Yüz ve vücuttaki benler nasıl takip edilmeli, dermatoloğa ne zaman başvurmalı?

Benlerle ilgili en korkulan konu, bir deri kanseri olan melanomdur. Melanom bir ben olarak başlayabilen en ciddi deri kanseridir. Erken tanı, diğer kanserlerde olduğu gibi melanomda da hayat kurtarır. Çünkü melanom, erken evrede basit bir cerrahi çıkarma işlemi ile tedavi edilebilir.

Dermatoloğa ne zaman başvurulur?

Düzenli aralıklarla kendi benlerinizi incelemeniz, erken dönemde melanom belirtilerini tespit etmek ve tedaviyi etmek açısından hayati önem taşır. Bunun için banyodan sonra ayda bir defa çıplak vücudunuzu baştan aşağı kendiniz incelemelisiniz. Beninizi incelerken (İngilizce olarak belirtilerin baş harflerinden oluşan) ABCD unutulmamalıdır.

  • Asimetri (asymmetry): Benin bir yarısının diğer yarısıyla uyum göstermemesi
  • Sınır (border): Benin sınırlarında düzensizlik, silinme, pürüzlenme görülmesi
  • Renk (color): Benin bütününde renk farklılığı olması veya kahverengi, siyah, kırmızı, beyaz veya mavilik saptanması.
  • Çap (diameter): Çapının kalem ucu silgisinden büyük olması veya zaman içinde genişlemesi
Düzenli aralıklarla kendi benlerinizi incelemeniz, erken dönemde melanom belirtilerini tespit etmek ve tedaviyi etmek açısından hayati önem taşır.

Eğer bir bende bu değişikliklerden herhangi biri saptanırsa, hemen bir dermatologa başvurulmalıdır.

  • Beniniz sürekli kaşınıyorsa, üzerinde hassasiyet mevcutsa,
  • Ailenizde melanom tanısı almış olan varsa,
  • Doğumsal beniniz mevcutsa,
  • Görüntüsü sizi endişelendiren beniniz varsa ya da herhangi bir bende kısa bir süre içinde değişiklik gözlemlediyseniz, mutlaka dermatoloğa başvurmalısınız.
Benler nasıl alınır?

Evde herhangi bir tedaviyle benlerden kurtulmaya çalışmak daha kötü sonuçlar doğurabilir. Benlerinize uygulayacağınız ev yapımı maddeler alerjik reaksiyona sebep olup, kızarıklık veya iz bırakabilir. Ve genellikle beniniz hala yerinde duruyor olacaktır. Benlerinizi kesmek veya tıraşlamak da ciddi yara izleri ve enfeksiyonla sonuçlanabilir.

Benlerinizi kesmek veya tıraşlamak da ciddi yara izi ve enfeksiyonla sonuçlanabilir.

Bir benin üzerine dövme yaptırmak da çok iyi bir fikir değildir. Eğer sonradan melanom gelişirse erken bulgularını görmek zor olacaktır. Bu süreçte melanom yayılacak ve bu durum tedaviyi zorlaştıracaktır.

Dermatoloğunuz benlerinizi, melanom bulguları açısından kontrol edip, istenilen benleri çıkarabilir (iyi huylu olanlar da dahil). “Benlere bıçak vurulmaz” yanlış bilinen bir ifadedir; melanom riski olan benler ivedilikle alınmalıdır!

İlginizi çekebilir: Cilt lekelerine veda etme mevsimi sonbahar, hoş geldin!

Yazarın diğer yazıları için tıklayın. 

Uzm. Dr. Ezgi Özkur Dermatolog
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dermatoloji ihtisasını bitirdi. Burada nevüs (ben) takibi, psöriasis, büllü hastalıklar, Behçet hastalığı, deri ... Devam