Korona günlerinde kendimizi hatırlamak için 6 öneri

Korona salgını ile beraber bir anda kimliklerimizin karıştığı, bazılarımız için hem ev hem iş ortamlarımızın aynı yerde kesiştiği, birleştiği günler geçiriyoruz. Günlük hayat içinde o kadar çok rolümüz var ki aslında, şimdi bir anda bunların hepsi aynı sepetin içine toplandı… Bu nedenle de kendimizi sıkışmış hissedebiliriz. İyi bir anne, iyi bir eş, iyi bir evlat, iyi bir çalışan… Tüm bu rollerin, neleri iyi yaptığımızın, neleri beceremediğimizin ötesinde önemli bir gerçek var: Senden bu dünyada yalnızca bir tane var ve özelsin. Bu gerçeği unuttuğumuz çok zaman var, ama hatırlamanın da sınırsız yolu… Çoğu zaman, aynanın karşısına geçip, “Of, amma güzelsin!” demeniz bile yetecektir. Bunların dışında neler yapabilirsiniz, aklıma gelenleri sıralıyorum. Uygulaması sizlere kalmış…

Bir hafta boyunca, çevrenizdeki insanlara en çok hangi özelliğinizi sevdiklerini sorun. Hem de her gün, not almayı unutmadan… Sizinle ilgili “en iyi özelliği” içeren her cümleyi bir deftere yazmaya başlayın. Ne kadar canlandırıcı bir etki yaratacağına inanamazsınız. Hepimiz olumsuzu bulmakta daha başarılıyızdır. O yüzden vurguyu iyi yapın, sadece gerçek ve iyi özelliklerinizin altını çizin; pohpohlamalara zaten gerek yok. 

Kendiniz için bir “Aferin” dosyası tutun. Hayatınız boyunca insanlardan aldığınız “aferin” tepkilerini bir düşünün. Annenizden, babanızdan, okulunuzdan, öğretmeninizden, arkadaşlarınızdan, eşinizden… Bunlarla ilgili alınan kısa notlar başlangıç için iyi bir adım. Ayrıca, yazılı her belgeyi toplayın: Küçük bir not, doğum günü kartları, işyerinde aldığınız bir e-mail, size gönderilen mektuplar, vb. Tüm bunları, bu kez sadece saklamış olmak için değil, istediğiniz her anda, dönüp bakabilmek için “aferin kutu”nuza yerleştirin.

Hayatınızı fotoğraf şeridi haline getirin. Hayatınızın önemli zamanlarının fotoğraflarını bir araya getirin ve bu önemli anları güzel kılan şeyleri hatırlamaya çalışın. Bunun için büyük bir boy renkli kartonun tamamına kolaj çalışması yapabilir ya da aynı renkli kartondan kendinize güzel bir albüm hazırlayabilirsiniz. Değişim her zaman korkutucu olmak zorunda değil: Bu kez fotoğraflar arkasına ya da altına tarihler atmak yerine, üşengeçliği bir kenara bırakın ve bu anları anlatan kısa yazılar ekleyin. Ancak, bu çocuğunuz için hazırlanan hatıra albümü değil, sadece sizin için olmalı. Yazacaklarınız “Şu gün şöyle olmuştu” ile kalmasın “Bu resmin en güzel, size en iyi gelen yanı neydi?

Herkesten, her şeyden kaçın ve gidip bir komedi filmi izleyin. Aslında her şey mizah anlayışınızda saklıdır: En komik, en keyifli bulduğunuz şeyler, sizin için gerçek birer hazinedir. İzlediğiniz filmden başlayarak, sonrasında yaşadığınız her anı, yüzünüzü güldüren ayrıntıları takip edin ve mümkünse bir kenara not alın. Hanginizin yüzünde “Hababam Sınıfı” deyince minik bir gülümseme belirmiyor ki? Kendinize, kendiniz olduğunuz ve varolduğunuz için gülümseyin.

