Yüzleşmekten kaçtığınız konular bedeninizi etkiliyor: Grip salgını bize ne anlatmaya çalışıyor?

Bütün fiziksel hastalıkların arkasında içsel dünyamızda henüz dönüştüremediğimiz veya yüzleşmekten kaçındığımız konular vardır, dikkatimizi çekmek için son aşama olarak bedenimizde ortaya çıkarlar. Hayatımın bu döneminde şükürler olsun ki pek hastalanmıyorum, bu nedenle de ağır bir gribe yakalanınca bende kendi içime dönüp bana ne anlatmak istediğine derinlemesine bakarak bunu bir iyileşme fırsatı olarak gördüm. Son yıllarda grip ve enfeksiyonlar bir hayli yaygın ve salgın olarak yaşanmaktaydı ama benim gerçekliğime girmediği için sebebine derinlemesine bakma ihtiyacı hissetmemiştim. Kendi üzerimde çalışmak için gribin ruhsal ve zihinsel sebeplerini incelerken aslında kolektif olarak da bize bir mesaj vermeye çalıştığını hissettim. Toplumsal olarak geçmekte olduğumuz süreçte henüz iyileştirmediğimiz konular, domuz, gergedan gibi isimler verdiğimiz mutasyona uğramış ve güçlenen virüsler olarak ortaya çıkmaktaydı.

Ben kişisel sürecimde fark ettiklerimi takip ettim. Tam dağa kaymaya gitmeden önce yakalandım bu virüse, doğum günü hediyesi gibi tam doğum günü akşamının sonuna doğru ilk belirtilerini hissettirdi ve tatil tarihim yaklaştıkça güçlendi. Birden fark ettim ki en son kaymaya annemin vefatından önce gitmiştim, sorunlu bir seyahat olmuş gruba sonradan dahil olabilmiş ve her yıl kaymaya gitmeme rağmen yıllardır bir daha gidememiştim. İşaret gelmişti, o yıllara dönüp, henüz o dönemden taşıdığım gölgelere bakmalıydım; annemi akciğer kanserinden kaybetmiştim, virüs de benim akciğerlerime yerleşmişti, ipuçlarını takip ettikçe annemin vefatından, o dönemden hala iyileşmesi gereken konuları keşfettim hatta çok derinlere inip birçok farkındalık daha yaşadım. İçsel farkındalıklarım ve doktorum güçlü tedavisi ile ayaklandım, kaymaya gittim, orada mis gibi dağ havası ile tamamen iyileşip, yıllar sonra yeniden kayarak geri döndüm. Kayağı neden bu kadar sevdiğimi de hatırladım, benim için özgürlüğe, uçmaya en yakın hissettiğim spordu. Gölgelerimi biraz daha iyileştirerek özgürlüğüme daha da güçlü adım atmış oldum. Kendimizi iyileştirdiğimiz üzerinde çalıştığım konular başkalarına da şifa sunabildiğimiz alanlardır ve kolektif olarak gribin bize ne anlatmaya çalıştığını bu haftaki Uplifers yazımın konusu yapmaya karar verdim. Eğer grip bana bulaşmış olmasaydı bu kadar derinlemesine bakmaya ihtiyaç duymayacak ve bu yazıyı da kaleme almayacaktım.

Grip, soğuk algınlığı, hastalıklarına baktığımızda enfeksiyon, ateşlenme, solunum, bağışıklık sistemi ve özellikle de domuz gribi alerjik yapıya sahip bir virüs olduğundan (benim de doktorumdan öğrendiğim bir bilgi) bu sebeple de alerjik hastalıkların içsel sebeplerine bakmalıyız.

Öncelikle grip ve soğuk algınlığı; artık bir şeylere tahammül edemediğimiz noktada devreye girer ve artık durmak, içinde bulunduğum duruma bakmak için aslında bir fırsat yaratmış oluruz.

“Hastalık iyileşmeye giden yoldur” adlı harika bir kitabı ve Louis Hay’ın hastalıkların zihinsel nedenlerini referans alarak toplumsal ve bireysel olarak bize ne anlatmak istediğine bakalım.

Enfeksiyon çatışmadır, beden virüslerle bir savaşa girer, burada bakmamız gereken hangi içsel çatışmamız ile yüzleşemediğimizdir. Bedende meydana gelen iltihaplanma savaşı temsil eder, ateşlenme de savaş içindeki bedenin tepkisidir. İltihabın yerleştiği organ neresi ise konu o organın temsil ettiği konularla ilgilidir. Çatışmamızı göz ardı etmemize hangi korkumuz sebep olmaktadır? Virüsün varlığından değil onun bedene girmesine izin verdiğimiz için hastalanırız ve bu da bağışıklık sistemi ile ilgilidir, zayıf bağışıklık deriz. Bağışıklık sistemi savunma hattımızdır, bilincimizde kurduğumuz savunma mekanizmaları ile bilince girip farkındalık yaratamayan konular bedene iner. Bağışıklığın fazla çalışması da alerji yaratır, zararsız maddeleri de tehdit olarak algılar. Burada bastırılmış bir saldırganlık vardır ve saldırganlık korku ile bağlantılıdır. Zarar görme korkusu saldırganlığa, savunmaya ve savaşa sürükler, çatışma doğar. Düşman olarak görülen her ne ise uzlaşmalı, affetmeli ve sevmeyi öğrenmeliyiz.  Öksürmek de bastırılan saldırganlık, bağırma çağırma isteğidir. Solunum nefestir, nefes ise yaşam. Bütünle olan bağımızdır. Nefes alıp veririz, burada alma verme dengemize bakmalıyız. Nefes özgürlüktür, oh diye derin bir nefes alır, yaşamı içimize çekeriz. Astım olan kişilerde nefes alıp vermede dengesizlik vardır, alırlar ama vermek istemezler.

