Kriz anlarında nasıl sakinleşebilirsiniz?

Acil karar alınmasını gerektiren durumlar veya hedefe ulaşma yolunda çıkabilecek tehditlerin belirdiği zamanlar kriz olarak tanımlanıyor. Kriz anları, iş hayatından romantik ilişkiye kadar her noktada ortaya çıkabiliyorlar. Örneğin, ofis içinde yaşanan bazı tartışmalar ve çözülemeyen sorunlar ‘kriz anı’ olarak nitelendiriliyor ve bu anlara yanlış müdahale sonucunda ofisteki problemler büyüyebiliyor. Ofis ortamına benzer şekilde, romantik ilişkilerde problemlerin büyümesine ve bu durum sonucunda da aldatmanın ya da terk etmenin ortaya çıkmasına kriz anları sebep olabiliyor. Bu yüzden, kriz anlarında nasıl davranılması gerektiğini öğrenmek her insan için önemli bir yere sahip. Bu yazımızda, sizler için kriz anlarıyla başa çıkmanıza yardımcı olacak sakinleşme ipuçlarını kaleme aldık.

Doğru nefes tekniklerini uygulayın

Kriz anları, genellikle öfkeyi ve stresi beraberinde getiren durumlar olarak biliniyor. Bu anlarla başa çıkmak için de ilk olarak öfkenin durdurulması ve stres seviyesinin düşürülmesi oldukça kritik. Bunu yapabilmek için de nefes alıp verme tekniklerine odaklanılabileceği belirtiliyor uzmanlar tarafından.

Öncelikle, stresten dolayı yüzeysel ve hızlı nefesler aldığınızı kabullenmelisiniz. Bu kabullenişten sonra, derin nefesler alıp vermeye daha çok özen gösterebilirsiniz. Herhangi bir kriz anıyla karşılaştığınız zaman burnunuzla nefes aldıktan sonra bu nefesi 5 saniye boyunca tutmalısınız. Daha sonra, beklettiğiniz nefesi ağzınızdan yavaş yavaş dışarıya bırakmalısınız. Bu pratiği art arda birkaç kere uygularsanız zihninizin algı yollarını açabilirsiniz, kalbinizin atış hızını düşürebilirsiniz ve stres hormonlarının bir süreliğine dinlenmesine izin verebilirsiniz. Ayrıca, bu pratiği kriz anları dışında da uygulamanızı öneriyoruz çünkü bu nefes alma tekniği sayesinde düşünme yeteneğinizi güçlendirebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Nefes egzersizleri: Rahatlatan ve enerji veren 8 farklı nefes tekniği

Molaya ayrılın ve değerlendirme yapın

Bir kriz anının içine düşüldüğü zaman pek çok insan panik düğmesine basıyor ve normal zamanda aklına yatmayacak şeyleri gerçekleştirmeye başlıyor. Tabii, bu durum sonucunda da geri alınması imkansız olan hatalar yapılabiliyor. Bu hataları yapmamak adına bir kriz anıyla karşılaştığınız zaman mola vermelisiniz ve bu molada düşünce sürecini başlatmalısınız.

Verdiğiniz mola esnasında ilk olarak bahsi geçen krizin ne olduğunu ve neden ortaya çıktığını anlamalısınız. Daha sonra, bu anın yaratabileceği olası sonuçları düşünerek önünüze en mantıklı seçenekleri almalısınız. Bu seçenekler arasından kısa sürede en kabullenilebilecek sonucu geliştirme şansı olanı seçerek karar verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

Yardım isteyin

Verdiğiniz molada geliştirdiğiniz düşünce süreci uygun bir karar almanıza yardımcı olmadıysa bir başkasından destek isteyebilirsiniz. Tek kişinin baş etmeye çalıştığı karar verme süreci, iki veya daha fazla bireyle daha kaliteli bir hale getirilerek hızlandırılabilir. Bu yüzden, içinde bulunulan kriz durumuna hakim insanlar arasından kendinize en yakın olan kişileri seçerek onlardan yardım isteyebilirsiniz.

Başka insanların benzer konulardaki deneyimlerini, duygularını ve düşüncelerini dinlemenin de kriz anında sakinleşmeye yardımcı olduğunu belirtmek istiyoruz. Örneğin, iş yerinizde bir sıkıntıyla karşılaştınız ve bu sıkıntı sizin için bir krize dönüştü. Bahsi geçen bu durumu aile bireylerinize, partnerinize veya yakın arkadaşlarınıza anlatarak onların fikirlerini alabilirsiniz. Öğreneceğiniz farklı fikirler sayesinde hem başka insanların da benzer şeyler yaşadıklarını anlayarak sakinleşebilirsiniz hem de kendinize uygun bir karar verme yolu çizebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Başkalarının söylediklerini ne zaman dinlemeli, dinlememeliyiz?

Ders alın ve mesaj çıkartın

Her kriz anı aslında bir eğitim fırsatı olarak değerlendiriliyor. Bir başka deyişle, herhangi bir ortamda veya ilişkide karşılaştığınız krizleri çözüme kavuşturma evresinde onlardan mesaj alabilirsiniz. Bu durumu sanki bir filmden mesaj çıkartarak bazı sahneleri hayatınıza entegre ediyormuşsunuz gibi düşünebilirsiniz.

Zihinsel açıdan büyümenize yardımcı olabilecek kriz anlarını bir öğrenme fırsatı olarak değerlendirerek yaşam standartlarınızı yükseltebilirsiniz. Ayrıca, gelecekte doğabilecek sıkıntılara karşı daha hazırlıklı olabilirsiniz ve karar verme mekanizmanızı daha hızlı çalıştırabilirsiniz. Kısacası, ilk bakışta olumsuzluk ışığı yansıtan kriz anlarını olumlu bir bakış açısıyla değerlendirerek hem ilerleyen zamanlar için sakin bir tutum geliştirmenin sırrını çözebilirsiniz hem de yeni deneyimler elde edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Endişelendiğinizde sakinleşmek için kendinize sorabileceğiniz sorular

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!