Regl ağrılarını hafifletmenize yardımcı olacak yoga ve meditasyon önerileri

10-14 yaşlarından itibaren her ay yaşamlarımızı renklendiren menstrüasyon, diğer adıyla regl dönemi kadın üreme döngüsünün bir parçası, yani olmazsa olmazımız. Herhangi bir gebelik oluşmadığında, menstrüel period yaklaşık 28 gün sürer. Bu 28 günlük dönem içinde, yaklaşık olarak 3-7 gün süren vajinal kanama oluşur. Bazı kadınlar için bu 3-7 günlük dönem yaşamlarının acılı dönemlerinden biri olabiliyor.

Bazılarımız için hafif yorgunluk yaratırken, bazılarımız için şiddetli ağrıların kaynağı olabiliyor, bazen de zaman içinde değişim gösterebiliyor. Ağrısız yaşadığımız yıllar sonrası çeşitli faktörlerden etkilenerek ağrılar içinde kıvranabiliyoruz. Uzmanlar, adet dönemi ağrılarımızın menstrüel döngünün normal bir parçası olduğunu, çoğu kadının adet döneminde bu tür sancıları tecrübe edebildiğini ve genellikle karın içinde ağrılı kas krampları şeklinde hissedildiğini belirtiyor.

Her ay ağrılar ve sancılar içinde regl dönemini yaşamayı bu dünyaya kadın olarak gelmenin laneti gibi algıladığım dönemlerimi hatırlıyorum. Ağrı kesiciler, sıcak su torbaları, bitki çayları, aroma terapi kokuları ve daha birçok şeyi denememe rağmen çözümsüz kaldığım haller içindeyken, sürekli “Neden kadınım?” sorusu içinde boğulduğumu hissederdim. Ola ki gecikirse de elim ayağım birbirine dolanırdı.

Yapılan araştırmalar eski zamanlara kıyasla kadınlardaki ağrılı regl dönemlerinin artmaya başladığını ve bununla beraber fiziksel hastalık ve duygusal stresin de ağrılarımıza eşlik ettiğini söylüyor. Çok nadir de olsa regl döneminin sorun olmadığını dile getiren kadınlar hala var, belki sen de onlardan birisin. Fakat şu an ağrısız olmak ömür boyu ağrısız olacağımızın garantisi değil maalesef.

Doktorlar sıklıkla ağrı kesiciler ve hormonal ilaç destekleri ile regl döneminin zorluklarını atlatmamız için bizlere yardımcı olmaya çalışıyorlar. Aynı zamanda ilaçlar düşündüğümüz kadar masum olmadığından birçok kadın kullanmamayı tercih ediyor. Ve bu da ağrılarla yaşamaya devam etmemize sebep oluyor. Diğer yandan yoga toksik yan etkiler olmaksızın doğal ve efektif metotlarla fiziksel olandan daha öte bir yardım sağlayabiliyor.

Regl döneminde yoga yapılır mı?

Birçok kadının zihnini meşgul eden en temel sorulardan biri de regl dönemindeyken yoga pozları yapıp yapamayacağımız… Yoga uzmanı olmadan ve yoga uzmanı olduktan sonraki süreçte regl dönemlerimde yaptığım pratikte değişiklik yapmadım. Akıntının yoğun günlerde pratiğimi yavaşlatıp derinleştirmekle beraber yoga terapiye yönelmek bana çok yardımcı oldu. Özellikle yin yoga akıntının ilk iki günü fiziksel ve zihinsel olarak köklenmeme yardımcı oluyor. İstisnalar olmadı değil tabii. Regl döneminde katılmam gereken workshop’larda, eğitimlerde ters duruşlar dahil yoğun akışların olduğu yoga yaptım. Yaklaşık 10 yıldır kendi bedenimi gözlemlediğimde yoganın regl dönemlerinde negatif etki yaratmadığını, reglden kesmediğini, reglimi artırmadığını fark ederken yoga yapamadığımda ağrılarımın eski dönemler gibi yoğunlaştığını gözlemledim.

Uzmanlar bu konuda farklı görüşlere sahip. Şu an bu yazımda sizlere regl döneminde yoga yapabilirsiniz veya yapamazsınız gibi bir yorumda bulunmak istemiyorum. Yoga pratiği kişisel bir çalışma ve her bedende, her yaşta farklı etkiler gösterebilir. Uzmanlar konuyu yoga ile sınırlamadan regl dönemlerinde kadınların spor yapıp yapmamalarının etkilerini araştırmış. Ve yapılan çalışmalarda regl dönemi spor yapanların menstrüasyon sürecini daha rahat geçirdikleri ispatlanmış.

Regl dönemi için yoga ve meditasyon önerileri

Ağrılı regl yaşayanlardansan Baş Duruşu ve Omuz Duruşu’nu önermiyorum. Vajrasana (diz üstünde oturuş), Shaskankasana (eller ilerde, kollar uzun çocuk pozu), Kedi Pozu, Sırt üstü veya Oturarak Kelebek Pozu, Apanasana (sırt üstü çocuk pozu), Mutlu Bebek Pozu ve karın nefesi.

Yoga asanaları (pozlar) salgı bezlerini manipüle ederek hormon üretiminin dengelenmesine yardımcı oluyor. Asanalar salgı bezlerine ve iç organlara masaj ve baskı yapmakla beraber, kirli kanın atılmasını destekliyor ve temiz kanın döngüsüne alan açıyor. Salgı bezleri ve tüm üreme sistemi güçleniyor.

Ağrılı regl yaşayanlar için aşağıda çeşitli önerilerim olacak. En önemli önerim ise her zaman bedeninizi dinleyin ve onun ihtiyaçlarına göre hareket edin.

1. Nefes ile rahatlama

Nefesin ile RAHATLA – PRANAYAMA – Nefes Terapisi | Meltem ile Yoga

2. Rahatlatıcı Yoga akışı

Rahatlamak için Yoga | Stresten Uzaklaş | Her Seviyeye Göre

3. Güne Rahat Başlamak için

10 dakikada Alt bel ve Kalçaları rahatlatmak için Yoga – Meltem ile Yoga

4. Stresi Rahatlatıcı Meditasyon

Yönlendirmeli Olumlama Meditasyonu Stres ve Anksiyete için – SAKİNLEŞTİRİCİ Meditasyon

İlginizi çekebilir: Çakra blokajları nasıl açılır: Bedendeki enerji noktalarını dengelemeye yardımcı uygulamalar

Meltem Fakabasmaz Yoga Terapi, Nefes ve Meditasyon Eğitmeni
İstanbul’da doğdum. Anaokulundan lise sona kadar okuduğum FMV Işık Lisesi’ni tamamlayarak Endüstri mühendisliği okumak için rotamı Kıbrıs’a çevirdim. 4 sene sonunda okul ikincisi olarak ... Devam