Yeni yıla daha ‘güçlü’ bir giriş yapabilmek için öneriler

Kimimiz için zorlu, kimimiz için heyecanlı, ancak pek çoğumuz için adapte olmak zorunda olduğumuz değişikliklerle dolu bir yılı daha geri bırakmak üzereyiz. Bir yandan zaman geçmiyormuş ya da her gün birbirinin aynısıymış gibi günler yaşarken, bir yandan da aslında zamanın su gibi akıp geçtiğin hissediyoruz. Aslında böyle dönemlerde takvim ne kadar önemli bilinmez; ama yeni bir yıla hepimizin pek çok anlam yüklediği ve pek çok beklentimizin olduğu kesin.

2022 dilekleriniz nedir bilmiyoruz; ancak yeni yılı daha güçlü ve zinde karşılamanızı sağlayacak; yeni yıldaki beklentilerinizi gerçekleştirmenizi ve 2022 hedeflerinize doğru daha güçlü adımlar atmanızı sağlayacak muhteşem önerilerimiz var! İşte 2022’ye güçlü bir giriş yapabilmenizi sağlayacak, destekleyici öneriler:

Daha güçlü bir bedene sahip olmak için…

‘Güçlü’ denildiğinde akla önce güçlü bir beden geldiği hepimizin malumu. Hayat yolculuğumuz boyunca bize eşlik eden, varlığımızın en somut göstergesi olan ve bizi üzerinde yaşadığımız dünyaya topraklayan bedenimizi güçlendirmek ve dışarıdan gelebilecek olası tehlikelerden korumak son derece önemli. Beden sağlığını güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak denildiğinde akla gelen en önemli başlıklardan biri hiç şüphesiz bağışıklık sistemi. Vücudun kendi kendini savunma mekanizması olan bağışıklık sisteminizi, dolayısıyla da bedeninizi güçlendirmek için:

1. Uyku rutininizi düzenleyin

Yeterli ve kaliteli uyumak, hem bedeninizin hem de zihninizin yeni bir güne hazırlanması, dinlenmesi ve enerjisini geri kazanması için son derece önemli ve gerekli. Vücuttaki sistemlerin dengelenmesine yardımcı olan, yeni güne daha enerjik, mutlu ve güçlü bir başlangıç yapmanıza yardımcı olan uykunun metabolizma sağlığı için sağladığı faydalar elbette bunlarla da sınırlı değil. Vücudumuzun, herhangi bir enfeksiyonla ya da yoğun stresle karşı karşıya kaldığı zamanlarda, hem dışarıdan gelen tehditlerle savaşabilmek hem de vücutta yoğun stres nedeniyle ortaya çıkan metabolizma artıklarını ve toksinleri uzaklaştırabilmek için sitokin adı verilen proteinlerin sayısının artırması gerekiyor. Bu koruyucu proteinler, uyku sırasında, bağışıklık sistemi tarafından serbest bırakılıyor.

Düzenli ve kaliteli bir uyku için, her gün aynı saatte uyuyup uyanmayı, yatak odanızda uyku kalitesini destekleyecek düzenlemeler yapmayı ve günde ortalama 7-9 saat arasında gece uykusu uyumayı 2022’den önce alışkanlık haline getirmeyi deneyebilirsiniz.

2. Daha çok hareket etmeye başlayın

Güçlü bir bağışıklık sistemi için en az uyku kalitesine dikkat etmek kadar önemli olan bir başka konu da düzenli egzersiz. Egzersiz ve bağışıklık sistemi arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmalar, her gün düzenli olarak yürüyüş yapan kişilerin üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı hastalıkları yaşama riskinin 1/4 oranında daha az olduğunu gösteriyor. Düzenli egzersiz aynı zamanda mutluluk hormonları olarak bilinen serotonin, dopamin, endorfin ve oksitosin hormonlarının salınımını artırarak daha mutlu hissetmenize yardımcı oluyor. 

