Pesto Kaç Kalori?

Pesto

(1 gr)
5
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 5.42 0.05
Protein (g) 34.71 0.35
Yağ (g) 48.63 0.49
Lif (g) 1.54 0.02
Kolesterol (mg) 9.86 0.10
Sodyum (mg) 150.52 1.51
Potasyum (mg) 208.03 2.08
Kalsiyum (mg) 214.43 2.14
Vitamin A (iu) 2010.1 20.10
Vitamin C (mg) 7.02 0.07
Demir 1.3 0.01

Pesto sosu, İtalyanın Ceneviz bölgesinden kökenini alan yeşil bir sostur. Geleneksel olarak sarımsak, çam fıstığı, fesleğen, peynir ve zeytinyağı ile hazırlanan sosun güçlü ve zengin bir aroması vardır. Bu aromalı sos bir makarna sosu olarak kullanılabileceği gibi dip sos olabilir, pizza sosu olabilir, salata sosu olabilir ve pek çok farklı şekilde de kullanılabilir.

Vegan çeşitleri de olmak üzere hazır halde satın almak mümkün. Ancak evde yapılmış ve fabrikada üretilmiş pesto soslarının besin içerikleri arasında fark olabilir ama yine de sağlıklı yağlar bakımından genel olarak zengin bir kaynaktır.

Besleyici bileşenlerle hazırlandığı için dengeli bir beslenmenin parçası olabilir ve esasen Akdeniz diyetinin de bir parçasıdır.

Pesto Kaç Kalori, Besin Değeri Nedir?

Aşağıdaki bilgiler 1 yemek kaşığı kadar olan 16 gram pesto sosu için geçerlidirler.

  • Kalori: 92 kcal
  • Yağ: 9.5 g
  • Sodyum: 158 mg
  • Karbonhidrat: 0.9 g
  • Lif: 0.2 g
  • Şeker: 0.11 g
  • Protein: 1.4 g

Karbonhidrat

Bir yemek kaşığı pestoda sadece 1 gram kadar karbonhidrat vardır. Pesto, kompleks karbonhidratlar, lifler veya şeker bakımından ciddi bir kaynak değildir. Ancak genelde makarna, pizza ve sandviç gibi karbonhidratlar bakımından zengin gıdaların üzerine konulur.

Yağ

Pestodaki kalorilerin neredeyse %60’ı yağlardan gelir ve bu yağlar zeytinyağı, peynir ve çam fıstığından kaynaklanırlar. Bir kaşığında 9.47 gram kadar yağ vardır ve bu miktarın 5.63 gramı tekli doymamış yağ asitlerinden, 1.53 gramı doymuş yağ asitlerinden ve 1.68 gramı da çoklu doymamış yağ asitlerinden kaynaklanır.

Pestoda aynı zamanda 2.56 mg kadar kolesterol vardır. Genel olarak insanların günlük kalori alımlarının %20-35’inin yağlardan gelmesi gerektiği belirtilir.

Protein

Bir yemek kaşığı kadar pestoda 1.38 gram kadar protein vardır ve bu nedenle protein zengini bir gıda değildir. Bir sos olarak kullanılmasından dolayı protein zengini başka gıdaların üzerine eklenebilecek yapıdadır ve onlara güzel bir aroma sağlayabilir.

Vitamin ve Mineraller

Pesto genellikle büyük miktarda tüketilmiyor. Bazıları bir porsiyondan fazlasını tüketebilirler ancak genel olarak çok yüksek dozda besin almak çok olanaklı değil. Yine de bir porsiyonunda 36.8 mg fosfor, 33.1 mg kalsiyum, 31.8 mg potasyum ve 9.76 mg magnezyum olduğunu belirtmek gerekiyor.

Kalori

Bir yemek kaşığı parmesan peyniri, fesleğen, zeytinyağı, tuz, sarımsak ve çam fıstığından hazırlanmış olan pestonun kalorisi 92 civarındadır. Kalorilerinin yarısından fazlası yağlardan gelir.

Pestonun Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Pesto sosunda bulunan başta zeytinyağı olmak üzere pek çok bileşenin sağlığa faydaları vardır. Aşağıda onun potansiyel faydalarından bazıları mevcut.

Antioksidan Özellikleri Olabilir

Sarımsak, çam fıstığı, zeytinyağı ve fesleğen zengin antioksidan kaynakları arasında yer alırlar. Antioksidanlar bakımından zengin bir beslenme kalp hastalıkları ve kanser başta olmak üzere pek çok hastalığın riskinde azalma sağlayabilir.

Antioksidanlar hastalıklara sebep olan serbest radikallerin yarattıkları hasara karşı korunmakta kritik bir rol oynarlar. Pesto gibi antioksidan zengini gıdaları düzenli olarak tüketmek bedendeki antioksidan düzeylerinin artmasına yardımcı olabilir ve böylece hastalıklara karşı korunmak daha kolay olur.

Kalp Damar Sağlığına Faydaları Olabilir

Zeytinyağının sağlığa pek çok faydası vardır ve kalp hastalıklarının riskinde azalma bunlardan bir tanesidir. Margarin, tereyağı, süt yağları, mayonez gibi diğer yağ türlerinin yerine zeytinyağı kullanmak kalp hastalıkları ve inme riskinde azalma sağlayabilir.

