Ünlü girişimci Adam Hergenrother’den gelecekteki benliğinizi yaratmanıza yardımcı olacak sorular

Çoğu mülakatın vazgeçilmez sorularından biridir: “Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?” Belki içinde bulunduğunuz sektörde kariyer basamaklarını tırmanmak ya da hayallerinizi süsleyen bir iş kurmak gibi farklı cevaplarınız olabilir. Peki, yalnızca profesyonel bir gelişme mi olmalı kendimizden beklediğimiz? Aslında ‘gelecekteki ben’i düşünmek, yaşamın çok daha farklı alanlarını da kapsayan ve sağlığımızdan ilişkilerimize, varlıklarımızdan maneviyatımıza kadar çeşitli yönlerimizi ele almayı gerektiren uzun ve detaylı bir planlamadır; daha doğrusu yaratımdır.

Ünlü girişimci, konuşmacı, iş koçu, Adam Hergenrother Şirketleri’nin CEO’su ve çok satan The Founder & The Force Multiplier kitabının yazarı Adam Hergenrother, kendi yaşam yolculuğundan ve başarılarından yola çıkarak gelecekteki benliği yaratma üzerine bildiklerini paylaşıyor. Gelecekteki benliğimizi yaratmak için bugünden yola koyulmamız gerektiğini söyleyen ünlü iş insanı, “Küçük düşünmenin veya kendinize sınırlar koymanın zamanı değil!” diyerek ilham dolu bir benlik yaratımına rehberlik ediyor. Sonsuz imkan ve olasılıklar içerisinde kendi hayatımızı kendimizin şekillendirebileceğine dikkat çeken Hergenrother, ‘gelecekteki benlik’i yaratmak için yaşamın farklı alanlarından kendimize sorular yönelterek verdiğimiz cevaplar doğrultusunda ilerleyebileceğimizi paylaşıyor. İşte o sorular…

Gelecekteki benliğinizi yaratmak için kendinize sorabileceğiniz sorular

Gelecekteki benliğinizi yaratmak için rehberlik edebilecek birtakım soruları ünlü girişimci 6 kategoriye ayırıyor ve şu şekilde örneklendiriyor:

Profesyonel: Bir sonraki kariyer adımınız nedir? İş-yaşam dengenizin nasıl olmasını istiyorsunuz? Değerlerinizle daha uyumlu yeni bir şirket mi bulmalısınız? Yeni bir ek iş girişimi başlatmayı düşünüyor musunuz?

Finansal: Ne kadar para kazanmak istiyorsunuz? Pasif gelir olarak kazanç elde etmeyi düşünüyor musunuz? Ne sıklıkla ve ne kadar yatırım yapmak istiyorsunuz? Elde etmek istediğiniz net bir varlık değeri mı?

Fiziksel: Nasıl görünmek ve nasıl hissetmek istiyorsunuz? Bunu başarmak için neler yapabilirsiniz? Haftada kaç gün egzersiz yapmayı hedefliyorsunuz? Kan basıncınızı düşürmek veya esnekliğinizi artırmak gibi belirli sağlık hedefleriniz var mı?

Sosyal: Önümüzdeki üç yılda kaç tane tatil yapmak istiyorsunuz? Spesifik olarak nerelere gitmeyi istiyorsunuz? Gönüllü işlere katılmayı düşünüyor musunuz?

Ailevi: Bir ilişki istiyor musunuz? Evlenmeyi düşünüyor musunuz? Çocuk sahibi olmayı planlıyor musunuz? Ailenizdeki kişilerle ilişkinizin nasıl olmasını istiyorsunuz? Partnerinizin ailesiyle uyum içinde olmayı istiyor musunuz?

Manevi: Daha fazla şükretmek istiyor musunuz? Şükran günlüğü tutmaya başlayacak mısınız? Dini ibadetlerde bulunmayı istiyor musunuz? Kalbinizi daha açık tutmak için bir ritüele sahip olmak istiyor musunuz?

Tüm bu soruları kendinize sorarak gelecekteki sizi yaratmak için cevaplarınızı düşünürken Adam Hergenrother’e göre şunları da akılda tutmakta fayda var:

  • Üç yıl sonra hayatınızın nasıl olmasını istediğinizi düşünün.
  • Vizyonunuzu şimdiki zamanda yazın, sanki bu hedeflere üç yıl sonra ulaşmışsınız gibi.
  • Çok spesifik, ölçülebilir hedefler kullandığınızdan emin olun. Mümkünse her şeyi sayısallaştırın.
  • Gelecekteki benliğinizi tasarladığınızda her gün görüp okuyabileceğiniz bir yere koyun.

“Bu adımları takip ederek cevap verdiğiniz her soru, sizi nereye gitmek istediğinize daha da yakınlaştıracak. Ulaşmak istediğiniz hedeflerinizi bilirseniz, onlara doğru daha güçlü adımlar atabilirsiniz. Bir bakmışsınız üç yıl bile olmadan o yarattığınız benliğe kavuşmuşsunuz…” diyen ünlü girişimci bu sayede bir yol haritası edinebileceğimizi ve kendi geleceğimize giden yolda ilerlerken ne zaman başımız sıkışsa ya da kaybolmuş hissetsek kendimi toparlayabileceğimizi söylüyor.

Diğer yandan Hergenrother, gelecekteki benliği oluşturmanın yaşam yolculuğunda fener rolü üstlenebileceğine dikkat çekiyor. Ünlü iş insanının vurgu yaptığı gibi günlük alışkanlıklarımızın %45’ini kasıtsız olarak gerçekleştiriyoruz; yani bir nevi otomatik pilotta hareket ediyoruz. Yataktan çık, dişlerini fırçala, pantalonunu giy, arabaya bin, ilerle… Günümüzün büyük bir çoğunluğunu aslında bilinçli olarak yapmadığımız bu tür alışkanlıklarımız yönetiyor. Ancak, Hergenrother’e göre bu oto pilottaki alışkanlıkları kırmazsak, sıradanlığa saplanıp kalırız ve fark yaratmakta zorlanırız. Sıradanlık zincirini kırarak değişimi, gelişimi başlatmanın yolu ise yukarıdaki sorulara verdiğimiz cevaplardan geçiyor. Böylece, gelecekte olmak istediğimiz kişiye ulaşmak için çabalamaya devam edebiliriz. “Yazmış olduğunuz o kağıt, size her zaman nereye gittiğinizi hatırlatacak güçlü bir yardımcı olacak.” diyen Adam Hergenrother aynı zamanda “yazmak yetmez, okumalısınız” diye de ekliyor. Ona göre tüm soruların cevaplarını yazdığınız kağıdı her gün görebileceğiniz bir yere koyduktan sonra mutlaka düzenli olarak okumalı ve bilinçaltınıza yerleştiğinden emin olmalısınız. “Başarı kucağınıza öylece düşmez!” diyen Hergenrother, çaba harcamamız, fırsatları değerlendirmemiz, optimum stres miktarını bularak kendimizi ona göre zorlamamız ve ne olursa olsun -hatta hiçbir şey olmuyormuş gibi gözükse bile- gelecekteki benliğimize bağlı kalmamız gerektiğini hatırlatıyor.

Öyleyse gelecekteki benliğinizi yaratmaya hazır mısınız? Unutmayın, ona ne kadar odaklanır ve üzerinde çalışırsanız kendinizin o versiyonu o kadar gerçek olur. Göreceksiniz; hayal ettiğiniz hayatı yaşamanız an meselesi olacak!

İlginizi çekebilir: Kendini geliştirmek isteyenler için ipuçları

Kaynak: adamhergenrother.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!