Her gün 10 bin adım atmak ya da düzenli bir egzersiz rutinine sahip olmak zorunda değilsiniz. Her gün bir öncekinden daha fazla hareket etmek için çabalamak, gerekiyorsa telefon konuşmalarınızı ayakta yapmak, daha az asansör kullanmak gibi küçük alışkanlıklar, bedeniniz için büyük fark yaratabilir.

3. Beslenmenize probiyotikleri dahil edin

Bağışıklık sisteminizin %70’ini bağırsaklarınızın oluşturduğunu biliyor muydunuz? Bağırsakların bağışıklık sistemine sağladığı katkının en baş aktörleri ise bağırsaklarımızda yaşayan ‘dost bakteriler’ olarak adlandırılan probiyotikler!

Güçlü bir bağışıklık sisteminin en önemli gerekliliklerinden biri bağırsak sağlığını desteklemek; bağırsak sağlığını desteklemenin en etkili yolu ise bağırsaktaki faydalı bakterileri yani probiyotikleri çoğaltmak. Siyah Çay, Açai Ananaslı Yeşil Çay ve Vanilyalı Rooibos olmak üzere 3 farklı lezzette sunulan Doğadan Probiyotikli Çayların içeriğinde bulunan probiyotikler, dışındaki doğal kalkan sayesinde sıcak sudan ve mide enzimlerinden korunuyor ve sadece bağırsakta aktif hale geliyor. Üstelik bu probiyotikler çayın tadında herhangi bir değişime de neden olmuyor.

Probiyotikli çayın olumlu etkilerinden faydalanmak için günlük düzenli tüketim öneriliyor. Böylelikle bağırsak florasındaki iyi bakterilerin artmasıyla sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı oluyor. Her bir kupa Doğadan Probiyotikli Çayın içinde 200 milyon probiyotik bulunuyor. Doğadan Probiyotikli Çay’ın içeriğinde koruyucu ve katkı maddesi ise bulunmuyor. Doğadan Probiyotikli Çay ayrıca laktozsuz ve vegan beslenmeyi tercih edenler için de uygun.

Güçlü bir zihin için…

Yetişkin bir insan günde 35.000’den fazla karar alıyor, aklından binlerce düşünce geçiyor; sorumluluklarını tamamlayabilmesi, kendisinden beklenen görevleri gerçekleştirebilmesi ve ilişkilerini sürdürebilmesi için akıl yürütmeye, sebep-sonuç ilişkisi kurmaya, seçim yapmaya ve daha yüzlerce farklı bilişsel fonksiyonu etkili şekilde kullanmaya ihtiyaç duyuyor. Bunların tamamı içinse beynimiz çaba gösteriyor, enerji harcıyor ve dolayısıyla yoruluyor. Zihnimizi güçlendirmenin en etkili yollarından biri, tıpkı evlerimizde ve bedenlerimizde olduğu gibi gibi zihnimizin kıvrımlarında da kapsamlı bir temizliğe girişmek, fazlalık olan her şeye veda etmek ve 2022’ye tertemiz, düzenli ve ‘sapasağlam’ bir zihinle merhaba demek:

1. Fazlalıklarla vedalaşın

Giymediğiniz kıyafetler, asla okumayacağınız e-postalar, telefonunuzdaki fazla fotoğraflar ya da kullanmadığınız uygulamalar… Fazlalık olarak tanımlayabileceğiniz her şey aslında zihninizde fazladan yer tutarak sizi meşgul ediyor. Yeni yıla temiz bir başlangıç için bu fazlalıklarla vedalaşmanızda fayda var. Hem düşüncelerinizle hem de gereksiz yere düşünmenize sebep olan insanlarla, eşyalarla ve hayatınızdaki tüm ‘fazlalıklarla’ vedalaşmak için kendinize şu ve benzeri soruları sorabilirsiniz: Bu şey/insan/düşünce yaşamıma ne kadar hizmet ediyor? Bu şeyin/insanın/düşüncenin hayatımda olması bana ne kadar mutluluk veriyor? Bu şey/insan/düşünce gelecekle ilgili hayallerimi gerçekleştirmem için bana gerekli mi? Yaşamınızdan fazlalıkları uzaklaştırıp daha sade, olumsuzluklardan arınmış ve pozitif bir bakış açısı geliştirmeye alan açılmış bir beyin ile, merkezi nöronlarınızı yeniden şekillendirerek 2022’yi daha güçlü bir zihinle karşılayabilirsiniz.

