Yalnızlıkla ilgili şaşırtıcı bilgiler: Sayılarla yalnızlık

yalnızlık
Verilerle yalnızlık

Yalnızlık, zaman zaman herkesin hissettiği bir duygu. Tam olarak açıklanamayan sebeplerden dolayı, özellikle yetişkin bireylerde yalnızlık hissinin yaygınlığı artış gösteriyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren akıllı telefonlar ve internet sayesinde arkadaşlarımızla ve sevdiklerimizle yüz yüze iletişim kurabilmemizin daha kolay hale geldiği çok açık.

Peki, iletişimdeki tüm bu gelişmelere rağmen yetişkinlerde artan yalnızlık duygusunun sebebi ne olabilir?

Bireylerin artık nitelikten çok niceliğe önem vermesini, bu trendin yükselişte olmasına bağlamak yanlış olmayacaktır. İletişim kurulan zamanın ve iletişim kanallarının artmasıyla birlikte bireyler, küçücük bir tartışmada arkadaşlıklarını bitirip yeni arkadaşlar edinebiliyorlar.

Geleceği düşünmek yerine anda yaşamaya odaklanmış bir toplumla karşı karşıyayız. Bu da dostlukların daha kısa süreli olmasına ve insanların zamanla yalnızlaşmasına sebep olan en önemli faktörlerden biri.

Dailyinfographic’in yalnızlıkla ilgili araştırma sonuçlarını derleyerek hazırlamış olduğu rapor, yalnızlığın insanlar üzerinde ölüme kadar varabilen ciddi etkilerini gözler önüne seriyor. Bu rapora göre;

  • Amerika Birleşik Devletleri’nde yalnız yaşayan insan sayısı 1980’lerde toplam nüfusun %20’siyken, bugün bu rakam %40’lara ulaşmış durumda.
  • Yalnız yaşayan yaşlı insanların %12.5’inin günlük yaşamlarını sürdürmekte daha fazla zorluk çektiği, %27.9’nun merdiven tırmanırken daha fazla zorlandığı ve %29.4’ünün yürümekte daha fazla zorlandığı görülüyor.
  • Sosyal olarak izole yaşayan kadınlarda göğüs kanserinden ölme riski %66 daha fazla.
  • Yalnız yaşayan yetişkinlerin kalp krizinden ölme riski, yalnız olmayan bireylere göre daha yüksek. Bunun sebebi, yalnız bireylerin alkol gibi zararlı maddeleri daha fazla tüketiyor olması, çevrelerinde onlara destek olabilecek kimsenin bulunmaması, stres seviyelerinin daha yüksek olması, daha zayıf bir bağışıklık ve kardiyovasküler sisteme sahip olmaları, uyku problemleri yaşamaları.
  • Yalnızlığın tanımı herkese göre farklılık gösterebiliyor. Ancak genel olarak yalnızlık, beklenenden daha az arkadaşa sahip olmak olarak açıklanıyor.
  • Uzmanlar arkadaş seçimlerinde nicelikten çok niteliğe önem verilmesi gerektiği görüşünde. Yani çok arkadaşınızın olması yalnız olmadığınız anlamına gelmeyebilir.
  • Dünya üzerinde yaşayan her bir insanın Facebook’ta sahip olduğu arkadaş sayısının ortalaması 303.
  • Amerika’da yapılan bir araştırmada kaç adet güvenilir arkadaşa sahip olduğu sorulan bireyler bu sayıya ortalama 2.94 olarak cevap vermişler. Şimdi ise bu rakam yalnızca 2.08.
  • Yapılan araştırmalar kişilerin yalnızlık oranının, ailesinden ya da çocukluğunun geçtiği ortamdan ne kadar uzak yaşadığıyla doğru orantılı olduğunu gösteriyor.
  • TV, akıllı telefon, bilgisayar gibi eğlence araçlarına sahip olan bireyler daha çok evde zaman geçirdikleri için daha az arkadaşa sahipler.
  • İnternet her ne kadar iletişimi arttırıyor dense de, yapılan çalışmalar internet kullanımıyla beraber insanların kendilerini daha yalnız hissettiklerini söylüyor. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, Facebook kullanan kişilerin kendilerini daha kötü hissettiklerini ortaya koymuş.

Kaynaklar:

Loneliness and Social Isolation: Risk Factors Long Overdue for Surveillance

Lonely Planet: Isolation Increases In US

 

18-24-Year-Olds on Facebook Boast an Average of 510 Friends

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!