İnternetten oyun bağımlılığı anksiyeteyi artırıyor, stres düzenini bozuyor

Geçtiğimiz aylarda Cyberpsychology, Behavior and Social Networking dergisinde sonuçları yayımlanan bir araştırmaya göre internetten oyun oynamanın abartılması durumunda epinefrin ve norepinefrin seviyelerinde azalma oluyor. Bu da internetten oyun oynama bağımlılığı olan gençlerdeki otonomik stres düzenleyicilerinin azaldığı ve anksiyetenin arttığının bir kanıtı.

İnternetten oyun bağımlılığı, tüm dünya genelinde genç insanlar arasında gittikçe daha ciddi bir sağlık problemi haline geliyor. Aşırı oyun oynama, günlük hayatın daha çok içine giriyor, özellikle gençler oyun oynama için kendilerini sosyal etkileşimlerden uzaklaştırıyor ve sadece söz konusu oyunla ilgili aktivitelere konsantre oluyor.

İlgili yazı: İnternet bağımlılığı diye bir şey gerçekten var mı?

Bu araştırma da internet oyunlarının tekrar ederek ve aşırıya varacak şekilde oynanmasının beyin yapısını ve bazı bilişsel süreçlerden sorumlu fonksiyonları değiştirdiğini saptadı. Bunun sonucunda da bilişsel kontrol hataları ortaya çıkıyor ve bu da internetten oyun bağımlılığına neden oluyor. Dahası, internetten oyun bağımlılığının stresle arasında kuvvetli bir bağ olduğu ve bunun da birçok fizyolojik değişikliği tetiklediği biliniyor. Bunlar arasında depresyon, anksiyete, dikkat eksikliği, hiperaktivite gösterilebilir.

İnternetten oyun bağımlılığı anksiyeteyi artırıyor, stres düzenini bozuyor
İnternetten oyun bağımlılığı olan gençlerdeki epinefrin ve norepinefrin seviyelerinin ciddi anlamda düşük olduğu tespit edildi.

Normalde stres, bazı sistemlerin harekete geçirilmesiyle bireylerin dış ve iç uyarılmaları düzenlemesine yardım eder. Bu önemli sistemlerden biri; sempatik sinir uçlarındaki stresin neden olduğu aktiviteyi düzenleyen ve dopamin, norepinefrin ve epinefrin denilen katekolamin maddelerini salgılar. Bu araştırmayla da işte bu sistemdeki bazı bozulmaların, internetten oyun bağımlılığıyla ilişkisi tespit edilmiş oldu. Keimyung Üniversitesi‘nden Nahyun Kim‘in liderliğindeki araştırma kapsamında dinlenme fazındaki katekolamin ile internetten oyun bağımlılığı olan Güney Koreli gençlerin anksiyete seviyeleri arasındaki kıyaslama araştırıldı. 230 erkek öğrenciden alınan kan örneklerindeki dopamin, epinefrin ve norepinefrin incelendi ve aynı zamanda da internetten oyun bağımlılığı ve anksiyeteye ilişkin sorular soruldu.

İlgili yazı: İnternet çağında doğanlar neden unutulmayacaklar?

Araştırmanın sonucunda internetten oyun bağımlılığı olan gençlerdeki epinefrin ve norepinefrin seviyelerinin ciddi anlamda düşük olduğu tespit edildi. Oyun bağımlısı olan gençlerin anksiyete seviyelerinde de diğerlerine göre ciddi bir artış olduğu göze çarptı.

Bu sonuçlar, internetten oyun bağımlılığının zaman içinde anksiyete seviyesini yükseltebileceğini ve stresin otonomik olarak düzenlenmesini sağlayan maddeleri azalttığını gösteriyor.

Kaynak:
Psy Post

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!