Enerjinizin düşmesine ve yorgun hissetmenize sebep olan 7 alışkanlık

Enerjinin düşmesi genelde iki şeye bağlanır: Açlık ve uykusuzluk. Ancak yalnızca açlık ya da yalnızca uykusuzluk tek başına enerjinizi tüketemez. Gün içinden yaptığınız ya da yapmadığınız küçük şeyler, sizi hem fiziksel hem de zihinsel olarak yorabilir ve günün belli bir saatinden sonra aniden enerjinizin düşmesine neden olabilir.

yorgunluk

Uplifers olarak, günlük yaşamda enerjimizin düşmesine ve kendimizi yorgun, bitkin ve halsiz hissetmemize neden olan durumları ve alışkanlıkları sizler için derledik;

Yorgun olduğunuzda egzersiz rutininizi aksatmak

Enerjinizi korumak için egzersiz düzeninizi aksatmak, aslında sandığınızın tam aksine bir etki yaratır.  Georgia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, normal hayatında egzersiz yapmayan ancak sağlıklı olan kişilerin, haftada 3 gün spor yapmaya başladıktan 6 hafta sonra, kendilerini en az 20 dakika daha fazla enerjik ve zinde hissettiklerini gösterdi.

Düzenli egzersiz vücuda güç ve dayanıklılık verir. Fiziksel olarak kazandığınız bu güç, kardiyovasküler sisteminizin çok daha etkili çalışmasını, bu nedenle de oksijenin ve besinlerin hücrelere daha çabuk ulaşmasını sağlar.

Yeterince su tüketmemek

Teksas Spor Sağlığı Merkezi’nde doktor olan Amy Goodson, normal sıvı miktarında yaşanan %2’lik bir azalışın bile enerjiyi büyük miktarda düşüreceğini söylüyor.

Dehidrasyon olarak adlandırılan sıvı kaybı, kanın yoğunluğunun artmasına ve daha yavaş hareket etmesine sebebiyet verir. Bu nedenle kalp, kanı etkili şekilde pompalayamaz ve zorlanır. Kalbin kanı pompalayamaması sonucunda oksijen ve besinler hücrelere daha yavaş ulaşır. Bu durum, vücudun enerjisinin düşmesine neden olur.

Vücudunuzun ne kadar sıvıya ihtiyacı olduğunu öğrenmek için kan tahlili yaptırarak doktorunuza danışabilirsiniz. Ancak ortalama tavsiye edilen miktar günlük 2 lt civarında.

Demir eksikliği

Demir eksikliği fiziksel yorgunluk, bitkinlik, unutkanlık ve dikkat dağınıklığı gibi bir çok problemi beraberinde getirir. Demir, oksijenin kaslara ve hücrelere taşınmasında önemli bir rol üstlenir.

Demir alımınızı artırmak ve kansızlık riskini azaltmak için kırmızı et, böbrek, yumurta, koyu yeşil ve lifli sebzeler, fındık, fıstık ezmesi gibi demir yönünden zengin yiyecekleri, beraberinde C vitamin içeren besinlerle tüketebilirsiniz. C vitamin demirin emilimini kolaylaştırır.

Mükemmeliyetçi olmak

Yaptığınız her işte mükemmel olmaya çalışmak sizi gereğinden fazla ve uzun saatler çalışmaya zorlar; ancak bir çok işi aynı mükemmel şekilde sonuçlandırmak gerçekçi ve olası bir durum değil.

Hedeflerinizi ulaşılamayacak ve gerçekçi olmayacak şekilde belirlediğinizde, kişisel tatmin sağlayamaz ve mutsuz olursunuz. Bu nedenle gerçekçi hedeflerle, bedeninizi ve zihninizi zorlamadan, belirli bir plan dahilinde ilerlemek enerjinizi daha verimli kullanmanızı ve kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır.

Negatif bakış açısı

Yöneticiniz sizi her aradığında ya da yanına çağırdığında olumsuz bir şey söyleyeceğini düşünüyor ya da trafikte geçirdiğiniz saatleri kaza yapacağım endişesiyle gergin geçiriyorsanız, olaylara sürekli negatif yönlerinden bakıyorsunuz demektir.

Bu gerginlik ve stres durumu kronik boyuta geldiğinde, zihninizin ve bedeninizin gereksiz yere yorulmasına neden olur. Bu nedenle olumsuz bir düşünceye takılı kaldığınızı hissettiğiniz anlarda derin bir nefes alın ve yaşadığınız endişenin gerçekten yerli olup olmadığını düşünmeye çalışın.

Kısa bir süreliğine gezintiye çıkmak, meditasyon yapmak, hareket etmek ve endişelerinizi yakın arkadaşlarınızla paylaşmak; negatif düşüncelerle başa çıkmanızda etkili olacaktır.

Kahvaltıyı atlamak

Yiyecekler, vücut işlevlerinin düzgün ve dengeli şekilde çalışmasını sağlayan en önemli faktörlerden biri. Güne enerjik bir başlangıç yapabilmek ve dengeli olabilmek adına ise, zengin ve besleyici bir kahvaltı çok önemli.

Bu nedenle gün içinde kendinizi yorgun ve bitkin hissetmemek için kahvaltıyı asla atlamamalısınız. Metabolizmanızın ateşleyicisinin kahvaltı olduğunu unutmayın.

Tam buğday içeren ürünler, protein ağırlıklı gıdalar ve vitaminler, iyi bir kahvaltının olmazsa olmazlarından.

Sağlıksız gıdalar tüketmek

İşlenmiş ve şekerli yiyecekler, glisemik indeksi yüksek gıdalardır ve kan şekerinin aşırı derecede yükselmesine sebep olurlar. Kanınıza ani şeker yüklemesi yapmak, anlık enerji artışından sonra ani bir düşüşü de beraberinde getirir ve kendinizi yorgun ve halsiz hissetmenize neden olur.

Şekerli ve yağlı gıdalar yerine, kan şekerinizi daha doğal yollarla artıracak, sağlıklı tahıllarla, meyve ve sebzelerle beslenin.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!