Kolesterolü Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Dört farklı yağ türü vardır. Doymuş yağlar, trans yağlar, tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar. Doymuş yağlar kötü kolesterol düzeylerinde artış sağlayabilirler ancak tekli ve çoklu doymamış yağlar kandaki kötü kolesterol düzeyinde azalma ve iyi kolesterol düzeyinde artış sağlayabilirler.

Kilo Yönetimine Yardımcı Olabilir

Pesto geleneksel bir İtalyan sosudur ve Akdeniz diyeti içerisinde yaygın olarak tüketilir. Araştırmalara göre Akdeniz diyetini takip etmek kilo ve bel çevresi konusunda uzun vadeli faydalar elde edilmesini sağlıyor. Pesto sağlıklı kilo yönetimini destekleyen besleyici bir yaşam tarzının bir parçası olabilir.

Diğer Faydaları

Yapılan çalışmalarda pestonun başka faydalarının da olabileceği belirtiliyor. Sağlıklı yağlar, antioksidanlar ve diğer bileşenler bakımından zengin olan zeytinyağı, bedendeki inflamasyon kaynağı olan bileşenlerin üretimini azaltabilir. Ayrıca bu gıdaları daha fazla tüketmek tansiyona, kan şekerine ve kolesterole iyi gelebilir.

Zeytinyağı üzerine laboratuvarda yapılan çalışmalarda, onun bakteri gelişimine engel olabildiği ve hatta diğer mikropların ve tümörlerin gelişimini de önleyebildiği belirtiliyor.

Ayrıca içerisindeki sarımsağın tansiyon ve kolesterol üzerinde azaltıcı bir etkisi var. Sarımsak da zeytinyağı gibi mikrop karşıtı özelliklere sahip.

Yapılan bazı hayvan ve test tüpü deneylerinde sarımsakta bulunan belli bileşenlerin kanser hücrelerinin gelişimini önleyebildiği, hatta kanser hücrelerini öldürebildiği görülüyor.

Pestoda bulunan taze fesleğen de sağlığa faydaları ile biliniyor. Örneğin test tüpü ve hayvan deneylerinde fesleğen yapraklarında bulunan antioksidanlar ve öz yağların kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabildiği ve gıdalardan kaynaklanan patojenlerin gelişimini önleyebildiği belirtiliyor.

Pestonun Sağlığa Zararları Nelerdir?

Pestoda geleneksel olarak parmesan peyniri ve çam fıstığı vardır ve bunlar yaygın alerjenlerdir. Bu nedenle süt ürünleri ve kuruyemişlere alerjileri olan insanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Parmesan peyniri ve çam fıstığı pek çok insan tarafından tolere edilse de, yine de dikkatli olmak gerekir. Gıda alerjisinin belirtileri arasında kaşıntı, şişkinlik, kızarma, nefes darlığı, mide ağrısı, kusma, yutkunma zorluğu ve baş dönmesi bulunuyor.

Eğer gıda alerjisi belirtisi görürseniz hemen doktorunuza ulaşmanız iyi olur. Deri testleri ile hangi gıdalara alerjiniz olduğu tespit edilebilir.

Marketlerden alınan pesto soslarında bol miktarda tuz vardır. Bu nedenle az tuzlu besinler tüketenlerin veya kalp ilaçları kullananların bu gıdaları beslenmelerine eklemeden önce doktorlarına danışmaları daha uygun olur. Pestodaki sodyum düzeyini kontrol altına alabilmek için daha az tuz kullanarak kendiniz evde hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Saklamalı ve Kullanmalı?

Pestonun hepsini kullanmayacaksanız onu hava almayan bir kap içerisinde buzdolabında saklamanız gerekir. Ancak bu şekilde ancak bir hafta kadar dayanır ve bu nedenle daha fazla dayanmasını istiyorsanız buzluğa koymanız gerekecektir. Buz küpleri gibi dondurarak tek porsiyonluk donmuş pesto sosları elde edebilirsiniz.

Taze pestonun aksine marketlerin soğuk olmayan raflarında satılan pesto soslarında koruyucu bileşenler vardır. Açılmadığı sürece son kullanma tarihine kadar bu şekilde tazeliklerini korurlar. Ancak açtıktan sonra buzdolabında tutmanız ve 2 hafta içerisinde tüketmeniz uygun olacaktır. Eğer uygun şekilde saklanmazsa içerisinde mikroplar türeme ihtimali artar ve bu nedenle gıda zehirlenmesi riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Kolayca hazırlandığı için lazım olduğunda hazırlamanız daha uygun olabilir.

Sonuç Olarak

Pesto lezzetli bir sostur ve pek çok gıdayı tamamlar.

Geleneksel olarak taze fesleğen, zeytinyağı ve başka bileşenler ile hazırlanır ancak evde hazırlamak ve kendi zevklerinize göre farklı aromalar katmak da mümkündür.

Alerjiniz olmadığı sürece pestoda bulunan bileşenler sizin için genelde iyilerdir. Hatta tansiyonu, kolesterolü, kan şekerini ve kanser riskini azaltmaya bile yardımcı olabilirler.

Evde pesto sosu hazırlaması kolaydır. Kullanmayacağını zaamn buzlukta saklayabilir ve dilediğiniz zaman çıkararak kullanabilirsiniz.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!