Şimdiki benlik ve gelecekteki benlik savaşı

Şimdiki benlik ve gelecekteki benlik savaşı
Şimdiki benlik ve gelecekteki benlik savaşı

Bu haftanın değerli Ted konuşmacısı Daniel Goldstein, şimdiki benliğimiz ile gelecekteki benliğimiz arasında savaşı ve bu savaşla elde edebileceğimiz zaferi anlatıyor.

Başarının en önemli anahtarlarından birinin, gelecekteki “başarıya ulaşmış” halimizi gözümüzde canlandırmak ve bunun için şimdiki zamanda bazı şeylerden feragat etmek olduğu hakkında defalarca yazmıştık.

Daniel Goldstein da aynı tema üzerinden ilerliyor ve Yunan mitolojisinden örneklemelerle de başlayarak şimdiki benlik ve gelecekteki benlik savaşında “iradenin” altını çiziyor.

Şimdiki benlik ve gelecekteki benlik savaşı
Şimdiki benlik ve gelecekteki benlik savaşı

Goldstein’a göre; “Cazibeden kaçınmak zordur; 19. yüzyıl İngiliz iktisatçısı Nassau William Senior söylediği gibi, ‘Kendi gücümüzün parçası olan zevkten uzak durmak ya da çabuk sonuçlar yerine uzak mesafeler aramak insan iradesinin en acı veren uğraşlarından birisidir.‘ Kendinize hedefler koyarsanız diğer insanlar gibisinizdir. Anlarsınız ki; sizi onlara erişmekten alıkoyan, hedeflerinizin maddeten imkansız olması değildir; onlara uymanızı zorlaştıran disiplininizdir. Kilo vermek mantıken mümkündür. Mantıken daha çok spor yapmak mümkündür. Ama vazgeçmeye karşı koymaksa zordur.

Vazgeçmeye karşı koymanın zor olmasının diğer sebebiyse, bunun şimdiki ve gelecekteki benlikleriniz arasındaki eşitsiz bir savaş olmasıdır.”

Şöyle ki, şimdiki benlik mevcut olandır. Kontrol ondadır. Şimdi o güçlüdür. Onun güçlü, kahraman kolları vardır o kollar donutları ağzınıza götürür. Gelecekteki benlik ise ortalarda bile değildir. O gelecektedir. Zayıftır. Şimdiki zamanda bir avukatı bile yoktur. Gelecekteki benliği savunacak hiç kimse yoktur. O yüzden de şimdiki benlik onun bütün hayallerine galebe gelebilir. O halde bu iki benlik arasında sürüp giden bir mücadele bulunmaktadır ve biz de bu ikisinin arasındaki savaşı düzenlemek için bağlılık araçlarına ihtiyaç duyarız.

Kendimizi bu bağlılık araçlarıyla nasıl kontrol altına alabileceğimizi aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz. Keyifli pazarlar!

 

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

Eda Günay
Eda Günay, Paris IV Celsa Sorbonne ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde lisans eğitimi aldı. Ecole Normale Superieur de Lyon'da psikoloji dergilerinin sosyal temsili üzerine ... Devam