Florür hakkında doğru bilinen yanlışlar ve florürün diş sağlığı için önemi

Florür yeryüzündeki doğal kaynakların hemen hemen hepsinde bulunan, günümüzde de özellikle koruyucu özelliği nedeniyle içme suyu, kişisel bakım ürünleri ve bazı gıda maddelerinde kullanılan bir mineral. Son zamanlarda florürün insan sağlığı için faydalı mı zararlı mı olduğu tartışma konusu olsa da,  Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı çalışmalar ışığında florürün ağız ve diş sağlığı için oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde özellikle içme suyunda ve diş macunlarında ekstra florür kullanılmasının temel sebebi de, Dünya Sağlık Örgütü’nün florür kullanımı konusunda yıllardır yaptığı araştırmaların bir sonucu.

Her mineralde olduğu gibi florürün de aşırı kullanımı sağlık için zararlı olabilir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre, içme suyu ve diş macunu yoluyla alınan florür, sağlığınız için zararlı değil aksine, ağız ve diş sağlığının korunması açısından oldukça önemli.

Peki, florür diş sağlığı için neden bu kadar önemli?

Florürün en bilinen özelliği, diş minesini güçlendirerek çürük oluşumunu engellemesi ve hali hazırda var olan çürüklerle savaşma konusunda en etkili müdahale yöntemlerinden biri olması. Bebeklik ve çocukluk döneminde alınan florür, henüz gelişmekte olan kemik yapısına katılarak çocuklarda yeni çıkan dişlerin sağlıklı olmasına katkıda bulunuyor. Yetişkinlik döneminde alınan florür ise, diş minesinin güçlendirilmesini sağlıyor ve çürük oluşumuna engel oluyor.

florürün diş sağlığına etkileri

Ağızda demineralizasyon ve remineralizasyon denen işlemler gün boyunca durmadan devam ediyor. Yani yenen besinler, ağızda bulunan salgılar gibi dış etmenler dişlerde bulunan minerallerin rutin olarak azalıp artmasına neden oluyor. Yemek yediğimizde, alınan yiyeceklerin sindirilebilmesi için tükürükte asit miktarı artıyor ve salgılanan asit yoğunluğu yüksek tükürük salgısı diş yüzeyinin altındaki kalsiyum ve fosforun çözünmesine neden oluyor. Bu süreçte de diş hassaslaşarak çürük oluşumuna daha yatkın hale geliyor. Yemek yemediğimiz zamanlarda, yani tükürüğün daha az asidik olduğu zamanlarda ise kaybedilen bu mineraller tekrar diş yapısına kazandırılıyor. Florür bu aşamada devreye girerek kaybedilen minerallerin daha güçlü bir şekilde dişe bağlanmasına ve ağızda asit arttığında daha az mineral kaybedilmesinde önemli bir rol oynuyor.

Ne kadar florür almalıyım?

İçme suyu ve diş macunu ile aldığınız florür, diş sağlığınızın korunması için yeterli miktarda florür almanıza yardımcı olacaktır. Bunun dışında aldığınız florürün sağlığınız için yararlı ya da zararlı olduğuna bir uzmandan yardım alarak karar verebilirsiniz. Bunun dışında florür koruma amaçlı olarak hazır ve paketlenmiş gıdalarda, bebek mamalarında, bazı kişisel bakım ürünlerinde bulunabilir. Gereğinden fazla florür almak istemiyorsanız, satın aldığınız ürünlerin içeriklerini inceleyerek gerekli miktarı aşmamaya özen gösterebilirsiniz. Ancak diş macunu ya da içme suyu ile aldığınız florürün Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük olarak alınması gereken miktarı karşılamak açısından çok önemli olduğunu ve ağız ve diş sağlığınızı korumak için mutlaka florür almanız gerektiğinin altını çiziyoruz.

Florürün diş sağlığı için önemine yer verdiğimiz bu içerik Oral B’nin katkılarıyla hazırlanmıştır.

Kaynak: WHO

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!