Uzun saatler çalışmadan verimli olmak için Evreka yöntemini keşfedin

Siz de bir yandan telefonla konuşurken diğer yandan e-mail cevaplayan, öbür taraftan da gelen WhatsApp mesajına göz atan biriyseniz aman dikkat! Çok çalıştığınız halde istediğiniz neticeye ulaşamamanızın sebebi bu olabilir. “Ne yapalım, devir böyle, bütün işleri bitirmek ve başarılı olmak için aynı anda birden fazla konuyla uğraşmaya mecburuz” diyor ve bir de bunu bir meziyet zannedip övünüyorsanız, okumaya devam edin.

verimli çalışma yöntemleri

Londra Üniversitesi Psikiyatri bölümünün İngiliz bir şirketin 1100 çalışanıyla yaptığı araştırmaya göre, dijital medya ile anda birden çok iş yapmak, uykusuz gece geçirmekten daha fazla IQ’nuzun düşmesine sebep olmakta. Yapılan araştırma, çalışanların %69’unun bir anda sadece tek bir konuya odaklanmakta zorlandıklarını, özellikle e-mailler ile çok fazla bölündüklerini göstermiş. Araştırma aynı zamanda, çalışanların haftada ortalama 13 saatini e-maillerin başında geçirdiğini göstermiş. Tam 13 saat! Haftalık çalışma saatinin neredeyse %30’u.

Gerçekten de bugünün teknolojik dünyasında tek bir şeye bölünmeden odaklanmak çok kolay olmuyor. Sürekli mailleri kontrol ediyor, sanki mecburmuş gibi anında cevaplamadan duramıyor, diğer yandan WhatsApp’te birkaç kişiyle aynı anda yazışıp, öbür tarafta bilgisayarda açtığınız 3-5 farklı dosya üzerinde çalışıyoruz. Facebook ve Instagram hesaplarına sürekli bakmak ise birçok kişide bağımlılık halinde. Biraz oradan, biraz buradan. Bu şekilde çoklu bir düzenle çalışmakla potansiyelimizin ne kadarını ortaya koyuyor ürettiklerimiz?

odaklanmak için ne yapmalı

Beynin yaratıcı döngülerinden yararlanmak

Bunun cevabı, aslında nörobilim çalışmalarında. Yapılan araştırmalar, beynin birbirini takip eden yüksek ve düşük döngülerle çalıştığını göstermekte. Beyin (EEG) ve kalp (EKG) dalgalarını ölçtüğümüzde görülen tepeler ve vadiler diye düşünebilirsiniz bunu. REM denilen derin uykuya, non-REM adı verilen ilk uykuya dalışımızdan 90 dakika sonra girmekteyiz. Kalbimizin kasılma ve dinlenme, akciğerlerimizin nefes alıp genişleme ve nefes verip daralma döngüleri gibi, tüm bedenimiz ve beynimiz gün içinde yüksek ve düşük aktiviteli döngülerle çalışmakta. Üretkenliğinizi maksimum seviyeye çıkarmak için beynin bu çalışma döngüsünün farkında olup, iyi değerlendirmek gerekmekte. Yani çok çalışmak değil, zekice çalışmak gerekiyor.

Beynin nasıl çalıştığını anlamak sadece ağır işi yükünüzü daha kısa zamanda yapmanıza değil, aynı zamanda kutunun dışına çıkarak düşünmenize, yaratıcı çözümler ve yeni fikirler bulmanıza fayda sağlamaktadır. Yaratıcılık testleri, gün içinde zihnini dinlendiren ve hayaller kuran kişilerin, tüm zamanını sürekli işlerle geçirenlerden çok daha yüksek puan aldığını göstermekte. Onun için Evreka anları bilgisayar başında değil, duşta ya da tuvalettedir.

