Mimariyi kullanarak tasvir edilen 16 mental hastalık

Eğer mental hastalıkları bir yapı olarak hayal etmeniz gerekseydi, nasıl hayal ederdiniz?

Barselonalı sanatçı Federico Babina, geçtiğimiz senelerde “Archiatric” başlıklı bir proje ortaya koydu. Proje, birbirinden farklı 16 tane mental hastalığın bir bina olarak hayal edildiğinde neye benzeyeceklerini konu alıyor. İlk bakıldığı zaman içinde yaşanamayacak gibi tasarlanan absürt binalar, bu hastalıkları yaşayan kişilere gösterildiğinde bir hayli kabul edilebilir olarak algılanıyor. Projeyle birlikte Barselonalı dijital medya sanatçıları tarafından hazırlanan bir video ile projenin etkisi daha da artıyor.

Babina, mimari ilhamlı işleriyle tanınıyor. Kullandığı çok bilindik geometrik mimari esintileri her zaman kübizmden yola çıkılmış ufak esintilere sahip. Genelde sürreal (gerçek üstü) tasarımları olan işleri içlerinde mutlaka “ucuz mizah” denebilecek bir etki taşıyor.

1. Bunaklık

Bunaklık, beynin normal fonksiyonlarının azalmasıyla ortaya çıkan unutkanlık, şaşkınlık ve gerçek dünyayla bağların kopmasıdır. 65 yaşından önce pek görülmez. Bunaklığın sebebi bazen beyindeki yerine konamayan hücrelerin harap olmasıdır. Sanatçı beyinde yerine konamayan hücreleri, renk tonlarıyla tasvir ediyor.

2. Insomnia

Başka bir isimle uyuyamama hastalığı, bir uyku sorunudur. Uykuya dalamama ya da gece boyunca sürekli uyuyamama sorunlarını barındırır. Hastalar genel olarak, gözlerini birkaç dakikadan fazla kapalı tutamamaktan ya da yatakta bir o yana bir bu yana dönerek uyuyamamaktan yakınırlar. Onlar için geceleri, zaman bir türlü geçmez.

3. Alzheimer

Alzheimer, bilişsel fonksiyonların kaybı olan demansın en yaygın formudur. Beynin ilerleyen ve dejeneratif hastalığı olan Alzheimer’ın en büyük belirtisi ise, yakın geçmiş hafızasının çatırdamaya başlamasıdır.

4. Anksiyete

Anksiyete veya endişe, canlılarca deneyimlenen kaygı, korku, gerilim, sıkıntı halidir. Nedeni belli olmayan tedirginlik hali olarak da açıklanabilir. Anksiyete bazı kuramcılara göre, yaşanan iç çatışmaların sonucudur. Kişi belki de artık zincirlerinden kurtulmalıdır, ne dersiniz?

5. Bipolar

Bipolar bozukluk, ruh halindeki aşırı değişimlerle tanımlanır. Kişi, manik ve depresif durumlar arasında gidip gelir. Fakat arada stabil ruh halinde de kalabilir.

6. Depresyon

Uyaranlara karşı duyarlılığın azalması halidir. Kişi, umut hissini kaybeder ve karamsarlığa düşer. Bazen de sanatçının tasvir ettiği gibi her şey üstüne üstüne gelir…

7. Disleksi

En sık görülen öğrenme bozukluklarından biridir. Disleksi olan kişiler her şeyi unutur ve dil ile ilgili konularda çok fazla öğrenme zorluğu çekerler. Kelimeler ters yüz olmuştur adeta.

8. Disosiyatif bozukluk

Disosiyatif bozukluklar normalde bir bütün halinde çalışan işlevlerin bütünlüğünün bozulmasıdır. Ruhsal sıkıntılar ya da travmatik olaylar dolayısıyla kişide bilinç-kimlik kaybı, utanma, bayılma sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur.

9. Fobiler

Kişinin belirli durumlar ve nesneler karşısında duyduğu hastalık derecesindeki korku durumudur. Fobi duyulan şeyler, kişi için olduğundan çok daha büyük bir olgudur.

10. Genetik bozukluklar

Genlerde ve kromozomlarda görülen anomaliler sonucu ortaya çıkan durumdur. Kanser gibi bazı hastalıklar yaşam sırasında edinilen ve bazı hücrelerde görülen genetik anomaliler nedeniyle olsa da “genetik hastalık” terimi genellikle vücuttaki tüm hücrelerde bulunan ve döllenmeden beri var olan hastalıklar için kullanılır. Sanatçı diktörtgenlerin arasındaki bir tane dairesel kromozomla, genetik bozukluğu çok güzel anlatmış.

11. Narsisizm

Kişinin kendisine tapması, yani kişinin kendisine aşık olma halidir. O kişi için sadece kendisi önemlidir.

12. Obsesif-kompulsif bozukluk

Bir endişe bozukluğudur. Kişinin istemediği düşüncelerin ve durumların karşısında ekstra saplantılı davranmasıdır.

13. Otizm

İçe yöneliklik olarak tanımlanır. Otizmli kişinin, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimlerde başarısız olması halidir.

14. Paranoya

Aşırı endişe ve korkuyla karakterize edilen sıkça mantıksız kuruntularla bilinen bir hastalıktır. Kişi dönüp dolaşıp yine aynı noktaya döner. Odağında kendisi vardır.

15. Şizofreni

Kişide, gerçeklerle olan ilişkilerin büyük ölçüde azalması, düşünce, duygu ve davranışlarda önemli bozulmaların ortaya çıkması gibi belirtiler gösteren bir ruh hastalığıdır. Şizofreni kelimesinin kökü; yıkık, dökük, parçalanmış anlamlarından gelmektedir.

16. Yeme bozuklukları

Kişinin yiyeceklere, kilolarına ve görünüşe aşırı derecede takıntılı olma durumunun; sağlığına, ilişkilerine ve günlük aktivitelerine ters etki yapma derecesine kadar gitmesine neden olma durumudur.

Kaynak:
boredpanda

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!