Masa başında doğru oturmanız için ipuçları

Tüm gün masa başında bilgisayar ekranlarına bakarak çalışırken postürümüze çoğunlukla dikkat etmiyoruz.

Egzersizler veya günlük aktivitelerimiz sırasında baş,gövde ve kolların arasındaki mesafeler sakatlanmaları önlemek için kritiktir.

Her ne kadar oturma pasif gibi görünse de, oturma pozisyonlarımızda da bu detaylara dikkat etmek önemlidir.

Sağlıklı ve genç bir görünümün olmazsa olmazlarından biri omurgamız; başımızın ve vücudumuzun ağırlığını taşımak üzere dizayn edilmiştir. Sağlıklı ve genç  bir görünümün en önemli detaylarından biri sağlıklı bir omurgadır.

Yanlış oturma pozisyonları, omurga sağlığını ve dengesini bozmaktadır. Uzun süreli yanlış alışkanlıklar bel fıtığı, boyun ağrıları, sırtta kamburluk, bileklerde karpal tünel gibi birçok hastalığa sebebiyet vermektedir.

Masa başında düzeltebileceğimiz bazı küçük ve önemli değişiklikler, kısa süreli ve kolayca yapılabilecek bazı egzersizler tüm bunlardan korunmak için hayatınızda büyük değişikler yaratabilir.

İşte bunlardan bazılarını bu hafta sizin için hem yazdım, hem de harika videolarla ipuçlarını görsel olarak paylaşmak istedim.

– Başı, omurga çizgisini devam ettirecek şekilde oturmak kambur duruşunuzu önleyecektir.Başınızı öne eğin, arkaya yaslayın, sağa ve sola bakın.

– Koltuğunuzun masanızdan çok uzakta olması, kambur duruşa sebebiyet verecektir.  Masanız ile koltuğunuzun mesafesi dik oturmanızı sağlayacak uzaklıkta olmalıdır.

– Koltuğunuz yerden çok yüksekte ise bilgisayar ekranını görmek için belinize aşırı kavis vermek durumunda kalabilirsiniz; bu da zamanla bel fıtığına sebebiyet verir. Bu nedenle koltuğunuz ekranla aynı düzeyde olmalıdır.

-Bileklerinizin dirseklerinizden hafifçe aşağıda olması karpal tünel sendromundan korunmanızı sağlar. Ayrıca bilekleriniz için düzenli olarak yapacağınız çevirme hareketleri ile karpal tünelden korunabilirsiniz.

-Dizleriniz, kalçanızdan hafif yüksekte olmalı; aksi takdirde  beden öne eğilir ve kambur oluşur. Bunu önlemek için ayaklarınızın altına bir yükseklik koyabilirsiniz.

Nazlı Savaş
Kimya alanında lisans eğitimi aldıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'nde İşletme alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Akademik eğitimleri sırasında keşfetme tutkusunun peşinden gidip uzun bir ... Devam