Palyaçolar neden kırmızı burun takarlar?

palyaço
Palyaçoların kırmızı burun takmasının ardında birçok hikaye bulunuyor.

İster onları sevin isterseniz de nefret edin, palyaçoların kırmızı burunları onların simgesi haline gelmiş durumda. Peki bu klasik kostümünün nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? Palyaçoların kostümünün kökenini öğrenmek için sirkte yaşayan üç kardeşli bir ailenin hayatına göz atmamız gerekiyor.

Fratellini ailesi, şov yaptıkları dönemde gösteri dünyasında tanınan bir aile olarak biliniyorlardı. Aile reisi Gustavo trapezci ve çocukları Paul, François ve Albert palyaço olarak çalışıyorlardı. Paul’ün partneri Louis 1909 yılında ölünce, Paul ve kardeşleri trio halinde şovlarına devam ediyorlar. Fransçois, gururlu palyaço yüzünü beyaza boyayarak sahneye çıkıyor, Albert daha fazla makyaj yaparak koyu renk kaş kullanıyor ve kırmızı burun takarak Auguste palyaçosu rolüne bürünüyor. Paul ise ikisinin ortasını buluyor ve az makyaj yapıyor.

Resmi pullara basılan bir palyaço: Lou Jacobs

10-lou
Lou Jacobs

Bir başka hikayeye göre 1.Dünya Savaşı’nı izleyen yıllarda Lou Jacobs ile Ringling kardeşler beraber performans sergiliyorlar ve çalıştıkları yer olan Barnun & Bailey Circus’u 60 yıl boyunca gösteri dünyasının en önemli merkezlerinden biri haline getiriyorlar. Lou Jacobs öldüğü zaman The New York Times’ta yayınlanan ölüm ilanında şu sözler yazıyor: ‘Jacobs’un beyaz makyajı, kocaman ve şaşkın gülümsemesi, tuhaf kaşları ve bonbon şekerini andıran burnuyla Ringling sirkinin simgesi durumundaydı ve belki de yaşayan en ünlü palyaçoydu’. Jacobs giderek yaygınlaşan ikonik palyaço arabasıyla da tanınıyordu. Jacobs o kadar ikonik ve ünlüydü ki, resmi 1966 yılında postane puluna basılmış ve bu onura ulaşan ilk insanlardan biri olmuştu.

Son efsaneye göre kırmızı burun hikayesi Fratellini ve Jacobs’tan önceye dayanıyor. 1860’larda sirkte çalışan Alman performans sanatçısı Tom Belling, bol kıyafetler giyip çemberden atlamaya çalışıyordu. Bir keresinde Belling atlarken düşüyor ve burnu kanıyor. İzleyiciler onunla dalga geçiyor ve Almancada ‘aptal’ anlamına gelen ‘Auguste’ diye bağırıyorlar. Bu sayede Auguste palyaçolarını simgeleyen kırmızı burun efsanesi doğmuş oluyor.

Kaynak:

mentalfloss.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!