2. Yarım kalan işlerinizi tamamlayın

Zeigarnik etkisini daha önce hiç duymuş muydunuz? İlk kez Rus psikolog Bluma Zeigarnik tarafından keşfedilen Zeigarnik etkisi, tamamlanmamış işlerin veya yarım kalan ilişkilerin tamamlananlara göre daha fazla akılda kaldığını ortaya koyan psikolojik bir kavram. Bu teoriye göre zihnimiz yarım kalan şeyleri asla unutmuyor ve biz onları tamamlamadığımız sürece de devamlı olarak aklımıza takılıyorlar. Dolayısıyla yeni yıla daha berrak ve temiz bir zihinle girmek için ihtiyaç duyduğunuz temizliğin büyük bir kısmı da bu yarım kalan işleri tamamlamak olmalı. 

Yılın sonlanmasına çok az bir vakit kalmışken, 2021 yılından tamamlama fırsatı bulamadığınız, sürekli ertelediğiniz ya da bir türlü başlayacak motivasyonu bulamasanızda zihninizde yer edinen şeylerin bir listesini yapın. Bu listedeki her bir maddeyi gözden geçirerek, yeni yılda devam etmek ya da etmek istemediklerinizi belirleyin. Devam etmek istediğiniz işlere karar verdikten sonra yapılacaklar listenizdeki her şeyi bir öncelik sırasına koyun ve bir takvime oturtun. hedeflerinizin ve yapılacaklar listenizdeki maddelerin ‘gerçekçi’ beklentilerden oluştuğundan emin olun.

3. Zamanınızı daha iyi yönetmenin yeni yollarını keşfedin

Zihnimizi en çok meşgul eden şeylerden biri de sürekli bir şeylere yetişme çabası ya da bir şeyleri kaçırma korkusu. Yeni yılda zamanınızı daha iyi yönetmenin yollarını keşfetmek, bu anlamda işinizi kolaylaştırabilir. Örneğin, günlük tutmak, 2022 için size hoş görünen bir ajanda satın almak, yatmadan önce ertesi günü planlamak ancak aksilikler ve olası spontanlıklar için esneklik payı bırakmak yeni yılda zaman yönetimi anlamında hayatınıza katabileceğiniz yeniliklerden bazıları. 

Takvim kullanmak ya da bir takvim uygulamasıyla tüm yapılacaklar listenizi günlere ve saatlere bölmek, yapılacaklar listenizdeki işlerin ne kadarının tamamlanıp ne kadarının tamamlanmadığıyla ilgili haftalık değerlendirmeler yapmak, aynı anda iki işle ilgilenmek yerine tek bir işe odaklanarak onu bitirene kadar odağınızı dağıtmamak, akşam saatlerini aktif ve verimli şekilde çalışmak yerine yaratıcılık gerektiren aktivitelerle doldurmak ve paylaştırabileceğiniz işlerinizi delege etmek gibi uygulamalarla zaman yönetiminizi etkili hale getirebilirsiniz. 

