Tüm sosyal problemleri çözüme kavuşturacak sihirli formül

“Sen benim ne yaşadığımı biliyor musun?”

Kimi zaman içimizden sessiz bir çığlıkla, kimi zaman da karşımızdakine var gücümüzle söylediğimiz, ya sorunun başlangıcındaki sızdırmada ya da sonuca vardığını düşündüğümüz o anda en rafine yardım isteme şeklidir bu soru cümlesi.

Peki bir sorun ile karşılaştığımız zaman ne yaparız? Kaçalım mı? Yoksa mücadele mi edelim? Sizce mücadele edersek o problemi çözebilir miyiz? Yoksa ilk anda duygu düşünce ya da davranışlarımızla mı yanıt bulmaya çalışırız?

Hadi o zaman işe bir problemi çözerek başlayalım. 9 nokta olan bir şekil. Elimizi kaldırmadan 4 hamlede bütün noktaların üzerinden geçebilir miyiz?

Aslında hayatlarımız oldukça karmaşık ve bir o kadar dinamiktir. Yaşadığımız anılar, olaylar, deneyimler nefes almamızı anlamlandırmaktadır.

Yoksa problem çözümünde sınırların dışına çıkmak sonuca daha mı kolay ulaştırır?

Aslında hayatlarımız oldukça karmaşık ve bir o kadar dinamiktir. Yaşadığımız anılar, olaylar, deneyimler nefes almamızı anlamlandırmaktadır. Bazen bu durum bizi bir sorun yumağına da itebilir. Yani sorunlar ne kadar karmaşıksa kişinin baş edebilme düzeyi de azalır. Sosyal ilişkiler içinde yaşanılan çatışmalar, içine girdiğimiz roller, ruhsal sorunlar, yetersizlik, karar verememe ya da toplumsal sorunlar çok çeşitli gözükse de ortaya çıkış nedenleri genelde aynıdır.

Peki çözüm nedir? 

Sorunlarımızı 3 farklı yolla çözebiliriz:

  • Zihinsel
  • Duygusal
  • Davranışsal

Bir kişi sorunlarına ilk olarak duygusal olarak yaklaştığı zaman problemin çözümünde kendisini oldukça yıpratır. Kişi eğer bu süreçte tek başına ise fazla miktarda duygusal boşalmalar yaşayabilmektedir.

Davranışsal problem çözmeye yaklaşan kişi de ise hareket ön plandadır. Sorunu çözebilir fakat düşünce ve hisler geri planda kaldığından problem temelinde tam anlamıyla çözemeyip sonrasında pişmanlık yaşayabilir.

Tıpkı sosyal sorunlarımızı da bir matematik, geometri çözer gibi ilk etapta zihinsel olarak yaklaşır isek tanımlama, muhakeme etme, analiz ve detaylandırma ön plana çıkar.

Problemler karşımıza çıktığında  yapacağımız en sağlıklı ilerleme, düşüncelerimizi harekete geçirip, duygularımızla harmanladıktan sonra eyleme dökmektir.

Peki problem çözmede his ve davranışlarımız önemli midir?

Problemler karşımıza çıktığında yapacağımız en sağlıklı ilerleme, düşüncelerimizi harekete geçirip, duygularımızla harmanladıktan sonra eyleme dökmektir.

Kısacası;          

  1. Düşün, 
  2. Kalbine sor,
  3. Harekete geç!

Yaşamın her konusunda olduğu gibi sosyal problemlerimizin çözümünde de ilk adımın zihinsel anlamda atılması gerekmektedir. Yoksa bebeğin oluşum sürecinde beynin ilk sırada yer alması bize bir ipucu mu?

İlginizi çekebilir: Sosyal yalnızlığın olumsuz etkilerinden korunmak için hayat veren tavsiyeler

Yazarın diğer yazıları için tıklayın. 

Psikolog Burak Arkan Psikolog
Lisans eğitimini Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümünde tamamlayan Burak ARKAN,  Aile Danışmanlığı üzerine yaptığı Yüksek Lisans Programını ise Ankara Üniversite'sinde bitirdi. Halen Gelişimsel Sosyal Psikoloji konusunda ... Devam