Teknolojinin hayatlarımıza getirdiği beklenmedik sonuçlar

Teknoloji, hayatlarımıza girdiğinden beri işimizi büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Özellikle son yıllarda bunu çok daha hızlı bir biçimde yaşıyoruz. 10 yıl öncesine kadar asla düşünemeyeceğimiz teknolojik yenilikler şu an hepimizin kullanımında. Ancak teknolojinin bize getirdiği tek şey işleri kolaylaştırması değil tabii. Bununla birlikte bazı istenmeyen sonuçlarla da karşı karşıyayız.

Radyo ve TV sunucusu Chuck Nice, bilim komedisi yapmasıyla ünlenmiş bir medyacı. Nice’ın teknolojinin istenmeyen sonuçlarına eğlenceli bir bakış açısıyla dikkat çektiği konuşması yazının sonunda yer alıyor. Ancak öncesinde Nice’ın düşüncelerine yer verelim:

Sosyal medya

Sosyal medya ilk ortaya çıkmaya başladığı sıralarda hepimizin aklında kuracağımız daha güçlü iletişim ağları vardı. Beklediğimiz şey sosyal medyanın bizi bir kent meydanına toplaması ve bu sayede başkalarıyla fikir ve tartışmalarımız üzerinde etkileşime geçebilmekti. Bunun hiçbir şekilde sağlanamadığını söylemek yanlış olur. Ancak elimize geçen şey bundan ziyade troller oldu. Bireylerin gerçek kimliklerini saklayarak görüş beyan edebilmeleri, çok fazla dezenformasyona ve bilgi kirliliğine sebebiyet verdi. Bugün gelinen noktada internette rastladığımız pek çok bilginin güvenilirliği şüpheli ve doğruluğu kesin değil.

Teknolojinin hayatlarımıza getirdiği beklenmedik sonuçlar

Buna ek olarak; yine sosyal medyanın gelişimiyle birlikte yeni bir bağımlılık türü de görülmeye başlandı: Sosyal medya bağımlılığı. Artık elimizdeki cihazlara her şeyden çok bağımlıyız. Onlar olmadan bakkala bile gitmiyor, onlarsız adım atmıyoruz. Literatüre ‘dijital detoks’ gibi kavramlar girmeye başladı. Hatta konu öyle bir noktaya geldi ki, bir araya gelen arkadaşlar birlikte sohbet edip eğlenmek yerine sosyal medya üzerinden yazışmaya başladı. Nice, bunu “Göz göze gelmekle uğraşmadan birbiriyle konuşan insanlar” şeklinde ifade ediyor.

İlginizi çekebilir: Dijital detoks nedir? Nasıl yapılır?

Siber zorbalık

Trollerden bahsetmişken siber zorbalığa değinmeden olmazdı. Eski kuşakların anlamakta zorlandığı bir konu olan siber zorbalık, yine gerçek kimliklerinin bilinmemesinin arkasına saklanarak zorbalığı internet ortamında yapan kişiler için kullanılıyor. Ortada herhangi bir vurma, darp, şiddet vs. olmadan sanal bir saldırının söz konusu olduğu bu zorbalık türü, her ne kadar önemsizmiş gibi görünse de en az gerçek hayattaki zorbalık kadar yaralayıcı olabiliyor. Ama bunu büyükannelerimiz ve büyükbabalarımızın anlaması biraz imkansız olabilir tabi.

Yapay zeka

Yapay zekanın imkansız göründüğü ve bu yüzden şakalara konu olduğu bir zaman vardı. Ama artık bu mesele hiç komik değil. Stephen Hawking, Elon Musk ve Bill Gates gibi insanların çıkıp yapay zekayla ilgili bilgiler paylaşması, konunun ciddiyetini daha iyi anlamamıza neden oldu. Şu an makineler; gerçekten düşünmeyi, insan davranışlarını anlamayı ve kendilerini savunmayı öğreniyorlar. Ve tabi bu teknolojik yeniliğin de istenmeyen sonuçlarının olması hayli olası. Nice’ın bu konuya esprili bir öneri getiriyor: “Yapay zekayı mükemmel kılmadan önce yapay duyguları mükemmel kılmamız gerekiyor. Bu sayede robotlara ve makinelere bizi karşılıksız sevmeyi öğretebiliriz.”

İlginizi çekebilir: Yapay zekanın tasarımında duyguların yeri var mı?

Teknolojinin hayatımıza getirdiği yenilikler ve istenmeyen sonuçlar bunlarla sınırlı değil. Artık yeni flört etme şekillerimiz, biyolojik mühendislik sayesinde artmasını umduğumuz yaşam süremiz ve yakın gelecekte kargomuzu kapıya kadar getirecek robotlarımız var. Tüm bunlar büyük bir hızla gerçekleşmeye devam ederken hayatımıza tahmin edilmeyen bazı sonuçları da getirdiği bir gerçek.

Chuck Nice’ın teknolojinin istenmeyen sonuçlarıyla ilgili konuşmasını izlemek için aşağıdaki videoya tıklayabilirsiniz.

A funny look at the unintended consequences of technology | Chuck Nice

İlginizi çekebilir: Tinder kullanmak özgüveninizi olumsuz etkileyebilir

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!