Yoganın en huzurlu hali: Evde yoga yapmanın farkını keşfedin

Şu an yoga yapmak istiyorsun fakat üye olduğun stüdyodaki dersi kaçırdın. İş hayatın yoğun ve sen istediğin gibi stüdyolardaki derslere gidemiyor, yoga yapmaya zaman yaratamıyorsun. Ama sen niyetliysen yoga yapmaman için bir engel yok.

Şu an yaşadığın şehirde kaç tane yoga yapılan stüdyo var? Yoga stüdyoları sürekli açılırken aynı zamanda spor salonlarında da eskisinden daha fazla yoga dersleri olmaya başladı. Bu harika haber. Stüdyoda yoga yapmayı her zaman öneririm. Grup dersinin yarattığı etkinin tadı değişilmez. Yoga uzmanı olmama ve evde pratiğimi kendim uygulamama rağmen halen stüdyolarda yoga yapmaya zevkle devam ediyorum. Arkadaşlarımla bir arada olmak, enerji paylaşımı ve yeni keşifler yapmanın zevkini başka yerde fazla bulamıyorum. Aynı zamanda evde kendi pratiğimi yapmayı da ihmal etmiyorum. Bazı zamanlar ders saatleri uymuyor ve bazı zamanlar da kendimle kalmak, kendi enerjimle olmak istiyorum.

Yoganın yararları uzmanlarca kanıtlandıkça, daha popüler oluyor ve yoga yapanların sayısı da giderek artıyor. Aynı oranda olmasa da stüdyolar da artıyor. Fakat hala stüdyo sayısı yeterli olmayan, hatta hiç stüdyo olmayan iller var. Bu sana engel olmasın, evde de pratik yapabilir ve yoganın yararlarından faydalanabilirsin.

Yoga dersine yetişme stresi

Eğer İstanbul gibi trafiğin yoğun olduğu bir şehirde yaşıyorsan ve üye olduğun stüdyoya bir araçla ulaşman gerekiyorsa muhtemelen herkes gibi en az bir kez derse yetişme telaşı ve tabii stresini yaşamışlardan birisin. Bedenin kadar, zihninin de yogaya ihtiyacı var, stresli bir gün geçiriyorsun. Arabana atladın ve iş çıkışı derse gitmek için yola çıktın. Duran trafiğin içinde artan stres oranınla belki de o gün derse yetişemedin. O ihtiyaç duyduğun ders artık hayal oldu.

Evde yoga yapmanın avantajı ne zaman yapmak istersen o an gerçekleştirebilmen. Bir programlama, derse yetişme telaşı, dolu stüdyodan geri çevrilme gibi durumlardan uzaksın. Bu bile yeterli sebep sayılır.

Özgürlük

Eğer kendin yapacaksan bedeninin veya zihninin ihtiyacı olan stili, süreyi, pratiğin odağını seçebilirsin. Kendi iç sesine güvenmeye ve onun yol göstermesine izin vermeye başlarsın. Pratyahara, yani duyuların içe dönmesi yoganın özündedir. Sonuç olarak kendi iç sesine güvenin artmaya başlar ve ev pratiği ile bunu geliştirebilirsin.

Alan senin

Seni tatmin edecek bir alanı fazla bir malzemeye ihtiyaç duymadan yaratabilirsin. Bir mat sahibi olman yeterli. Kendi evinde yanındaki matta olan bir kişinin sana dokunma telaşına girmeden yoganı yapabilirsin. Tabii konfor alanından çıkmak da yogaya has bir şey. Çünkü konfor alanından çıktığında dönüşüyorsun. Bazen rahatını bozacaksın ki istediğin dönüşüm gerçekleşsin.

Ev yogası eşittir disiplin

Yoganın sekiz kolundan Niyamalardan biri olan Tapas disiplin demektir. Evet, evde yoga yapmak rahatlık, aynı zamanda da disiplin. Düzenli pratik yapmaya başladıkça başarı hissini keşfederek güvenin artar ve bu da zihinsel sağlığını etkiler.

Evde yoga yaparken ne istersen onu giyebilirsin

Temiz taytın kalmadı mı, problem değil. İstersen pijamalarınla, istersen hiçbir şey giymeden yap. Stüdyoya giderken en şık kıyafetlerini tabii ki giymene gerek yok, ama evde giydiğin lekeli t-shirt ile gitmen de pek doğru olmaz. Eğer seçimin o gün rahat ve içinden geldiği gibi olmaksa, evde yoga yapmanın sana kolaylık sağladığını bil.

Sıfır beklenti

Evde yoganı kendin yaptığın zaman nasıl göründüğünden çok, nasıl hissettiğine daha fazla önem veriyorsun. Çünkü etrafında kendini kıyaslayacağın kimse yok.

Nasıl yapabilirim diye soruyorsan; YouTube’da sayısız video, yoga, nefes ve meditasyonların olduğu çeşitli internet sitesi ve aplikasyonlar var. Aynı zamanda stüdyolarda derslere katıldıkça kendi pratiğin için akışlar öğrenebilirsin, hatta uzmanlaşma eğitimleri ile bunu pekiştirebilirsin.

Fotoğraf kaynak: yogaatma.com

İlginizi çekebilir: Zorlukları yenme gücü içinizde: Teslimiyet ve inancın zaferi

Meltem Fakabasmaz Yoga Terapi, Nefes ve Meditasyon Eğitmeni
İstanbul’da doğdum. Anaokulundan lise sona kadar okuduğum FMV Işık Lisesi’ni tamamlayarak Endüstri mühendisliği okumak için rotamı Kıbrıs’a çevirdim. 4 sene sonunda okul ikincisi olarak ... Devam