Sosyal medya hesaplarınızla mı evlisiniz?

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde teknoloji ve sosyal medya kullanımı korkunç boyutlara ulaştı. Ülkemizde yapılan araştırmayla 3 saat 28 dakika olan ortalama sosyal medya kullanım süresinin, Kovid-19 salgınında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarında 5 saat 38 dakikaya yükseldiği belirlendi.

Bu süreçte kimimiz uzun zamandır vakit bulup başlayamadığı şeylere yönelirken, pek çoğumuz da onları telefonlarının ekranlarından izlemekle yetindi. Ancak asıl merak ettiğim konu sabah uyanır uyanmaz sosyal medya hesaplarınızı kontrol edip gece yatağa girmeden önce yine aynı alışkanlığı sürdürecek kadar sizi telefonunuza bağlayan şeyin ne olduğu.

Size gerekli gereksiz her şeyi almanızı söyleyen, “bu ayki alışveriş listem” diyerek yüzlerce ürünün linkini her dakika sosyal medya hesabından paylaşan hesapları gerçekten severek mi takip ediyorsunuz?

Yoksa bilinçaltınıza işleyen “bir şeyleri kaçırma” ya da çağın hastalığı olan beğenilme, değer görme, popülarite gibi dürtüleriniz mi sizi buna itiyor?

Kablosuz, bağlantısız veya elektriksiz bir yaşamın artık mümkün olmadığını düşünen pek çok insan tanıdım. WhatsApp gruplarında sosyalleşen ve günlük uyku süresini sosyal medya hesaplarına pay eden bu insanların insan ilişkileri zayıf, mutsuz ve pek çok konuda tatmin olamayan kişiler olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Tüm bunların yanında sosyal medya hesaplarında her gün yüzlerce hikaye paylaşan, hatta evinin içerisinde saatlerce canlı yayın yaparak kendi yaşam alanını telefonunun ekranından görmeyi tercih eden, takipçileriyle geçirdiği vaktin yarısını dahi ailesine ayırmayan dijital bağımlıları görmek beni dehşete düşürüyor. Hatta bu kişilerin sosyal medya hesapları ile evli olduğunu söylemek yanlış olmaz diye düşüyorum.

Her anını ifşa eden sosyal medya kullanıcılarından ya da paylaşım yapmamasına rağmen yine gününün büyük çoğunluğunu bu hesaplarda geçirenlerdenseniz, “Dijital minimalizm: Bağımlılıktan kurtulmanın 5 yolu” yazıma göz atmayı unutmayın.
Bir sonraki yazıma kadar kendinize ve dünyaya iyi bakın.

İlginizi çekebilir: Dijital minimalizm: Bağımlılıktan kurtulmanın 5 yolu

Yağmur Aşık Mola
Yağmur Aşık Mola, 1993 yılında Aydın’da doğdu. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra çeşitli ajans ve gazetelerde muhabirlik yaptı. Halen bir kamu kurumunda ... Devam