Teknolojinin sesi yükseliyor: Biri yoksa Siri var

Birkaç gündür hiç olmadığı kadar sakin bir halde, çalışma odamda vakit geçiriyorum. Bol bol dinlenme ve etrafta olup biteni sezinleme fırsatım oldu. Hele ki genel seçimlerin patırtısının ardından, böyle bir gürültü detoksuna kimse hayır diyemezdi doğrusu.

“Âvâzeyi bu âleme Dâvûd gibi sal,
Bâki kalan bu kubbede bir hoş sadâ imiş!”

Bâki’nin bu enfes beyitinden de ilham alıp, uzun ve neredeyse sıfır hareketle geçirdiğim saatler boyunca; bizim dışımızdaki kocaman evrenin sadece dinledikçe bile ne kadar ufalabildiğini bir kez daha hatırladım. Doğadaki canlıların, kuşların sesleri mesela… Çıkardıkları seslerle “Biz de buradayız, bunu unutma!” diyebildiklerinin canlı şahidi oldum son birkaç günde. Görselliğin bombardımanı altında, sesleri hak ettiğinden daha az önemsediğimi fark ettim.

birds-of-paradise

Tüm bunlardan neden bahsediyorum?

Uzunca bir süredir teknolojinin sesleri (insan sesleri, cihazların çıkardığı sesler vs.) hangi şekillerde kullandığını kıyısından köşesinden düşünüyordum. Hafta sonu sitemizin kurucusu sevgili arkadaşım Eda’dan aldığım maili de görünce, bu konudaki ilgim yazma iştahına dönüştü.
Apple’ın cihazlarında kullandığı sesli komut uygulaması Siri’nin yapabileceklerini sıralayan bir liste ilgisini çekmiş, benimle paylaştı. Aslında akıllı nesneler yazacaktım; fark etmez onu da bir başka sefere paylaşırım artık.

Biri yoksa Siri var

siri
Siri oldukça ilginç bir sistem. Ekim 2012’den beri – teknoloji için oldukça uzunca bir süredir- Apple’ın IOS sistemli cihazlarında kullanımda. Her geçen gün de geliştiriliyor. Tepenizden geçen uçakların uçuş bilgilerinden, mors alfabesi kodlamasına kadar ilgili ilgisiz pek çok konuda sesli komutlar verip, anında sonuç alabiliyorsunuz. Telefonu elle kullanamadığınız durumlarda telefona cevap verebilme, mesajları, mailleri sesli komutlarla yazabilme gibi daha hayatî fonksiyonları zaten olmazsa olmaz.

android-voice-commands_2
Apple’ın bu alanda açtığı yeni cephede Android de kendisi için geliştirilen farklı komut uygulamalarıyla zaman içinde giderek güçlendi. Teknoloji devi Google da boş durmuyor. Sesli Google aramalarında, neredeyse yazılı aramalar kadar başarılı olmayı kafasına koymuş. Bilmem arada kullanıyor musunuz, sesli arama seçeneğini? Bence deneyin çok keyifli!

Telefoni alanında bizi neler bekliyor?

Günlük hayatımıza etkisi bu denli artan teknolojik cihazların çıkardıkları sesler, insan sesiyle rekabet edecek seviyeye aslında çoktan geldi. Modemlerimiz yoluyla bağlandığımız internet ağının bile, telefon hatları üzerinden ses tabanlı çalıştığını düşündüğümüzde; telefoni denen bu dünyanın sınırlarının ne denli geniş olduğunu rahatlıkla fark ediyoruz.

CTI (computer telephony)
Benim merak ettiğimse, kullandığımız basit ev aletlerinden çıkan biplerin, ikaz seslerinin birbirlerini tanıması ve bu yolla etkileşim kurmaları ne zaman mümkün olacak? Bu da günümüz teknolojisi için çok zor olmayan bir bahis. Su ısıtıcısından çıkan bip sesiyle ısınmaya başlayan tost makineleri mesela… Ben henüz rastlamadım, siz rastladıysanız bir tane istiyorum mutlaka. (Neden bilmiyorum, ama istiyorum!)
Yazıyı kısa kesip, bir Daft Punk videosuna yer açmak istiyorum: Ben de dâhil herhangi bir yazar, komutları bundan daha iyi özetleyebilir mi, bilemiyorum. 10 yıl olmuş bu enfes şarkı yayınlanalı!

Gürsoy Ercan
2004 yılında Galatasaray Üniversitesi’ni kazanmış, Fransızca temelli eğitim veren bu kurumda, altı yıl boyunca İletişim Fakültesi’ne devam etmiştir. 2006 yılında henüz üniversiteye devam ederken, ... Devam