Sadece kendiniz için, size özel bir şey yapın. Eşiniz, arkadaşınız ya da çocuğunuz için özel bir gün planlarken ne kadar titiz davranıyorsanız, kendiniz için de aynı titizliği göstererek, keyifle geçirebileceğiniz bir süre planlayın. Soru şu: “Şu anda ne yapıyor olsaydınız, kendinizi gerçekten rahatlamış ve iyi hissederdiniz?” Aklınıza gelen gerçekleşemeyecek seçeneklere odaklanmayı bir kenara bırakın; hangileri biraz zor olsa da ayarlanabilir? Bunları seçin, uygulamaya başlayın ve bu kendiniz için planladığınız özel anın keyfini çıkarın. Kendinize iyi bakın: Bu aslında sevdikleriniz için de yapabileceğiniz en iyi şey. Yaşamak gerçekten şakaya gelmez, ciddiyeti elden bırakmayın…

Yaşayarak öğrendiniz… Yaşadıklarınızı hatırlayın. Kendinizi çok mutlu, huzurlu ve rahat hissettiğiniz zamanları bir düşünün. Hani şu, farklı bir şekilde “bu bana çok iyi geldi” dediğiniz zamanları. İşte bunları dağarcığınızdan alın ve kendinizi iyi hissetmediğiniz her anda, sizi pozitif biçimde tetikleyebilecek duyumlar olarak bir kenarda saklayın. Duyum; bu güzel anlara eşlik eden ve dünyayla tanışıklığımızı sağlayıp, bu bağın devamlılığını pekiştiren yegane araçlarımız: Beş duyumuz.

İyi ya da kötü yaşadığımız her anın zihnimizde kalmasını ve ihtiyaç duyduğumuzda hatırlamamızı sağlayan kodlamalar bu beş duyuya ait. Şimdi o “iyi hissettiren” anları düşünün; hangi duyumlar öncelikle üşüşüyor zihninize? İşte bu duyumlar, hatırladıklarınız, sizin tetikleyicileriniz. Şimdi artık tanıştığınıza göre, sıkıca el sıkışmanın ve bu simaları unutmamanın da zamanı geldi demektir. Unutmayın; olumlu hisler, olumlu tutumlara neden olan olumlu düşünceleri akla getirir ve olumlu sonuçlar doğurur.

Hayatınızın “en”lerini yeniden yapın. Tabii ki yapılabilir olanları. Okuduğunuzda sizi en çok heyecanlandıran ya da mutlu eden kitap hangisiydi? Yeniden okuyun. Şimdiye kadar izlediğiniz ve sevdiğiniz en güzel film hangisiydi? Hemen bir yerlerden bulun ve yeniden izleyin. Şimdiye kadar gittiğiniz en güzel yer neresiydi? İnternetten fotoğraflarına bakın. Ne zaman ve nasıl olduğu önemli değil, yaptığınız en güzel resim hangisiydi? Yeniden yapın. Peki ya şarkılar, insanlar, sokaklar, belki de kaldırımlar…

Yeniden yapın. Evet, aynı an, birkaç saniye sonra bile olsa, yeniden aynı şekilde yaşanmaz. Araya yıllar girdiğinde, farklılık daha da büyük olacaktır. Ama size bir zamanlar iyi geldiğini bildiğiniz her “en”i, en azından bir kez “yeniden” yapmak keyifli olacaktır. 

Üşenmeyin, hayal edin.

Aşağıda sizin için hazırladığımız alıştırmaları düşünmenizi ve bunu yaparken birkaç şeye dikkat etmenizi istiyoruz: Her anı, tüm duyularınızı katarak hatırlamaya çalışın; her bir madde için en azından birkaç dakika düşünün ve bunları düşünürken rahat bir yerde oturmaya, sizi bölecek şeyler olmamasına emin olun ve bu anların keyfine varmaya bakın:

  • En sevdiğiniz çiçeği kokladığınızı hayal edin…
  • Şu anda ne içmek istersiniz? Onu içtiğinizi hayal edin…
  • Sevdiğiniz kişiyle dans ettiğinizi hayal edin…
  • Hayalinizdeki gün batımını izlediğinizi düşünün…
  • Eskiden çok sevdiğiniz bir parçayı dinlediğinizi hayal edin…
  • Hayalinizdeki tatilde olduğunuzu düşünün…

Güncel paylaşımlarım ve yeni günlük bilgiler için Instagram hesabıma bakabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Pozitif bir yaşam için 10 öneri

Deniz Alayat ICF Bütünsel Yaşam Koçu & IIN Sağlık Koçu
Ben Deniz, Bütünsel Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Koçu’yum. 2016 yılının sonuna doğru bir anda kendimi çok halsiz hissetmeye başladım. Bir hafta önce günde 30 ... Devam