak adlandırılıyor. Peki elektrikli otomobiller neden “geleceğin otomobili” olarak görülüyor?

5. Sıfır atık rehberi 1: Plastik lütuf mu, lanet mi?

Plastik, o kadar ucuz ki, kirlenen ve eskiyen plastik ürünlerin yerine yenisini almak, onları yıkayıp tamir etmeye çalışmaktan çok daha avantajlı. Bu açıdan baktığınız zaman ne kadar da önemli bir icat olduğunu düşünebiliriz, sonuçta plastik ürünler cebimizden çok fazla para eksilmeden hayatımızı kolaylaştırıyor. Peki, bedeli ne?

6. Tarımın geçmişten günümüze evrimi: Yerel tohumlar, GDO’lular ve biz

İnsanlığın tarıma başlaması, kullandığı araçların gelişimi, tarıma bakış açısının tarihsel evrimi ilgi çekici olmasının yanı sıra, bugünümüzü de doğrudan etkileyen bir mesele. TEDx’teki konuşmasıyla tarım konusunda ufkumuzu açan Feray Karapınar, Uplifers okurları için yerel tohumlar ve GDO hakkında etraflı bir yazı kaleme aldı. 

7. Gezegenimiz Dünya’yı oluşturan ve biçimlendiren 25 olay

Dünyamız yaklaşık 4,5 milyar yıl önce oluşmasından günümüze kadar geçirdiği pek çok değişim, pek çok olgunlaşma aşaması var. Biz de dünya ile ilgili olayları anlatmaya toz ve gaz bulutundan başlıyoruz; ama bu kez mecazi anlamda değil, gerçekten!

8. Su tüketiminizi azaltın: Daha az su tüketmek için kolay ve etkili 17 yöntem

Su tasarrufu yapmak; bütçenizi ve su kaynaklarını korumanın yanı sıra, iklim değişikliği ve çevre kirliliğine karşı çıkmanın da en etkili yollarından biri. Rutininizde yapacağınız küçük değişikliklere dayanan önerilerimiz, banyo ve mutfak gibi ev içi su kullanımının yanı sıra beslenme alışkanlıklarınızı ve enerji tüketiminizi de kapsıyor. Su tüketimini azaltmanıza yardımcı olacak küçük ama etkili 17 yöntemi yazımızda bulabilirsiniz.

9. Her şey çevre için: Okyanusu plastiklerden arındıran dev buluş

Bir yandan tahribat tüm hızıyla devam ederken okyanusları plastik atıklardan arındırmak için çalışmalar da bir bir ortaya çıkıyor. Bunun son örneklerinden biri ise 24 yaşındaki Hollandalı mucit Boyan Slat’ın “System 001” projesi. Proje detaylarınız yazımızda bulabilirsiniz.

10. Daha yaşanılabilir bir Dünya için hemen yapmanız gereken 13 küçük şey

Buzullar eriyor, hayvanların nesilleri tükeniyor, sular çekiliyor, yeşiller kuruyor ve Dünya, yardım çağrıları yapmaya devam ediyor. Birçok insan Dünya’nın daha yaşanılabilir bir yer olması için bir şeyler yapmak istiyor, ancak nereden başlayacağını bilemiyor. Dünya’yı daha yaşanılabilir bir yer yapmanın kolay ve pratik 13 yolunu yazımızda bulabilirsiniz.

Green Up kategorisinde yer alan tüm yazıları incelemek için tıklayın.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!