Sabahları 45 dakikanızı ayırarak güne daha verimli başlamanın pratik yolları

Sabahları bir fincan kahve içecek vakit bulamıyorken, 45 dakikamı nasıl üretkenliğe ayırabilirim dediğinizi duyar gibiyiz. Haklısınız, çoğumuz sabahları kendimize gelmekte ve zihnimizi toparlamakta zorlanıyoruz. Fakat güzel bir sabah rutini ile, hayatınızdan ve çalışmalarınızdan çok daha fazla verim alabilmeniz mümkün.

Öncelikle, rutininizi iki parçaya ayırın:

  • Evde geçireceğiniz ilk 45 dakika
  • İş gününüzün başında yapacağınız, sizi üretken tutacak ve başarmış hissi verecek basit görevler
Sabahları 45 dakikanızı ayırarak güne daha verimli başlayın.
Sabah 5’de kalkamıyor olabilirsiniz, ancak normalde uyandığınız saatten biraz daha erken kalkmayı denemek mümkün.

1. Erken kalkın

Sabah 5’de kalkamıyor olabilirsiniz, ancak normalde uyandığınız saatten biraz daha erken kalkmayı denemek mümkün.

Bu sayede, evden çıkmadan önce rutininizi yerine getirecek vakit bulabilir ve güne zinde başlayabilirsiniz. Fakat bu, uyku sürenizi kısaltmak anlamına gelmesin. Bir önceki gün erken yatarak, günde 7-8 saat uyumayı ihmal etmeyin.

2. Kahvaltıdan sonra egzersiz yapın. (15 dk.)

Mawr College‘ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, egzersiz yapmak, yeni nöron oluşumuna yardımcı olan nadir aktivitelerden biri. Günlük rutine kazandırıldığında pek çok fayda sağlayabilecek 15 dakikalık bir antreman, verimliliğinizi artırabilir.

Sabahları 45 dakikanızı ayırarak güne daha verimli başlayın.
15 dakikalık egzersizin sonunda soğuma olarak yapacağınız meditasyon, zihninizi rahatlatarak sizi yeni güne hazırlayabilir.

3. Meditasyon yapın

Harvard Medical School‘dan Dr. Herbert Benson’ın araştırmasına göre, meditasyon yapmak hem zihnimizde hem de bedenimizde, oldukça faydalı sonuçlar doğuruyor. 2 aylık düzenli meditasyon sonunda bağışıklık sisteminin güçlendiğini söyleyen Benson, ayrıca hormon seviyelerini ve kan basıncını düzenlemeye de yardımcı olduğunu belirtiyor.

Eğer daha önce hiç meditasyon yapmadıysanız, bu üç adımla başlayabilirsiniz:

  • Dikkatinizi çok fazla çekmeyen, dinlendirici bir müzik açın.
  • Gözleriniz kapalı bir şekilde oturun ve nefesinize odaklanın.
  • Nefesiniz dışında başka hiçbir şey düşünmemeye çalışın.

İlk birkaç seferde zihninizi boşaltmakta zorlanabilirsiniz. Ancak zamanla çok daha başarılı olduğunuzu fark edeceksiniz.

4. Günlük yazın.

Evden çıkmadan önce 10 dakikanızı ayırarak bütün düşüncelerinizi bir kağıda dökmek, aklınızın boşalmasına ve yeni güne hazırlanmanıza yardımcı olabilir.

Bir önceki gün yaptığınız şeyler, bir arkadaşınızla geçirdiğiniz güzel bir gün ya da gelecek planlarınız… Aklınızda ne varsa yazın. Bu sayede bu düşünceleri arkanızda bırakarak güne berrak bir zihinle başlayabilirsiniz.

5. İş gününüzü planlayın.

İş gününüzü sabah planlamak, gece yatmadan önce planlamaktan daha verimli olabilir. Akşam saatlerinde her şeyi biraz daha optimistik görme meyilinde olabileceğinizden, gündüzleri daha gerçekçi bir plan hazırlamak iyi bir tercih olabilir.

Yine de, her iki yöntemi deneyerek size hangisinin uyduğunu bulmak, en isabetlisi olacaktır.

Sabahları 45 dakikanızı ayırarak güne daha verimli başlayın.
Güne yüksek bir moral ile başlayabilmek için, birkaç hızlıca halledilebilecek ama yine de önemli işinizi başa alın.

6. Kolay görevler ile başlayın.

Güne yüksek bir moral ile başlayabilmek için, birkaç hızlıca halledilebilecek ama yine de önemli işinizi başa alın. Kolay ve hızlı bir işi halletmek, kendinizi üretken hissetmenize ve moralinizin yükselmesine yardımcı olabilir. Bu kolay görevlerin, diğer görevleri destekleyecek önemli şeyler olmasına ve işin tamamlanması tatminini vereceğine emin olun.

7. Önemli görevleri yapın.

Bütün bir sabah boyunca, aslında bu nokta için hazırlandınız. Bu sayede, önemli ve gün içinde mutlaka halledilmesi gereken görevlerinizi, yüksek bir moral ve enerji ile yapabileceksiniz.

Kaynak:
Lifehack

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!