X

Hi, Speed: Apple iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max’i Tanıttı

Apple’ın dün gerçekleşen Hi, Speed etkinliğinde iPhone 12 ve iPhone 12 mini‘nin yanı sıra, iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max’i de tanıttı. 
Bugüne kadarki en iyi iPhone, güçlü A14 Bionic çipe, Ceramic Shield ile yepyeni tasarıma, pro kamera sistemine, LiDAR Tarayıcısına ve bir iPhone’daki en büyük Super Retina XDR ekrana sahip.

iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max ile inovasyonun sınırlarını zorlayan ileri teknolojiler ve güçlü bir 5G deneyimi

iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max profesyonel kullanıcılara iPhone’larından istedikleri her şeyi veriyor.
  • En büyük Super Retina XDR ekran: iPhone 12 Pro modelleri yeni bir tasarıma ve bir iPhone’da daha önce görülmemiş bir dayanıklılık sağlayan yepyeni Ceramic Shield ön yüzeyle korunan iPhone’da bugüne kadar görülmüş en büyük kenardan kenara Super Retina XDR ekranlara sahip.
  • Yeni ve etkileyici bilişimsel fotoğrafçılık özellikleri: Bir akıllı telefondaki en hızlı çip olan, Apple tasarımı A14 Bionic çip fotoğraflarda daha yaratıcı bir kontrol için yepyeni Apple ProRAW gibi etkileyici bilişimsel fotoğrafçılık özelliklerine güç veriyor ve ilk kez, saniyede 60 kareye kadar uçtan uca Dolby Vision video deneyimine imkan sağlıyor. Yeniden düşünülmüş pro kamera sistemleri büyük bir Ultra Geniş kamerayı, iPhone 12 Pro Max’te daha da büyük bir odak uzunluğuna sahip bir Telefoto kamerayı ve hem aydınlık hem loş ortamlarda profesyonel kalitede muhteşem fotoğraflar ve videolar çekmek için yeni Geniş kameraları içeriyor.
  • Yepyeni bir aksesuar ekosistemi: iPhone 12 Pro modelleri, etkileyici artırılmış gerçeklik (AR) deneyimleri için yeni bir LiDAR Tarayıcısı ve yüksek güçlü kablosuz şarj ve iPhone’a kolayca takılan yepyeni bir aksesuar ekosistemi sunan MagSafe ile geliyor.
  • Renk seçenekleri: iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max paslanmaz çelik kasa ve dört renk seçeneğiyle sunuluyor: grafit, gümüş, altın ve pasifik mavisi. iPhone 12 Pro için 16 Ekim Cuma gününden itibaren ön sipariş verilebilecek ve 23 Ekim Cuma gününden itibaren satışa sunulacak. iPhone 12 Pro Max için ise 6 Kasım Cuma gününden itibaren ön sipariş verilebilecek ve 13 Kasım Cuma gününden itibaren mağazalarda satışa sunulacak. 
6.1 inç iPhone 12 Pro ve 6.7 inç iPhone 12 Pro Max bir iPhone’da daha önce hiç olmadığı kadar büyük Super Retina XDR ekranlara sahip.

Üstün Bir 5G Deneyimi

iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max, birinci sınıf donanım ve birinci sınıf yazılımların kusursuz entegrasyonuyla desteklediği gelişmiş bir 5G deneyimini küresel bir ölçeğe taşıyor. iPhone’da 5G’nin sağladığı daha hızlı indirme ve yükleme, daha kaliteli online video izleme, daha akıcı bir oyun deneyimi, uygulamalarda gerçek zamanlı etkileşim, yüksek çözünürlüklü FaceTime görüşmeler ve daha fazlası için daha yüksek hızlar sunuyor. Kullanıcılar, herkese açık Wi-Fi bağlantı noktalarına bağlanma ihtiyacını ortadan kaldıran, daha güvenli ve hızlı bağlantı teknolojisinden de yararlanabilecekler.

Bir akıllı telefondaki en fazla 5G bandına sahip olan iPhone 12 Pro modelleri tüm dünyada en geniş 5G kapsama alanını sağlar.1 ABD’deki modeller, iPhone 12 Pro modellerinin, yoğun nüfuslu alanlarda bile 4 Gbps’ye kadar yüksek hızlara erişmesini sağlayan, 5G’nin daha yüksek frekanslı versiyonu olan milimetre dalga boyunu destekliyor. iPhone 12 Pro modelleri ayrıca, 5G ihtiyaçlarını akıllı bir şekilde değerlendirerek veri kullanımını, hızı ve gücü gerçek zamanlı olarak dengeleyerek pil ömrünü uzatan Akıllı Veri özelliğine de sahip.

iPhone 12 Pro modellerindeki 5G daha hızlı indirme hızları, daha akıcı bir oyun deneyimi, HD kalitesinde FaceTime ve daha fazlasını sunuyor.