Evreka zamanı

Yapılan çalışmalar, üretken şekilde bir konuya en fazla odaklanma süresinin 90 dakika olduğunu göstermekte. Forbes’da yayınlanan bir makalede okuduklarım üzerine kendi tecrübelerimle geliştirdiğim basit bir yöntem önereceğim size. Buna Evreka Zamanı diyorum ben.

multitasking in zararları

1. Adım:

Gün içinde yapmanız gerekenleri, aklınızdan geçenleri başlıklar halinde yazarak sizin için en önemli ve öncelikli konuya göre numaralandırın. Sizi bölecek her şeyi engelleyin. Bilgisayarı ve telefonunuzun sesini kapatın. Yapacağınız iş bilgisayarda ise, tüm açık pencereleri kapatıp sadece çalışacağını konu için gerekli programı açın. 90 dakikalık bir süreyi takviminizde kapatın. Bunların hangisi bölünmenize engel olacaksa onu yapın.

2. Adım:

İlk 30 dakika, sadece ve sadece birinci sıradaki konuya odaklanarak çalışmaya başlayın.

3. Adım:

5 dakika mola verin. Gözleri kapatıp 4 tane burnunuzdan derin ve sakin nefes alıp verin, oturduğunuz yerden kalkın odada dolaşın, tuvalete gidin, su için, “mola verdim” diye düşünerek maillere bakmayın, molanın amacı bu değil.

4. Adım:

İkinci 30 dakika aynı konu üzerinde çalışmaya devam edin. İlk 30 dakikada birinci konuyu bitirdiyseniz, ikinci ve üçüncü olarak belirlediğiniz konulardan devam edin.

5. Adım:

5 dakika mola verin. Yerinizden kalkın, gerinin, dolaşın, esneyin, yine gözler kapalı ve sakin bir şekilde 4 nefes alın. Sevdiğiniz enerjik bir şarkıyı dinleyin. Hatta dans ederek vücudunuzu hareket ettirmeyi deneyin.

Biliyorum, aklınız maillerde ve gelen mesajlarda. Ancak, 1-1,5 saat cevap vermediğinizde dünya yine dönüyor olacak.

6. Adım:

Son 30 dakikalık zaman diliminde, tek konuya odaklanarak çalışmaya geri dönün.

7. Adım:

20-30 dakika mola verin. Öncelikli işleriniz bittiyse daha uzun süre serbest zaman kullanabilirsiniz. İşle hiç alakası olmayan bir şeyler yapın. Bir arkadaşınızı arayıp sohbet edin, bilim kurgu bir kitap okuyun, dışarı çıkıp yürüyüş yapın, sizi işten güçten en çok ne uzaklaştıracaksa onu yapın.

Verimli odaklanma süresi en fazla 90 dakikadır. Dolayısıyla siz kendi enerjinize ve nasıl hissettiğinize bakarak 30 dakikalık adımları 20 dakika yapıp, ara dinlenmeleri 2-3 dakika tutabilirsiniz. En büyük buluşlarınıza bu Evreka zamanlarında imza atacağınızı garanti ederim.

Çok çalışmadan başarılı olmanın anahtarı zekice çalışmaktır. Daha önceki yazılarımda da hep vurguladığım gibi, hangi konu olursa olsun odaklanmayı güçlendirecek en önemli aktivite her gün düzenli meditasyon yapmaktır. Meditasyonla ilgili detaylı bilgiyi daha önceki yazımda bulabilirsiniz. “Oxford Üniversitesi’nde meditasyon deneyimi ‘Buda ilacı: Meditasyon sizi değiştirebilir

Gülferi Yıldırım Psikoloji ve Nörobilim Uzmanı. Mindfulness Eğitmeni
Psikoloji ve Nörobilim Uzmanı. Mindfulness Eğitmeni İTÜ Elektronik Mühendisliği’nden mezun ve Yeditepe Üniversitesi’nden (MBA) İşletme Yüksek Lisansına sahip olan Gülferi Yıldırım, Üsküdar Üniversitesi’nde Uygulamalı ... Devam