Zor konuşmaların üstesinden gelmenize yardımcı olacak öneriler

Hepimiz ara sıra zor konuşmalar yapmak zorunda kalabiliyoruz. Bu konuşmalar partnerinizle hassas olduğunuz konular hakkında da olabiliyor, aileniz veya arkadaşlarınızla ilgili sizi mutsuz eden şeyler ya da çocuğunuzun öğretmeniyle, çocuğunuz hakkında da. Konuşmanın konusu, içinde bulunduğunuz zor durumdan çıkmak için karşınızdakiyle pazarlık yapmak veya patronunuzla ücret zammıyla ilgili bile olabilir.

Yalnız kaldığımızda aslında hepimiz söylememiz gereken şeyleri biliyoruz; ancak bir kere gerçekle yüzleştiğimizde ağzımızı açmamak  bize daha kolay bir çözüm gibi gelmektedir, oysa bu anlar hoşnutsuz durumları çözmek için mükemmel fırsatlardır.

İşte zor konuşmaların üstesinden gelmenize yardımcı olacak öneriler:

1. Liste yapın

liste yapma
Liste yapmak, konuşmanın gerçekten durumu iyileştireceğini mi yoksa kötüleştireceğini mi size gösterecektir.

Gerçekten konuşmaya değer mi? Bazen düşünmeden duygusal olarak tepkiler veriyoruz. Aslında bu noktada biraz durup düşünmemiz gerekiyor. Konuşmanın durumu nasıl düzelteceğine yönelik liste yapmak size konuşmanın gerçekten durumu iyileştireceğini mi yoksa kötüleştireceğini mi gösterecektir.

2. Sakin olun

Biraz ara vererek durum değerlendirmesi yapmak, duygularınızın sakinleşmesine yardımcı olacaktır. Zor konuşma yapmanın en iyi tarafı, bu konuşmaların pragmatik ve akılcı olmasıdır. Sinirli ve mutsuzken biriyle çekişmenin hiçbir anlamı yoktur. Olumsuz duygularınızı olay çıkarmadan ve çözüm sürecini sabote etmeden de gerçekleştirebilirsiniz.

İlgili yazı: Sakinleşmenize yardımcı olacak rahatlatıcı teknikler

3. Mükemmel zamanlama

Zor konuşma yapmak için en iyi zaman, her ikinizin de sağ duyulu olduğu ve birbirinizi konsantre bir şekilde dinlemeye hazır olduğu zamanlardır. Eğer etrafta dikkat dağıtan bir şey varsa ya da konuşmanız bölünüyorsa, bu durum, iletmek istediğiniz mesajın karşı tarafa gitmemesine ve olası çözüm yolunun tıkanmasına neden olacaktır. Tüm bunlar da problemi çözmekten ziyade kaos ortamı oluşturacaktır. Bu yüzden, acele etmeyin ve doğru zamanı bekleyin.

4. İddialı olun

İddialı olmak demek agresif olmak demek değildir. İddialı olmak, tartışmanın içerisinde olduğunuzu ve söyleyecek sözünüz olduğunu gösterir. Eğer sözünüz kesiliyorsa ve karşı taraf savunmaya geçtiyse, bekleyin. Karşı tarafa söz hakkı tanıyın ve sonra kendi görüşünüzü dile getirin. İddialı olmak inatçı olmak da değildir. Bazen, karşınızdaki insanın o şekilde davranmak için geçerli bir sebebi olabilir. Fikrinizin değişmesi ve karşınızdaki insanın deneyimini anlamak sizi zayıf yapmaz, aksine sizi daha değerli bir insan haline getirir.

5. Küçük kazanımları alın

konuşma yapan kadın
Zor konuşmalar, sonucu beklediğiniz gibi olmasa bile yapılmaya değerdir.

Zor konuşmayı gerçekleştirdiğinizde sonuç her zaman hayal ettiğiniz gibi gerçekleşmeyebilir. Olay kazanmak veya kaybetmekten ibaret değildir. Olay tam olarak duygularınız ve perspektifinizle iletişim kurma ve gelecek sefer daha iyisini yapmayı ummaktan ibarettir. Zor konuşmalar, içinizi döküp rahatlamanız amacıyla yapılsa bile, yapılmaya değerdir.

Kaynak:

lifehack.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!