A14 Bionic: Güçlü ve Etkili

Rakiplerinin nesillerce ilerisinde olan A14 Bionic akıllı telefon sektöründe 5 nanometre üretim teknolojisiyle üretilen ilk çiptir. Her zamankinden daha hızlı ve daha etkili olan A14 Bionic, en hızlı rakip akıllı telefon çiplerine göre yüzde 50’ye kadar daha yüksek CPU ve GPU hızlarıyla konsol kalitesinde oyun deneyimlerini, güçlü bilişimsel fotoğrafçılığı ve daha fazlasını mümkün kılarken aynı zamanda harika bir pil ömrü sağlar. Yapay öğrenme teknolojisinin sınırlarını zorlayan A14 Bionic, yüzde 80 performans artışı sağlayan 16 çekirdekli bir Neural Engine’e sahiptir. Bu 16 çekirdekli Neural Engine, saniyede 11 trilyon işlemi tamamlayarak en yoğun yapay öğrenme modellerinde bile daha yüksek performans sağlar.

Her zamankinden daha hızlı ve etkili olan A14 Bionic doğrudan aygıt üzerinde güçlü bilişimsel fotoğrafçılığa ve daha hızlı video düzenlemeye imkan sağlıyor.

Yeni Tasarım ve İnovatif Ekran Teknolojileri

Birinci sınıf malzemelerle tasarlanan iPhone 12 Pro modelleri, cerrahi sınıf paslanmaz çelikten muhteşem bir kenar şeridine ve hassas bir şekilde işlenmiş mat cam sırta ve bir iPhone’da ilk kez, olağanüstü dayanıklı Ceramic Shield’e sahip. Herhangi bir akıllı telefon camından daha sert olan Ceramic Shield ön yüzey, camın ötesine geçiyor. Ceramic Shield ön yüzey, sertliğini önemli oranda artırmak ve düşmelere karşı performansını 4 kat daha iyileştirmek için nano seramik kristallerle güçlendirildi.2

Alışık olduğunuz boyutlarda daha küçük kenarları olan etkileyici bir şekilde daha büyük kenardan kenara ekranlara sahip 6.1 inç iPhone 12 Pro ve 6.7 inç iPhone 12 Pro Max3 modellerinde, sektördeki en iyi renk doğruluğu için sistem genelinde renk yönetimi özelliğine sahip bir Super Retina XDR ekran bulunuyor. iPhone 12 Pro Max ise bir iPhone’daki en büyük ekrana ve etkileyici ve gerçeğe çok yakın bir görüntüleme deneyimi için neredeyse 3,5 milyon pikselle en yüksek çözünürlüğe sahip. Bu OLED ekranlar, 1200 nit maksimum parlaklığa ulaşarak HDR video içeriklerine hayat veriyor.

iPhone 12 Pro modelleri 30 dakikaya kadar 6 metreye kadar derine dalmaya dayanıklı sektör lideri IP68 derecesine sahip ve kahve ve gazlı içecekler gibi, her gün yaşanabilecek sıvı dökülmelerine karşı koruma sağlıyor.4

iPhone 12 Pro ve iPhone 12 yeni bir yükseltilmiş düz kenarlı paslanmaz çelik tasarıma ve dayanıklılığını artıran Ceramic Shield ön yüze sahip.

Çok Yönlü Pro Kamera Sistemi

Dünyanın en iyi pro kamera sistemi, gücünü A14 Bionic’ten alan, son teknoloji ürünü kamera donanımıyla her seviyedeki fotoğraf ve video tutkunları için daha da çok yönlü bir araç haline geldi. A14 Bionic, yeni görüntü sinyali işlemcisi (ISP) ile birlikte görüntü kalitesini artırıyor ve geleneksel kameralarda mümkün olmayan güçlü bilişimsel fotoğrafçılık özelliklerini mümkün kılıyor. iPhone 12 Pro modelleri, bu yıl içinde kullanıma sunulacak yeni Apple ProRAW formatını da destekliyor,5 Bu yeni format, Apple’ın birden fazla kare işleme ve bilişimsel fotoğrafçılık teknolojisini RAW formatının çok yönlülüğüyle bir araya getiriyor. Kullanıcılar iPhone’da yerleşik olarak veya diğer profesyonel fotoğraf düzenleme uygulamalarıyla renk, detaylar ve dinamik aralık üzerinde tam bir yaratıcı kontrol sahibi olabilecekler.