Bütün bunları değerlendirdiğimde geçmekte olduğumuz süreçte toplumsal olarak aslında kaygı ve endişe içindeyiz, korkuyoruz ve bu korkudan yaşadığımız çatışmaları ve hatta belki saldırganlığımızı öfke ve kızgınlıkları derinlere itip normal hayata devam etme çabasındayız. Yüzeyde her şey normalmiş gibi davranırken içimizde yüzleşmediğimiz bu konular hastalık olarak karşımıza çıkıyor. “Mış” gibi yapmayı bırakmalıyız! İçimize bakıp dönüşmedikçe her yıl yine yeniden grip salgını ile karşı karşıya kalıyoruz.

Kendimize sormamız gereken sorular şunlardır:

  • Hayatımda hangi çatışmayı göremiyorum?
  • Hangi alanlarda korku yaşıyorum?
  • Bastırdığın öfke ve kızgınlıklar nedir, nerede ve nasıl saldırganlığını bastırıyorsun?
  • Nerelerde savunmaya ihtiyaç duyuyorsun?
  • Sevgiyi nerede içeri alamıyorsun?
  • Alma – verme dengen nasıl? Hangi alanlarda sadece almak istiyorsun?
  • Hangi konulara artık tahammülün kalmadı?

Louis Hay’e göre de ilgili organ ve hastalıkların sebepleri de şunlardır; bunları da derinlemesine inceleyerek eğer bu yıl sizde grip veya benzeri bir enfeksiyon geçirdiyseniz size neler anlatmak istediğine bakabilirsiniz. Bahara ve yaza girerken bütün bu etkilerden arınarak seneye hastalıksız ve gripsiz bir kış yaratabiliriz kendimize.

  • Akciğer sorunları: Hayatı kabul etmemek. Depresyon. Üzüntü. Dolu dolu bir yaşama kendini layık görmeme. (Hayatım mükemmel bir denge içinde. Hayatı dolu dolu yaşamaya hakkım ve kapasitem var.)
  • Alerjiler: Kime alerji duyuyorsunuz? Kendi gücünü reddetmek
  • Anjin –Boğaz ağrısı. Bademcik iltihabı : Kendi adına çekinmeden konuşamayacağı ve ihtiyaçlarını talep edemeyeceği konusunda güçlü bir inanç.  (İhtiyaçlarımın karşılanması benim doğuştan sahip olduğum bir haktır. İsteklerimi sevgiyle ve rahatça talep ediyorum,  güvenli ve dostça. Güvencedeyim. Hayatla barış içindeyim.)
  • Bademcik intihabı:  Korku. Bastırılmış duygular. Tıkanmış yaratıcılık (Benim hayrıma olan şey artık rahatça akıyor. Tanrısal fikirler benim vasıtamla ifade buluyorlar. Huzur içindeyim.)
  • Enfeksiyon – Viral enfeksiyon: Sinirlenme, öfke, sıkıntı (Rahat, uyumlu olmayı seçiyorum)
  • Grip:  Kitlesel karamsarlık ve inançlara uyum. Korku. İstatistiklere inanmak. (Toplum inançlarının ötesindeyim. Toplumsal etkilerden özgürüm.)
  • Nefes: Hayatı içimizde hissetme yeteneği. (Hayatı seviyorum.)
  • Soğuk algınlığı, Nezle : Aynı anda çok fazla şeyin olup bitmesi.zihinsel karmaşa, düzensizlik. Küçük incinmeler. ‘’her kış üç kez nezle olurum’’ türü inançlar.( Zihnimin gevşeyip rahatlamasına izin veriyorum. İçimde ve çevremde berraklık ve uyum var. Her şey yolunda.)
  • Öksürükler :Dünyaya bağırma arzusu.’’Beni görün! Beni dinleyin!’’ (Ben en olumlu biçimde önemseniyor ve takdir ediliyorum. Seviliyorum.)
  • Viral enfeksiyonlar – virüslerin sebep oldukları : Hayatında mutluluk ve neşeden yoksunluk. Acılık duygusu. (Mutluluğun hayatımda rahatça akmasına sevgiyle izin veriyorum. Kendimi seviyorum.)
  • Zatürree: Umutsuz. Hayattan bıkkınlık. Duygusal yaraların iyileşmesine izin verilmemesi. (Yeni düşünceleri kabul ediyorum. Bu an, yeni bir an.)

 

İlginizi çekebilir: Yaşamak istediğin deneyimi yarat: Yaratımın gücünü nasıl kullanıyoruz?

Zekiye Olgaçay Ruhsal Dönüşüm Rehberi & Regresyon Terapisti
“Ruhsal Rönesans” kitabının yazarıdır. Babasının büyükelçi olması nedeni ile çocukluğunu Brezilya, Mısır, Kuwait, Çekoslovakya, İngiltere gibi dünyanın birçok farklı ülkesinde, 5 farklı kıtada geçirdi. ... Devam