Kendinizle saygılı bir ilişki kurun: Öz saygı nasıl güçlendirilir?

Benlik saygısı veya diğer adıyla öz saygı kişinin kendini değerli, yeterli, başarılı hissetmesi, kendini sevmesi ve kabul etmesidir. Bu duygu bazen dalgalı bir seyir izleyebilir; bir gün kendinizi harika hissedebilirsiniz, hiçbir şeyi denemekten çekinmezsiniz. Ertesi gün ise kendinizden emin olamazsınız, yeni bir şeye başlamaktan endişe ve korku duyarsınız. Öz saygı oluşturmak bir gecede olacak şey değil, bir süreç. Ve kolay da değil, çaba isteyen bir süreç… O halde gelin, öz saygı nasıl güçlendirilir, birlikte bakalım…

1. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın

Her şeyde mükemmel olamayacağınızı ve her şeye sahip olmayacağınızı kabul edin. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın.

2. İçinizdeki eleştirel sesi susturun

Kendinize karşı acımasız, eleştirel yargılarda bulunmayın. Kimse mükemmel değildir, kendinizle barışık olun.

3. Bağışlayın ve unutun

Zamanınızı ümitsiz düşüncelerle geçirmek yerine, akıllıca ve verimli kullanın. Enerjinizi geçmişin acı verici olaylarını düşünerek boşa harcamayın. Bağışlayan ve unutan kişiler daha çabuk iyileşir.

4. Olumlu ve destekleyici insanlarla birlikte olun

İlk olarak eşsiz olduğunuzu ve bu dünyada önemli bir yeriniz olduğunu hatırlayın. Hayatınız boyunca da en çok kendinizle baş başa olacaksınız. Bu nedenle de en çok kendinizi sevmeli; kendinize iyi, hoşgörülü ve anlayışlı davranmalısınız.

Etrafınızda negatif düşünenler varsa onlardan uzaklaşın. Sizi kimsenin aşağı çekmesine izin vermeyin. Sizi eleştiren, enerjinizi, zamanınızı ve mutluluğunuzu çalan insanlardan uzaklaşın. Size iyi gelen ve sizi aydınlatan insanlarla vaktinizi geçirin.

5. Sevdiğiniz işi yapın

Eğer sevmediğiniz bir işi yapıyorsanız, kendinizi iyi hissetmeniz zordur. Öz güven, zevk aldığınız, kendinizi değerli hissettiren çalışma ve faaliyetlerde olduğunuz zaman gelişir. Sevdiğiniz işlerle uğraşın, eğer kariyerinizde değişiklik yapmak için uygun bir zaman değilse, hobiler ya da hoşlandığınız aktiviteler bulmaya çalışın.

6. Kendinize karşı dürüst olun

Kendi hayatınızı yaşayın, başka birinin sizin için en iyisi olduğuna karar verdiği hayatı değil… Hayatınızı yönetmiyorsanız, asla öz saygınızı kazanamazsınız ve kendinizi iyi hissedemezsiniz. Dolayısıyla hala arkadaşlarınızdan ve akrabalarınızdan onay almaya dayalı kararlar alıyorsanız, kendinize sadık kalmıyorsunuz demektir.

7. Olumlu konuşun

Sözcükler güçlüdür. Kendinizle ve başkalarıyla konuşurken olumlu kelimeler seçin.

8. Geçmişteki hatalar için kendinizi suçlamayı bırakın

Geçmişte hata yapmış olabilirsiniz, hepimiz hata yaparız, bazen elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışırken bile hatalar yaparız. Ama aslında hatalarımızdan öğreniriz. Geçmişi değiştiremezsiniz ama size hissettirdiklerini değiştirebilirsiniz. Geçmiş hayal kırıklıklarına ya da başarısızlıklarınıza gülebilmeyi öğrenin

9. Kişisel zaferler listesi yapın

Hiçbir zaman yapamayacağınızı düşündüğünüz ancak başarıyla yaptığınız işleri ve parlak zamanları düşünün. Bu zaferlerden bir liste yapın ve bu listeyi sık sık okuyun. Sonra gözlerinizi kapayın ve başardığınız zamanları düşünün, yaşadığınız mutluluk ve sevinci gözünüzde canlandırın, o anları yeniden yaşayın.

10. Olumlu niteliklerinize odaklanın

Herkesin kendine has yetenekleri vardır. En az yirmi olumlu niteliğinizi yazın, cömert olun. Yine sık sık bu listeyi gözden geçirmek önemlidir. Çoğu insan yetersizlikleri üzerinde duruyor ve sonra işlerin neden yolunda gitmediğini soruyor. Olumlu özelliklerinize odaklanırsanız, elde etmek istediğiniz şeylerde şansınız artar.

11. Madalyonun diğer yüzü

Becerileriniz ve yetenekleriniz hakkında sürekli olumsuz yorumları tekrarlarsanız, öz güveninizi geliştiremezsiniz. İlk bakışta olumsuz gibi görünen özellikleriniz, aslında hiç de öyle olmayabilir. Örneğin, inatçı olduğunuzu düşünebilirsiniz, ancak bu aynı zamanda sizin güvenilir olduğunuz anlamına gelir. Bir de bu açıdan bakın.

12. Kişisel güçlerinizi yeniden keşfedin

Fiziksel, ruhsal ve duygusal olarak olumlu yönlerinizi değerlendirin, iyi ve olumlu yönlerinizi takdir etmek bencillik değildir.

13. Kendinize zaman tanıyın

Bazı insanlar, diğerlerinden daha fazla övgüye ihtiyaç duyarlar, her zaman bir şeyler başarmak gerektiğini düşünürler, yoksa hayal kırıklığına uğrarlar. Sakin olun ve rahatlayın! Belki şu anda daha sakin bir etkinlik dönemindesiniz, bu yüzden kendinizi zorlamayın.

14. İltifatları kabul edin

Başkalarının sizin için güzel sözlerini kabul edin, bütün övgüler için “Teşekkürler” güzel bir cevaptır.

15. Başkalarına yardım edin

Çünkü başkası için bir şeyler yaptığınızda, aynı zamanda kendinize olumlu bir katkı yapıyorsunuz ve daha değerli hissetmeye başlıyorsunuz, bu da moralinizi ve öz saygınızı yükseltmenize yardımcı olacaktır.

16. Küçük ulaşılabilir hedeflerle başlayın

Başarıyı hayal edin ve kendinize gerçekçi hedefler koyun. Özgüveni artırmanın en hızlı yolu, yeni bir başarıdır.

17. Egzersiz yapın

Egzersiz, kortizol gibi stres hormonlarını azaltabilir ve vücudunuzun “iyi hissettiren” kimyasal maddeleri olan endorfinleri artırır ve ruh halinize doğal bir destek verir. Bir egzersiz türüne odaklanıyorsanız, o rutini değiştirin ve farklı bir türünü deneyin. Egzersiz yapmasanız da bir yürüyüşe çıkın. Sahne değişikliği bile sizi iyi geçirecektir. Ayrıca, bakış açınızı biraz değiştirmeye zorlar ve kendinizi daha iyi görürsünüz.

18. Eyleme geçin

Evren eylemi ödüllendiriyor! Korku ve endişenin sizi hareketsiz bırakmasına izin vermeyin, bir adım atın. Harekete geçtiğinizde, sonucu ne olursa olsun, kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Kaynak
oprah.com

İlginizi çekebilir: Sağlıklı bir benlik için önce kendinize saygı duyun: Özsaygı nedir?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!