Yazar Stan Tatkin anlatıyor: İlişkiler neden zordur?

Bir ilişkiyi devam ettirmek, her zaman sanıldığı kadar kolay değildir. Bunun farklı nedenleri olabilir. Ancak temelde yatan neden, bir ilişkinin 2 farklı insan tarafından yürütülmeye çalışılmasıdır. Yani bu işin doğasında olan şeyin aynı zamanda onu zor kılan bir etken de olduğunu söyleyebiliriz. Peki iki insanın bir arada yaşaması, anlaşması ve sorunsuz bir ilişkiye devam etmesi, üstelik birbirlerini sevdikleri halde neden bu kadar zor? Yazar Stan Tatkin bu soruyu beynimizin nörolojik yapısıyla cevaplandırıyor.

Buna göre; beynin üst kortikal bölgeleri çok zeki, ancak yavaş yapılardır. Bizim planlama yapmamızı, tahminde bulunmamızı, bilgileri düzenlememizi ve dili işlememizi sağlar. Alt kortikal bölgeler ise hafıza temelli, otomatik ve hızlıdırlar. Aşk ve cinsellik söz konusu olduğunda bu bölgeler aktive olur, ancak aynı zamanda otomatik pilotta gerçekleştirdiğiniz eylemleriniz de yine bu bölgeler sayesinde meydana gelir. Yani bisiklet sürmeyle aşık olma eylemleri beynin aynı kısmında gerçekleşir.

Yazar Stan Tatkin anlatıyor: İlişkiler neden zordur?

İlginizi çekebilir: İlişkilerde çiftlerin kendilerini yalnız hissetmelerinin nedenleri

Aşık olurken vücudunuz seratonin salgılar ve hisleriniz derinleşirken siz de daha fazla seratonin istersiniz. Bu bir süre sonra karşı tarafa duyulan bir tür bağımlılık hissine dönüşür. Ne var ki beynin alt kortikal yapıları, aynı zamanda otomatik pilot işlevini yerine getiren bölümler olduğu için, bir noktanın ardından aşık olduğunuz kişiye karşı yaklaşımınız beyniniz tarafından otomatiğe bağlanır. İlişkiniz çok daha kolay bir hal almaya başladığı hissini verir ve siz de ilişkinin ilk büyük hatalarını tam bu sıralarda yapmaya başlarsınız. Çünkü artık birbirinizi çok iyi tanıdığınızı düşünüyor ve bu nedenle de dikkatinizi partnerinize artık daha az veriyorsunuzdur.

Tatkin’in bu noktada dikkat çektiği başka bir önemli konu ise, otomatik pilottaki beynimizin ilişkilerde stres, gerilim gibi hisler ortaya çıktığında bir şeyleri fark etmeye başlaması. Örneğin; herhangi bir tartışmada partnerinizin ilişkiyi bitirmekle ilgili sarf ettiği bir cümle, aranızdaki gerilimi arttırır ve birden bir uyanış yaşıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bu noktada kendinizi partnerinizi daha iyi anlarken dahi bulabilirsiniz. Çünkü alt kortikalleriniz, artan stres unsuruyla birlikte otomatik pilottan çıkmıştır.

Stan Tatkin’e göre; alt kortikaller ne kadar devrede olursa olsun, partnerinize dikkatinizi vermenizin ve onu otomatik pilottan çıkmış halde dinlemenizin tek yolu, onunla göz göze konuşmaktır. Dolayısıyla Tatkin asla telefonda ya da birbirinizin yüzünü göremediğiniz herhangi bir yerde tartışmamanızı öğütlüyor.

Stan Tatkin’den konuyla ilgili daha fazlasını öğrenmek için aşağıdaki videoya tıklayabilirsiniz:

Relationships Are Hard, But Why? | Stan Tatkin | TEDxKC

 

İlginizi çekebilir: Yetişkin olmanın büyük sorunsalı: Neden zor partnerler seçeriz?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!