Nohut Kaç Kalori?

Nohut

(1 gr)
4
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 61 0.61
Protein (g) 20.5 0.21
Yağ (g) 4.8 0.05
Lif (g) 5 0.05
Kolesterol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 26 0.26
Potasyum (mg) 797 7.97
Kalsiyum (mg) 150 1.50
Vitamin A (iu) 50 0.50
Vitamin C (mg) 0 0.00
Demir 6.9 0.07

Nohut; protein, lif ve kompleks karbonhidratlar bakımından zengin baklagiller ailesine ait bir bitkidir. Besin değerleri bakımından zengin olan nohutun kalorisi diğer pek çok yiyeceğe göre düşük olduğu için oldukça sağlıklıdır. Nohutu çeşitli yemeklerde kullanabilir ve yemeklerinize sağlıklı bir şekilde protein ekleyebilirisiniz.

Nohutun Besin Değeri

Bir bardak (164 gram) pişmiş nohutun besin değerleri şu şekildedir:

Kalori: 269

Protein: 14,5 g

Yağ: 4 g

Karbonhidrat: 45 g

Lif: 12,5 g

Manganez: Günlük ihtiyacın yüzde 74’ü

Folat (B9 vitamini): Günlük ihtiyacın yüzde 71’i

Bakır: Günlük ihtiyacın yüzde 64’ü

Demir: Günlük ihtiyacın yüzde 26’sı

Çinko: Günlük ihtiyacın yüzde 23’ü

Fosfor: Günlük ihtiyacın yüzde 22’si

Magnezyum: Günlük ihtiyacın yüzde 19’u

Tiamin: Günlük ihtiyacın yüzde 16’sı

B6 Vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 13’ü

Selenyum: Günlük ihtiyacın yüzde 11’i

Potasyum: Günlük ihtiyacın yüzde 10’u

Nohutun kalorisinin çoğu karbonhidrattan gelmektedir. Bir bardak pişmiş nohutta yaklaşık 45 gram karbonhidrat vardır. Nohuttaki karbonhidratın çoğu lif ve nişasta olmakla birlikte az miktarda şeker de bulunmaktadır.

Nohutta bulunan yağ çok az miktarda olup bu yağın çoğu, sağlıklı olarak kabul edilen çoklu doymamış yağdır. Nohutta doymuş ve tekli doymamış yağlar da bulunmakla birlikte bunlar az miktardadır.

Beslenme düzeninize bitkisel protein eklemenizin en kolay yolu, yemeklerinize nohut eklemeniz olacaktır. Protein, bağışıklık sisteminin sağlıklı olması açısından çok önemlidir. Ayrıca saç, cilt ve tırnaklar ile kas oluşumu için gerekli olan protein, nohutta iyi bir miktarda bulunmaktadır.

Nohut, makro besinlerin yanı sıra vitamin ve mineraller bakımından da zengin bir kaynaktır. Nohutta bulunan manganez, folat, bakır, demir, çinko, fosfor, magnezyum, tiamin, B6 vitamini, selenyum ve potasyum gibi vitaminler ile mineraller, günlük besin ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olacaktır.

Nohutun Faydaları

Vitaminler, mineraller, protein ve lif bakımından zengin olan nohutun elbette sağlık üzerinde pek çok faydası bulunuyor. Bu faydalardan bazılarına aşağıda göz atabilirsiniz.

Tok hissetmenize yardımcı olur

Nohutta bulunan protein ve lif, iştahınızı kontrol altına almanıza yardımcı olabilir. Bu besinler, sindirimi yavaşlattığı için tokluk hissinin artmasına yardımcı olur. Bu tokluk hissi sayesinde günlük kalori alımınızı azaltmanız mümkün olabilir.

Kalp sağlığını destekler

Nohut, lif bakımından zengindir ve günlük lif ihtiyacınızın bir kısmını karşılamanıza yardımcı olur. Nohutta bulunan lif çözünebilir olduğu için kalp dostudur. Beslenme düzeninde life yer veren kişilerin kalp hastalığı yaşama risklerinin azaldığını gösteren bazı araştırmalar bulunmaktadır.

Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir

Nohut, glisemik indeksi düşük bir yiyecektir. Glisemik indeks, besinleri tükettikten sonra kan şekerinizin ne hızla yükseldiğini belirtmektedir. Glisemik indeksi düşük yiyecekler tüketmenin, kan şekerini kontrol altına almada etkili olduğu bilinmektedir. Nohutta bulunan lif ve protein, kan şekerinizin aniden yükselmek yerine yavaş yavaş yükselmesini sağlayacak ve bu sayede kan şekeri seviyenizi korumanıza yardımcı olacaktır.

Sindirime yardımcı olur

Nohut, lifli bir yiyecek olduğu için sindirim açısından faydalıdır. Nohuttaki lif çözünebilir olduğu için su ile karıştığında sindirim sisteminde jel benzeri bir yapıya dönüşür. Çözünebilir lifler, bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin artmasına yardımcı olur ve sağlıksız bakterilerin artmasını engeller. Bu da nohut tüketiminin, irritabl bağırsak sendromu ve kolon kanseri gibi sindirim sorunları riskinin azaltılmasında yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Kalp-damar sağlığını destekler

Nohut, az miktarda sodyum içeren kolesterolsüz bir yiyecektir. Aynı zamanda çoklu doymamış yağlar açısından zengin bir kaynaktır. Çoklu doymamış yağlar, kolesterol seviyelerini kontrol etme ve kalp rahatsızlıkları riskini azaltmada faydalıdır.

