Online dersleri daha eğlenceli ve hareketli hale getirecek 5 çevrimiçi oyun önerisi

Hayatlarımızı çevrimiçi şekilde yürütmek, günümüzün kaçınılmaz bir gerçeği oldu. İnternet üzerinden alışverişlerimizi yapıyor, sevdiklerimizle internetten görüşüyor, eğitimlerimizi online olarak veriyor, yine çevrimiçi kurslara katılıyoruz. Eğitimciler olarak kabul ettiğimiz bir durum var. O da şu ki; yüz yüze eğitim başlasa bile, çevrimiçi dersler hayatlarımızda yer almaya devam edecek. Bu yüzden, öğretmenlere, eğitimcilere canlı dersleri daha eğlenceli ve hareketli hale getirebilecekleri beş çevrimiçi oyun önerisi sunacağım.

Çevrimiçi Nesne Oyunu

Çevrimiçi versiyonu için eğitmen grubun seçtiği bir kişiyi ebe olarak odaya gönderir. Daha sonra kalan katılımcılardan herkesin eline kendi baş harfiyle başlayan (bu yönergede amaç isimlerin öğrenilmesini pekiştirilmesi) bir nesneyi bulup elinde tutmasını ister, sadece grup tarafından seçilen bir kişi ismiyle başlamayan bir nesneyi tutar. Eğitmen ebeyi odadan çağırır ve kimin isminin baş harfiyle başlamayan nesneyi tuttuğunu bulmasını söyler. Ebe grup arkadaşlarının isimlerini tekrar ederek, kimin kendi isminin baş harfiyle başlamayan nesneyi tuttuğunu bilmeye çalışır.

Çevrimiçi Eşya Toplamaca Oyunu

Eğitmen katılımcılardan kendilerine ekranda görünme sıralarına numara vermelerini ister ve sonrasında tek sayılar bir gruba ve çift sayılar bir gruba olmak üzere iki grup oluşturur. Her iki gruba da; etraflarında A harfinden Z harfine kadar alfabedeki her bir harfle başlayan nesneler bulmaları gerektiğini söyler. Örneğin, A ile ayakkabı, B ile Bardak, K ile kitap vb… İki gruba da 15 dakika süreleri olduğunu söyleyerek onları odalara gönderir. Süre bitiminde iki grubun da buldukları nesneler gösterilir. Daha çok nesne bulan grup oyunun kazananı olur ya da berabere kalınır.

Çevrimiçi Ben Kimim Oyunu

Öğrenciler önceden bilgilendirilir. Yanlarına masa örtüsü alırlar. Bir kişi kendisine bir rol seçer ve masa örtüsünü o role uygun bir aksesuar olarak kullanır ve ‘ben kimim’ der. Ben kimim, denildikten sonra kamerayı parmağı ile kapatan söz hakkı alır. Doğru bilirse sıra ona geçer. Bilemezse roldeki kişi tekrar ben kimim diye sorar. Yine bilinmezse 3. turda ipucu olabilecek şekilde ses ve hareket ekler. (Meslekler, bilim insanları, sanatçılar, ressamlar vb.  kavramlar bu oyunla canlandırılabilir)

Çevrimiçi Hareket Zinciri Oyunu

Bir kişi ebe olarak seçilir. Ebe bir hareket yapar. Katılımcılar ebenin yaptığı harekete başka bir hareket ekleyerek oyunu devam ettirirler. Amaç baştan itibaren eklenen bütün hareketleri akılda tutarak en son katılımcıya kadar devam ettirmek, en son katılımcı diğer katılımcıların hareketlerini eksiksiz ve aynı anda yapmaya çalışır. Katılımcılar ‘pas’ deme hakkına da sahiptir. Bu durumda pas diyen katılımcıdan bir önceki katılımcı devreye girer. Sona kalan kişi bütün hareketleri eksiksiz yaparsa bu sefer bütün katılımcılar yapmaya çalışırlar. Yapamayan olduğunda ebe herkesi kontrol ederek yönlendirir. Oyun bütün katılımcıların hareketleri yapmasıyla sonlanır.  Örnek:  Gözü kapamak, burnu kaşımak, gülümsemek, kahkaha atmak, karnımı kaşımak, hahahah diye gülmek, parmaklarımı çıtlatmak, vb…

Çevrimiçi Kağıtla Dans Oyunu

Oyunda bir adet A4 kağıdına ihtiyaç var. Kağıtlar hazır edildikten sonra eğlenceli bir müzik açılır. Kağıtlar başın üzerine yerleştirilir. Kamera vücudumuzu görecek şekilde biraz geriye konulur. Müzik başladığında kağıtlar kafamızda dans edilmeye başlanır. Dans ederken müzik değişebilir, hızlanabilir, yavaşlayabilir. Eğer dans ederken kağıdı düşürürseniz, heykel gibi o pozisyonda durmanız gerekir. Bu sırada ancak eğitmen size görürse ve adınızı söylerse, kağıdı tekrar kafanıza koyarak dans etmeye devam edebilirsiniz. Bu oyunda kağıdı hiç düşürmeyen  oyunun kazananı olur. Ama asıl önemli olan herkesin dans edip, gevşeyip rahatlamasıdır.

 

Kaynakça: 
Kırkar, A., Yılmaz, N. (2015). 17.Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Semineri ve Kongresi. Ankara: Pegem Akademi.

Duygu Meriç
Ben Duygu Meriç, 2013 yılında Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Bir yıl özel bir okulda çalıştıktan sonra atanarak doğu göreviyle köy ... Devam