Mobilyalarınızı yerleştirirken aklınızda bulundurmanız gereken 10 ipucu

Evinizdeki eşyalara küsmeden önce onları en iyi şekilde yerleştirdiğinizden emin misiniz? Her ne kadar önemli olan sizin kendinizi iyi hissetmeniz olsa da evinizdeki mobilyaları yerleştirirken bazı ipuçlarını göz önünde bulundurabilirsiniz. İşte mobilyalarınızı yerleştirirken aklınızda tutmanız gereken tüyolar:

1. Önce fonksiyon

Bir odayı yerleştirirken dikkate almanız gereken en önemli şey, odanın içindeki alanın nasıl kullanılacağını bilmek. Örneğin iki kanepenin birbirine bakarak yerleştirilmesi simetrik gözükebilir ancak sizin kanepede otururken en çok yaptığınız şey televizyon izlemekse bu pek de ideal olmayabilir. Eşyalarınızı yerleştirirken o odada en çok ne yaptığınızı, neye ihtiyacınız olduğunu göz önünde bulundurun.

2. Geçişe izin verin

Boş bir oda, boş bir yazı tahtası gibidir. Mobilya alıp onları yerleştirmeye başladığınız zaman, karşınızda birden çok seçenek olduğunu fark edip ne yapacağınızı şaşırabilirsiniz. Bulunduğunuz odanın içindeki rotanızı çıkarın, trafiğin nasıl aktığını düşünün. Bunu yaparken az olanla yetinmeyi, eşyalar arasında en az 1 metrelik boşluk bırakmayı unutmayın.

Mobilyalarınızı yerleştirirken aklınızda bulundurmanız gereken 10 ipucu

3. Her şeyin başı denge

Evinizi yerleştirirken her şeyin simetrik olması gerektiğini düşünenlerden olun veya olmayın, asıl önemli olan mekanda dengeyi sağlamaktır. Mobilyalarınızı yerleştirirken, büyük bir parça ile iki küçük parça arasında görsel açıdan bir karşıtlık oluşturun. Renkleri dengeli bir şekilde dağıtın. Böylelikle evinizde her zaman Zen huzurunu bulabilirsiniz.

4. Her bir koltuğun bir arkadaşı olmalı

Rahat bir kanepe veya keyifli bir koltuk tek başına duruyorsa, bu işte bir tuhaf bir yalnızlık var demektir. Bakan kişide “Bu koltuk burada tek başına ne yapıyor?” hissi uyandırır. Rahat bir şekilde oturduğuğunuz herhangi bir yerin hemen yanı başında kahvenizi koyacak bir sehpa, kitabınızı okumanıza yardımcı olacak bir ışık, ayağınızı uzatabileceğiniz bir puf veya bir başka koltuk daha vardır.

5. Alanlar yaratın

Büyük veya loft daire şeklinde tasarlanmış bir eviniz varsa, mobilyalarınızı “odacıklar” yaratacak şekilde yerleştirebilirsiniz. Bir grup koltuğun altına serilen güzel bir halı veya kilim, orayı sohbet alanına çevirir. Bir masanın üstüne yerleştirilen güzel bir avize, orayı yemek alanına çevirir. En basitinden, bir kanepeyi salonun geri kalanına ters çevirmek, “Burası oturma odası” izlenimi yaratır.

6. Her şeyi duvara yapıştırmayın

Eğer odanız çok çok küçük değilse, eşyalarınızı duvara yapıştırmanız için hiçbir nedeniniz yok. Hatta eşyalarınızı duvardan uzaklaştırdıkça, daha ferah ve geniş bir alan hissi yaratmış olursunuz.

7. Temiz ve düzenli olun

Evinizin daha geniş ve ferah görünmesini istiyorsanız, göz hizasında yer alan bölgeyi temiz ve düzenli tutmalısınız. Bu, kısa boylu mobilyalar kullanmanız anlamına gelmiyor. Ancak pencerelerin önüne, doğrudan göz hizasına veya odanın içindeki yürüme alanlarına koyduğunuz şeylerin temiz ve düzenli olmasına özen göstermelisiniz.

8. Odak noktası bulun

Her bir odanın büyük bir lambaya, ilgi çekici bir tabloya ihtiyacı yok. Ancak odanın içindeki mobilyaların, evinizin özelliklerine göre en iyi şekilde yönlendirmek önemli. Mobilyalarınızı güzel bir manzaraya yönlendirmek için cama doğru çevirebilir veya güzel ışık alan bir evde mobilyalarınızı kısa boylu tutabilirsiniz.

Mobilyalarınızı yerleştirirken aklınızda bulundurmanız gereken 10 ipucu

9. Denemeye açık olun

Mobilyaları yerleştirirken birçoğumuz tek bir düzen belirleriz ve bunun bizim evimiz için en uygunu olduğuna, başka türlü yerleştirmenin mümkün olmadığına kendimizi ikna ederiz. Oysa bazen bir koltuğun yerini değiştirmek, yatak odasındaki yatağın yönünü değiştirmek evinizin havasını tümden değiştirebilir.

10. Rahat olun

Mobilyalarınızı nasıl yerleştirebileceğini konusunda pek çok tavsiye duyabilirsiniz. Ancak o evde yaşayanın siz olduğunu unutmayın. İstediğiniz kuralları yıkabilir, bırak yaratıcılık katarak evinizi istediğiniz şekilde yerleştirebilirsiniz.

Kaynaklar:
Apartment Therapy
Apartment Guide

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!