Sabah insanı olmak ya da olmamak: Sabahları daha mutlu ve zinde uyanmaya ne dersiniz?

Sabahları mutlu bir şekilde yataktan fırlayanlardan mı, yoksa sürünerek yataktan kalkanlardan mısınız? Alarmınızı kaç kez erteliyorsunuz? Hele ki soğuk kış günlerinde sabahları erken kalkmak işkenceye mi dönüşüyor? Ne demişler, “Erken kalkan yol alır”. Siz de sabahları güne daha mutlu, zinde ve pozitif bir şekilde başlamak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız gece ve sabahları uygulayabileceğiniz önerilere kulak verin.

Gece için öneriler:
Ne demişler, “Erken kalkan yol alır”.
1. Yatağa geç girmeyin.

Uykunuzu alabilmek için ilk yapılacak olan yatağa erken girmek. Eğer bir gece kuşuysanız ilk başlarda bu size biraz zorlu gelebilir. Bu durumda gece yatış saatinizi aşamalı olarak öne çekerek işe koyulabilirsiniz. Sağlıklı bir uyku alabilmeniz için 6-8 saat arası uyumanız ve gece 23:00 ile 05:00 arasnda uykuda olmanız önemli. Çünkü melatonin hormonu genel olarak bu saat aralığında salgılanıyor.

2. Ekranlardan uzak durun.

Uyku öncesi televizyon, cep telefonu ve tablet gibi cihazlarınızı kapatın ve mümkünse bunları yatak odanızdan uzak tutun. Televizyon karşısında uyuyakalmak yerine sıcak bir duş alabilir veya kitap okumayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede zihniniz rahatlayacak ve kendinizi uykuya hazırlamış olacaksınız.

3. Yatak odanızı hazırlayın.

Yatak odanızın sakinleştirici ve rahatlatıcı bir dekorasyona sahip olması uykuya geçmenizi kolaylaştıracak bir başka yöntem. Perdeleri kapatarak karanlık bir ortam sağlayın veya rahatlatıcı etkiye sahip lavanta yağlarından faydalanın.

4. Alkol ve sigaradan uzak durun.

Her ikisinin de sağlığa zararlarını hepimiz biliyoruz. Aynı zamanda uyarıcı maddeler oldukları için uykuya dalmanızı zorlaştıran etkileri de var. Aslında alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırdığı yönünde bazı algılar olsa da işin aslı alkol sağlıklı bir uyku uyumanızın önünde bir engel. Alkol, uykunun en derin olduğu REM dönemini böler ve uykunuzu almanızı zorlaştırır.

Sabah için öneriler:
Sabahları sizi heyecanlandıran bir şey planlayın.
1. Aydınlık bir ortam sağlayın.

Uyandığınızda perdeleri açarak gün ışığının içeri girmesini sağlayın. Eğer henüz günün aydınlanmadığı bir saate uyanıyorsanız uyandığınızda ışıkları yakmak bedeninizi güne hazırlar ve daha hızlı adapte olabilirsiniz.

2. Günün en güzel öğününü atlamayın.

İyi bir kahvaltının mutlulukla ilişkisi olduğunu biliyoruz. Güne sağlıklı ve zinde başlamak için kahvaltının atlanmaması şart. Kahvaltıda sağlıklı seçimler yaparak güne nasıl başlayacağınıza karar vermek elinizde.

3. Her güne aynı saatte başlayın.

Bedeninizin uyku düzenine alışması için aynı saatte uyumaya ve uyanmaya özen gösterin. Zaman içerisinde alarm olmadan aynı saatlerde uyanmaya başladığınızı gözlemleyebilirsiniz. Hafta sonları ise yine güne erken başlamak demek, ekstra zamana sahip olmak demek. Böylelikle hafta sonları daha çok zamana da sahip olabileceksiniz. 

4. Sabahları sizi heyecanlandıran bir şey planlayın.

Bu güzel bir kahvaltı olabilir ya da sabah rutininize ekleyeceğiniz 15 dakikalık bir egzersiz… Peki ya sevdiğiniz bir şarkıyla dans ederek güne başlamaya ne dersiniz? Hatta erken kalkarak işe gitmeden ya da çocukları okula bırakmadan önce, sabah rutininize bir yürüyüş bile ekleyebilirsiniz.

 

İlginizi çekebilir: Yeni güne mutlu ve motive bir şekilde başlamak için 5 sabah ritüeli

Kaynak:
Psychcentral

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!