Kararsızlıktan muzdaripsen karar süreçlerini kolaylaştıracak 5 ipucu

Karar vermek hayatımızın her alanında bir ihtiyaç. Bazen ailemizle, işimizle, yaşam tarzımızla ilgili, yani bizim için önemli büyük kararlar vermemiz gerekiyorken, markette hangi markanın pirincini alacağımızdan tut pazarda hangi tezgahtan alışveriş yapacağımıza kadar gündelik sayısız kararlar veriyoruz. Yaşamımızı derinden etkileyecek büyük kararlar alırken belirli bir süre ayırmak ve zorlanmak çok normal. Bazen gündelik kararlarda bile minik zorlanmalar olabiliyor. Ama karar verememe hali kronikleştiğinde yaşamı olumsuz etkilemeye başlıyor. Bir türlü adım atamamak, eyleme geçememek, kendine güvensizlik, karara bağlanmadığı için bitmeyen işlerin birikerek artması, başkasının kararlarına bağımlı hale gelmek kararsızlığın en yaygın semptomlarından! Eğer bu semptomlar sana tanıdık geliyorsa kararsızlığı çözmek için adım atmanın zamanı gelmiş demektir.
İşte deneyebileceğin bazı yöntemler…

1. Karar vereceğin konuda “vazgeçilmezlerini” listeleyerek başla.

Kararsızlık sürecinde bazen günlerce, haftalarca, hatta aylarca işin içinden çıkılmaz. Bunun en büyük nedenlerinden biri düşündükçe ve araştırdıkça yeni bakış açılarının ortaya çıkması ve seçeneklerin dallanıp budaklanarak karar vermenin giderek zorlaşmasıdır. Oysa başta “bu kararı verdiğimde içinde mutlaka şunu, şunu içermeli” dediğin vazgeçilmezlerini belirlediğinde bazı seçenekler kendiliğinden elenecek ve karar vermen kolaylaşacaktır.

2. İki seçenek arasında kaldıysan üçüncü seçeneği yaratmayı araştır.

Bazen iki seçenek arasında kalıp bir türlü ilerleyemeyiz. Senin için ağır basan seçeneği bulup, diğer seçenekte bırakamadığın en önemli özelliği de buna ekleyerek kendi üçüncü seçeneğini yaratmayı araştır. Bulunduğun koşullarda uygulanabiliyorsa içine tam anlamıyla sinecek yeni bir seçenek doğacaktır.

3. Küçük gündelik kararları daha hızlı vermeyi pratik et.

Dışarı çıkarken giyeceğin tişört, akşam izleyeceğin film, pazarda maydanoz alacağın tezgahı seçerken normal rutininden daha hızlı karar vermeye başla. Mesela 5 dakika içinde! Her hafta bir konu seçip o hafta sadece onun üzerinde çalışabilirsin. Karar verdikçe kendine güvenin geri gelmeye başlar ve karar verebiliyor olmanın yarattığı duyumlar bedeninde tanıdık hale geldikçe başka kararları almak da daha kolay olur.

4. Hata yaparsan neler olabileceğini listele.

Bazen karar verememekteki en büyük sebep hata yapma korkusudur. Oldu da verdiğin karar “hatalı” oldu, bunun sonucunda neler olabilir diye listele. Sandığından daha masum bir tablo çıkabilir ortaya. Olasılıkları görmek ve olası sonuçlarına göre aklına yatan kararı almak böylece kolaylaşabilir.

Ayrıca herkesin hata yapabileceğini kabul etmek ve en yakın arkadaşın olsa bu durumda ona neler diyeceğini düşünüp kendine söylemek de süreci kolaylaştıracaktır.

5. Kararının içinden gelmesini araştır.

Karar verememenin altında yatan sebep kendinden ziyade başkalarının fikrini dinleyip kafanın karışması, “olması gerekeni” düşünüyor olman olabilir. Karar içinden, saf benliğinden geldiğinde karar verme süreci daha kolaydır. Bunun içinse iç sesini duymayı öğrenmek gerekir.

Neye karar vereceğine geçmeden önce sakinleşip zihni yatıştırmak, belki nefes veya meditasyon çalışması yapmak, kendinle baş başa zaman geçirmek iç sesini duymana yardımcı olacaktır.

Uzun süredir birçok yolu denemene rağmen hala hayatını olumsuz yönde etkileyen şekilde kararsızlık yaşıyorsan, içten kararlar vermekte zorlanıyorsan Mindfulness Koçu sana yol arkadaşı olabilir. Konuya farklı açılardan bakmana, iç sesini duymana ve eyleme geçmene alan açabilir. Eğitim sürecimi tamamladığım Mindfulness Koçluğunda birkaç aylığına staj seansları veriyorum. Staj döneminde olduğum için sınırlı sayıda danışanla ve uygun ücretlendirme ile ilerliyorum. Hedeflerine, hayallerine ulaşırken sana engel olan kararsızlığına farklı açılardan bakmak ve saf benliğinden, içinden gelen kararlarla ilerlemek istersen 15 dakikalık ücretsiz ön görüşmede tüm detayları konuşalım.

Ön görüşme talebin için bana e-posta yaz: [email protected]

İlginizi çekebilir: Duraklama dönemindeysen hareket ederek bereketi getir

Sibel Okan - moment by Sibel Mindful Yoga Eğitmeni
Merhaba ben Sibel. Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü mezunuyum. Daha önce özel sektörde pazarlama alanında çalıştım. Mühendislik eğitiminin bana katmış olduğu analitik düşünce yapısı ... Devam