Kegel egzersizlerinin faydaları nelerdir?

Kegel egzersizleri, pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek için kullanılabilen egzersizlerdendir. Pelvik taban egzersizleri olarak adlandırıldığını da duyabilirsiniz. Bu kas grubu rahminizi, mesanenizi, ince bağırsakları ve rektumu destekler. Kegel egzersizleri ise bu kasları sadece fit hale getirmez, aynı zamanda idrar kaçırma, yanlışlıkla gaz çıkarma gibi problemlerin de önüne geçmeye yardımcı olur. Hatta orgazmı güçlendirme potansiyeli bile vardır.

Kegel egzersizlerinin faydaları

Pelvik taban kasları, olmaları gerektiği gibi çalıştıklarında, asla akla gelmezler. Ancak yaş aldıkça zayıflamaya başlarlar. Bu da pelvik organ sarkması adı verilen rahatsızlığa dair risk doğurur. Yani pelvik organlarınız sarkmaya başlarlar. Vajinanın içine veya dış kısmına doğru çıkıntı yapabilirler. Eğer histerektomi geçirdiyseniz, vajinal dokular bedeninizden dışarı çıkmaya başlayabilirler.

Bu rahatsızlığın riskini arttıran bazı faktörler şöyle:

  • Gebelik
  • Vajinal doğum
  • Pelvik bölgede ameliyatlar
  • Genetik
  • Sık öksürmek, gülmek veya hapşırmak (bunlar pelvik organları iterler)

Kegel egzersizleri sadece kadınlar için değildirler. Erkeklerde de pelvik taban kaslarının güçlenmesine yardımcı olabilirler. Bu kaslar mesane ve bağırsakları desteklerler ve cinsel işlevleri etkilerler. Kegel egzersizi özellikle mesane ve bağırsak düzensizlikleri olanlarda ve idrar yaptıktan sonra damlama olanlarda etkili olurlar. Ayrıca orgazm esnasında daha fazla şey hissetmenizi sağladıkları gibi boşalma üzerinde de kontrol sahibi olmanıza yardımcı olurlar.

Kegel egzersizleri nasıl yapılırlar?

İdrar yapmaya çalışın: İdrar akmaya başladığında, kasları sıkarak durdurun. Kaslardaki kalkmayı hissedeceksiniz. Bir diğer yöntem ise gaz çıkarırken durdurmaktır. Bu bir tekrar olarak görülebilir. Kası rahatlatın ve tekrar yapın. Ancak bunu devamlı idrar yaparken uygulamayın çünkü idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olabilir. İdrar yaparken uygulamanın tek sebebi, ilk başlarda hangi kasları sıkacağınızı anlayabilmenizdir.

Yavaş başlayın: Pelvik taban kaslarını 3 saniye kadar sıkın ve sonra 3 saniye bırakın. Bunu 10 tekrar halinde uygulayın. Buna bir set diyeceğiz. Eğer 10 tane yapamazsanız, daha azıyla başlayıp zamanla arttırın. Her gün iki üç defa birer set yapmaya çalışın.

Zararlı değildir: Onu günlük rutininizin bir parçası haline getirebilirsiniz. Dişinizi fırçalarken, işe giderken, yemek yerken, TV izlerken yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Cinsel hazzı arttırmanın yolu “Kegel egzersizleri”

Ne zaman doktora görünmeli?

Eğer kegel egzersizlerini yapmakta sorun yaşıyorsanız doktorunuzdan yardım alın. Doğru şekilde yapmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca size yardımcı olabilecek bazı araçlar da mevcut:

  • Vajinal koniler: Bu ağırlıklar vajinaya sokulurlar ve pelvik kas kasılmaları ile yerinde tutulurlar.
  • Biyofeedback: Hem erkekler hem de kadınlarda doktor rektum veya vajinaya bir basınç sensörü yerleştirir. Pelvik taban kaslarını sıkıp rahat bıraktığınızda bir monitörden aktivite gözlemlenir.

Kegel egzersizlerinin sonuçları

Kegel egzersizlerini düzenli olarak yapan pek çok kadın idrar sızdırmada azalmayı bir kaç hafta veya ay içerisinde görür. Yine de sarkmalardan endişe ediyorsanız veya belirtileriniz daha iyi hale gelmezlerse, doktorunuza diğer tedavi seçeneklerini danışabilirsiniz.

Kegel komplikasyonları

Kegel egzersizi güvenlidir ancak yine de dikkatli olmakta fayda vardır. Dikkat edilecek bazı noktalar şöyle:

  • İdrar yaparken uygulamayın: Burada temel fikir, idrarı durdurmaya çalışırken kullanılan kasları kullanmaktır ancak bunu gerçekten idrar akışını durdurmak için uygulamayın. Çünkü bu şekilde idrar yolu enfeksiyon riski ortaya çıkar.
  • Aşırıya kaçmayın: Bu durum tuvalete gittiğinizde ıkınmanıza sebep olur.
  • Düzenli yapın: Diğer egzersizler gibi kegel egzersizlerinin de sonuçlarını görmek için düzenli olması gerekir. Her gün en az 15 hafta boyunca uygulamanız gerekir. Rutininizdeki değişimler konusunda doktorunuzu bilgilendirmeyi de unutmayın

Kegel egzersizi herkese uygun değildir. Eğer pelvik taban kaslarınız her zaman sıkıysa, bu egzersizlerin faydadan çok zararı olur. Eğer hali hazırda yorgun olan kasları kasmaya çalışırsanız, tepki vermeyebilirler. Doktorunuz bu konularda size daha detaylı bilgi verecektir.

İlginizi çekebilir: Pelvis bölgesini güçlendirmek için: Pelvik saat egzersizi ve kegel egzersizi

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!