Ruh sağlığınızı güçlendirmek için…

Sağlık söz konusu olduğunda, asla ihmal etmememiz gereken bir konu da ruh sağlığımız. Çünkü Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlıktan, ancak zihin, ruh ve beden sağlığımızın bir arada iyi olduğu zaman bahsetmek mümkün. Diğer yandan ruhunuza iyi bakmak, yaşamdan daha çok keyif almayı sağlamanın da yollarından biri. Ruh sağlığınızı korumak, kendinizle baş başa kaldığınız anları keyifli geçirmek ve kaliteli bir yaşam için: 

1. Stresle aranıza mesafe koyun

Stres her ne kadar zihinsel ya da ruhsal bir ‘yorucu’ olarak görülse de, stresle birlikte deneyimlenen gerginlik, korku, endişe gibi duyguların bedenimizde yarattığı fizyolojik tepkiler nedenini bilmediğiniz ağrılardan uyku problemlerine, iştahsızlık ya da aşırı yeme gibi beslenme problemlerinden yorgunluğa pek çok bedensel probleme de neden olabiliyor.  

Kronik stres vücudumuzu, bağışıklık sistemini baskı altına alan ‘stres hormonları’na maruz bıraktığı için bağışıklık sistemini güçlendirmenin ve yeni yıla daha güçlü bir başlangıç yapmanın en önemli ön koşullarından biri de stresle aranıza mesafe koymak. Strese bağlı bağışıklık sistemi rahatsızlıklarıyla başa çıkabilmek için stresle vedalaşmanız, stresle vedalaşabilmeniz içinse, meditasyon ve nefes egzersizlerini alışkanlık haline getirmeyi, sizi rahatlatan hobilerle ilgilenmeyi ve stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olan sevdiklerinize daha çok zaman ayırmayı önceliklendirmeniz gerekiyor.

2. Rahatlayın

Modern yaşam ne kadar yoğun bir tempoya sahip olursa olsun, ne kadar çok ‘yoğun’ olmayı ödüllendirirse ödüllendirsin, hepimizin kendimize ve bazen de hiçbir şey yapmamaya ihtiyacımız var. Rahatlamak için keyif aldığınız ancak sizi çok yormadan akışta kalmanızı sağlayacak aktivitelere zaman ayırabilir; Niksen gibi ‘hiçbir şey yapmamanın keyfine varmayı’ odağına alan yaşam felsefelerini hayatınıza dahil ederek rahatlayabilirsiniz.

Deneyimlerinizi gözden geçirmek ve deneyimlerinize eşlik eden duygularınızla ilgili farkındalık geliştirmek, Ujjayi nefesi gibi rahatlamayı odağına alan nefes tekniklerinden faydalanmak, lavanta yağı gibi kokularıyla rahatlatan bitkilerin gücünden destek almak ve özellikle akşam saatlerinde kafeini azaltıp, Doğadan Probiyotikli Bitki Çaylar serisinde yer alan ve doğal olarak kafeinsiz olan Rooibos gibi çayları tercih etmek yeni yılda çok daha huzurlu günler geçirmenize katkı sağlayabilir.

3. Kutlamayı unutmayın

Konumuz yeni yıl olduğu için bu kadar ‘yeni yıl kararı’ arasında kutlamalardan bahsetmemek olmaz. İster yeni yıl, isterseniz küçük ya da büyük başarılar, yeni başlangıçlar… Kutlamalar kendinizi ödüllendirmenin, başarılarınızın tadını çıkarmanın ve yeni adımlar için motive olmanın en keyifli yolu! Kendinize uzun zamandır istediğiniz bir yeni yıl hediyesi alarak ve hiç değilse 2021’i de bu yazıyı okuyacak kadar sağlıklı bitirdiğiniz için kutlamaya ne dersiniz? Sevdiklerinizle ya da tek başınıza, başarabildiğiniz ya da başaramadığınız ancak emek verdiğiniz her ne varsa çabanızı kutlamayı, kendinizi ve çevrenizdekileri takdir etmeyi unutmayın.

Bu içerik Doğadan Probiyotikli Çay katkılarıyla hazırlanmıştır. Doğadan Probiyotikli Çay serisiyle tanışmak için tıklayın.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
Advertisement