Nohutun Gazı Nasıl Alınır?

Nohut, gazı alınmadığı zaman bazı kişilerde karında şişkinlik, ağrı ve gaz gibi belirtilere neden olabilir. Nohut yediğinizde bu yan etkilerle karşılaşmamak için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

Nohutun midede rahatsızlık yaratmasının nedeni, nohutta bulunan oligosakkaridlerdir. Bunlar, büyük bağırsaklarda gaz birikmesine neden olabilen bileşiklerdir. Gaz yapan bu bileşiğin etkilerini azaltmak için nohutları pişirmeden önce suda bekletebilirsiniz.

Nohutun gazını almak için pişirmeden en az 12 saat önce suya koyun. Nohutu içerisine koyacağınız suyun oda sıcaklığında olması gerekir. Nohutlar 12 saat ıslandıktan sonra haşlayacağınız zaman suyunu dökün ve nohutları tencereye koyup üzerine soğuk su ekleyin. Ardından nohutları pişene kadar haşlayıp yemek yapabilirsiniz.

Nohutun Çabuk Pişmesi için Ne Yapmalı?

Nohutun hızlı bir şekilde pişmesi için önceki geceden suya koyarak ıslatmalısınız. Geceden ıslattığınız nohutu ertesi gün 45-60 dakika içinde daha hızlı bir şekilde pişirebilirsiniz.

Nohutu ıslattığınız suya isterseniz karbonat da ekleyebilirsiniz. Bu sayede kolay yumuşamayan nohutları kolayca pişirebilirsiniz. Karbonatı çok fazla eklememeniz, yalnızca yarım çay kaşığı kadar eklemeniz yeterli olacaktır.

Nohutlar ıslanmışsa onları hızlı bir şekilde pişirmek için düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Bu sayede 25 dakika kadar kısa bir sürede nohut haşlayabilirsiniz. Bununla birlikte nohutları önceden ıslatma şansınız olmadıysa yine düdüklü tencere kullanarak 35-45 dakika arasında nohutların pişmelerini sağlayabilirsiniz.

Nohut Unu Nasıl Yapılır?

Nohut unu, kuru nohutun toz haline getirilmesiyle elde edilir. Falafel ve humus gibi yemeklerde kullanılan nohut unu, protein ve lifin yanı sıra çeşitli vitaminler ve mineraller bakımından zengin bir kaynaktır.

Nohut ununu hazır olarak alabileceğiniz gibi kendiniz hazırlayarak da kullanabilirsiniz. Bunun için mutfak robotu kullanabilirsiniz. Nohutları haşlayıp kuruladıktan sonra 230°C fırında 30-40 dakika kadar kızartın. Nohutlar soğuduktan sonra mutfak robotunda un haline getirebilirsiniz.

Nohutu un haline getirdikten sonra çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. Nohut unu, mayalı ekmek yapmak için uygun olmayabilir. Ancak muzlu ekmek ve kek gibi yiyecekleri nohut unuyla lezzetli bir şekilde yapabilirsiniz.

Nohut ununu yüksek proteinli dürümler hazırlamak için kullanabileceğiniz gibi vejetaryen yemeklere de ekleyebilirsiniz. Nohut ununu kek ve kurabiye gibi yiyeceklere besin eklemek için de kullanabilirsiniz. Bununla birlikte sağladığı faydalardan yararlanmak için nohut ununu yağ, şeker ve kalori bakımından düşük tariflerde kullanmayı unutmayın.

Nohut Alerjen mi?

Nohut, soya fasulyesi ve yer fıstığı gibi bir baklagillerdir. Nohut alerjisi genelde soya, bezelye ve mercimek gibi yiyeceklere karşı alerjisi olan kişilerde görülür. Bu yüzden özellikle bezelye ya da mercimeğe alerjiniz varsa dikkatli olmalısınız. Nohut yedikten sonra yan etkiler yaşıyor olmanız, nohuta alerjiniz olduğu anlamına gelebilir.

Yiyecek alerjileri genelde deri döküntüleri şeklinde ortaya çıkar. Bir yiyeceğe karşı alerjiniz varsa cildinizde kızarıklık, kurdeşen ve kaşıntı gibi belirtiler görebilirsiniz.

Gıda alerjisi aynı zamanda tansiyon düşüklüğü, ishal ve kusma gibi etkilere de neden olabilir. Anacak öksürme ve nefes almada zorluk gibi solunum yollarıyla ilgili belirtiler yaşamanız da mümkündür.

Nohut alerjiniz olup olmadığını anlamanızın en iyi yolu, nohut yedikten sonra ortaya çıkan belirtileri not almanız olacaktır. Nohutta şimdiye kadar tespit edilmiş alerjenler bulunmamakla birlikte nohuttaki proteinin, alerjen aktivitesini arttırma üzerinde rolü olduğu düşünülmektedir.

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!