Öz sevgi pratiği bilinçli bir tercihtir

Sizden kendiniz hakkında sevdiğiniz özelliklerinizin bir listesini yapmanızı istesem bu liste kısa mı olur, yoksa uzun mu? Peki ya sevmediğiniz özelliklerinizin, kendinizi durmadan eleştirdiğiniz yönlerinizin bir listesini yapmanızı istesem durum bu sefer nasıl olur? Çoğumuz için kendimizin güzel yönlerini görmek oldukça zorken, beğenmediğimiz yanlarımıza odaklanmak bizler için adeta çocuk oyuncağı.

Bunun nedeni çocukluk yıllarımızda gizlidir. Kendimizi nasıl seveceğimizin temelleri, çocukken etrafımızdaki büyüklerin bize olan davranışlarıyla atılır. Eğer duygusal, fiziksel ya da sözel istismar edildiğimiz, eleştirildiğimiz bir ortamda büyümüşsek kendini tam anlamıyla seven bir yetişkine dönme olasılığımız oldukça düşüktür. Bu arada kendinizi sevmekten bahsedildiğinde aklınıza kendinize güzel yemekler yapmak, hijyeninize dikkat etmek gibi eylemler geliyorsa yalnız değilsiniz. Kendini sevmek ve kendine öz bakım vermek sık sık karıştırılan kavramlar. Her ne kadar kendini sevmenin içinde öz bakım pratikleri de yer alsa da, kendini sevmenin temelinde kendimizi artılarımız ve eksilerimizle birlikte kabul etmek vardır. Bir insan kendini olduğu gibi kabul etmiyor oluşuna rağmen de kendine öz bakım vermeye devam edebilir. Dolayısıyla öz sevgi ve öz bakım kavramlarının farkının altını çizmekte fayda var.

Yine öz sevgi kavramı “Kendimizi olduğumuz gibi kabul edelim ve yerimizde sayalım” olarak da algılanmamalı. Elbette ki beğenmediğimiz davranışlarımızı değiştirmeye çalışalım ama bunu yaparken bu davranışlara sahip olduğumuz için kendimizi yerden yere de vurmayalım. Kendimize şefkatle ve nezaketle yaklaşalım.

Maalesef bazı insanlar kendini sevme kavramına adeta bir suç gibi yaklaşıyorlar. Oysa kişinin kendini sevmesi psikolojik sağlamlık için en gerekli durumlardan biridir. Kendinden durmadan şikayet eden, kendini en ufak hatasında acımasızca eleştiren, iç dünyasında barış olmayan birinin mutlu olduğunu söyleyebilir miyiz? Zaten oldukça zor olan bir dünyada kişinin kendine adeta düşmanıymış gibi davranması sizce de üzücü değil midir?

Kendini sevmek bir trend, gelip geçici bir moda gibi algılanmamalı. Kendini sevmek bir lüks değil, bir ihtiyaçtır. Kişi çocukluk yıllarında kendi hakkında duyduğu yanlış mesajlar üzerinde çalışmazsa, çocukluk yaralarını iyileştirmezse tam bir ruhsal bütünlüğe ulaşamayacak, bu durum onu tüm hayatı boyunca etkileyecektir. Unutmamak gerekir ki kendimize öz sevgi vermek her gün bilinçli olarak yapmamız gereken bir tercihtir. Tercihlerinizi her zaman kendi iyiliğinizden yana yapmanız dileklerimle…

Bu arada 2022 yılını “Öz Sevgi Yılı” ilan ettim. Her hafta @ranakutvan kullanıcı isimli Instagram hesabımdan bu konuyla ilgili psikoloji ödevleri paylaşacağım. Hadi, hep beraber kendimizi sevmeye ve dünyayı güzelleştirmeye… Zoom üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Öz Sevgi” eğitimimle ilgileniyorsanız da bilgi için [email protected] adresine yazabilirsiniz.

Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.

İlginizi çekebilir: Onaylanma ihtiyacınız sizi ele geçirmesin

Psikolog Rana Kutvan Psikolog
İstanbul doğumlu olan Rana Kutvan lise öğrenimini Nişantaşı Kız Lisesi’nde tamamladı. Önce LCC’de bir sene akabinde de İstasyon Sanat Merkezi’nde iki sene süren bir ... Devam