Tatlı krizini aşmanız mümkün: Tatlı krizi yaşamanızın ardındaki 10 olası neden

Kadın danışanlarımın çoğu “Şu tatlı ile aramı açabilsem, yemek fazla yemiyorum aslında” diye haykırıyor. Belki de sorun yemeği gereğinden az yemenizdir kim bilir. Tatlı krizleri uzun dönem sürdüğü takdirde hızla kilo alımına ve beraberinde birtakım sağlık problemlerine yol açabilir.

Tatlı krizi bu canım, olur öyle…” demeden önce neden tatlı krizi yaşanır buna bakmak gerekiyor.

Sebepleri aslında oldukça fazla olabiliyor;

  • Tek başına gerçek bir kan şekeri düşmesi, yani hipoglisemi olabilir; bir sağlık problemidir ve kişi eğer düzensiz ve eksik beslenirse bunu yaşaması olasıdır.
  • Duygu durumları, üzüntü, stres, depresyon gibi sebepler anlık mutluluk ihtiyacıyla tatlıya düşkünlük yaratır.
  • 6 ayda bir kan tahlili yaptırılmasını, özellikle vitamin, mineral eksiklikleri çok sık yaşayan bireylere öneriyorum, çünkü bu eksiklikler, örneğin demir eksikliği tatlı krizlerini artırır. Demirin menstrüasyon döngüsünden kaynaklı en çok kadınlarda eksikliği görülür.
  • Kadınlarda görülen polikistik over sendromuna çoğu zaman insülin direnci de eşlik ettiğinden tatlı krizlerini yine kadınlar çok yaşarlar.
  • Havaların soğuması ile vücudumuz ısısını sabit tutmak için biraz daha enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjiyi de şekerli yiyeceklerden almak ister.
  • Yanlış beslenme alışkanlıkları, yani fazlaca rafine şeker içeren besinleri sık sık tüketmek kan şekerimizde ani dalgalanmalara neden olur, kan şekerimiz bu besinleri tükettikten sonra hızla yükselir, sonrasında hızla düşmeye başlar ve bu düşüş bize kendimizi iyi hissettirmez ve yeniden şekerli besinlere yöneliriz.
  • Günümüzün karbonhidratları kötüleyen beslenme anlatımları yüzünden insanlar ana öğünlerinde sağlıklı karbonhidratlardan eksik beslenmeye başladılar. Fakat bu eksiklik gün içinde tatlı krizleri ile tamamlanmaya ve hatta daha fazla miktarda tüketilerek dengenin bozulmasına neden oluyor.
  • Gereksiz vitamin kullanımı da iştah artışına eşlik eden tatlı krizlerine neden olabilir.
  • Günlük su tüketimi kg başına 30 ml olmalıdır. Bunun altında kalındığında vücut, suyu yiyeceklerden aramaya başlar.
  • Günlük en az 6 saat olacak şekilde kaliteli bir uyku düzeniniz olsun. Yetersiz uyku, vücudu enerjisiz bırakır ve enerji arayışı başlar ve vücut ilk olarak tatlı içeriği yüksek olan besinlere yönelir.

Tatlı krizlerini iyi yönetebilmek için bu nedenleri öncelikle kontrol etmelisiniz. Buradaki eksiklikleri tamamlamak sizi tatlı krizlerinden özgürleştirip rahat bir sağlıklı beslenmeye geçmenizi sağlayacaktır.

İlginizi çekebilir: En sağlıklı beslenme şekli: Glisemik indekse dikkat

Dyt. Buket Koçoğlu Diyetisyen
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden şeref öğrencisi olarak mezun oldum. O günden bu güne sofralara olabildiğince dokunmaya çalışıyorum. Beslenmede herkes için aynı doğruların ... Devam