Smart HDR 3, ortamı algılayarak gerekiyorsa netlik, renk ve tonu ayarlamak için yapay öğrenme teknolojisini kullanarak gerçeğe çok yakın fotoğraflar sunuyor.

iPhone 12 Pro’da, fotoğraf ve video çekimlerinde yüzde 27 daha iyi bir loş ışık performansı için, bir iPhone’daki bugüne kadarki en hızlı diyafram değeri olan ƒ/1.6 ve yedi bileşenli lense sahip Geniş kamera, dar alanlarda daha geniş alanları ve büyüleyici manzaraları çekebilmek için 120 derece görüş alanına sahip Ultra Geniş kamera ve optik zoom aralığını 4 kata çıkararak portre fotoğrafları çekmek için mükemmel çözümü sunan 522 mm odak uzunluklu bir Telefoto kamera bulunuyor.

iPhone 12 Pro modellerinde Gece modunda daha da parlak fotoğrafları çekmeyi sağlayan olağanüstü iyileştirmeler var.

iPhone 12 Pro Max, pro kamera deneyimini daha da ileri götürüyor. Yeni ƒ/1.6 diyaframlı Geniş kamera 1.7μm pikselli yüzde 47 daha büyük bir sensörle, loş ışıkta yüzde 87’ye varan dev bir iyileşme sağlıyor. Ayrıca, büyük bir Ultra Geniş kamerası ve yakın çekimler ve daha dar kesitler için daha büyük bir esneklik sağlayan 65 mm odak uzunluğuna sahip bir Telefoto kamerası da bulunuyor. Sistem toplam olarak 5 kat optik zoom aralığı sunuyor. 

A14 Bionic ve yeni ISP tarafından desteklenen Gece modu, şimdi tüm kameralarda. Ultra Geniş kamera dahil.

Şimdi TrueDepth ve Ultra Geniş kameraları da kapsayacak şekilde genişletilen Gece modundaki iyileştirmeler daha da parlak fotoğraflar çekilmesini sağlıyor. Gece modunda Hızlı Çekim özelliğiyle, loş ışık senaryolarında bir tripodla kullanıldığında daha net videolar, daha iyi ışık izleri ve daha sorunsuz pozlama için uzun pozlama süreleri sağlıyor. Şimdi daha iyi ve daha hızlı olan Deep Fusion tüm kameralara geliyor. Yeni Smart HDR 3 ile, kullanıcılar en karmaşık ortamlarda bile daha gerçeğe yakın fotoğraflar çekebilecek.

Deep Fusion tüm kameralara geliyor ve fotoğrafları piksel piksel işleme, fotoğrafın her yerinde ayrıntıları, dokuyu ve rengi optimize etmek için geliştirilmiş yapay öğrenmeden yararlanıyor.

iPhone 12 Pro modelleri bir akıllı telefondaki en yüksek video kalitesini sunan, saniyede 60 kareye kadar HDR kaydederken uçtan uca Dolby Vision formatında HDR deneyimini mümkün kılan ve sinema kalitesinde prodüksiyonlar için daha da iyi video stabilizasyonu sağlayan ilk kamera ve dünyadaki ilk aygıt. Fotoğraflar’da veya iMovie’de Dolby Vision düzenlemeleri gerçek zamanlı olarak işlenir ve düzenleme sırasında korunur. Dolby Vision özelliği bu yıl içinde Final Cut Pro X uygulamasına da gelecek. Dolby Vision, video kaydedilirken veya oynatılırken olağanüstü kontrast için Super Retina XDR ekrandan yararlanıyor. Böylece kullanıcılar 4K’ya kadar Dolby Vision videolarını AirPlay desteğiyle harici aygıtlarda paylaşabilecek.6

Gerçekçi AR ve Yenilikçi Kamera Deneyimleri

Pro serisine, bir sahnenin ışık mesafesini ölçme ve piksel derinliği bilgilerini kullanma özelliğini sağlayan yepyeni LiDAR Tarayıcısı geliyor. Bu teknoloji daha hızlı ve daha gerçekçi AR deneyimleri sağlıyor ve loş ışıklı sahnelerde fotoğraflar ve videolarda daha yüksek doğruluk ve daha düşük çekim zamanı için otomatik odaklamayı 6 kat iyileştirir. Bu gelişmiş donanım, A14 Bionic’teki Neural Engine’in gücüyle birlikte harika bir loş ışık bokeh efekti sağlayarak Gece modunda portre çekimlerinin de önünü açıyor.

MagSafe ile İnovatif Yeni Aksesuarlar

MagSafe kablosuz şarjı iyileştirerek daha iyi ve daha verimli bir deneyime dönüştürüyor ve iPhone 12 Pro modellerini harika bir şekilde tamamlayan ve kolay takılabilen aksesuarlardan oluşan yeni bir ekosistem oluşturuyor.7 Kablosuz şarj bobininin etrafında, hizalama ve verimlilik için optimize edilmiş bir mıknatıs grubu bulunan MagSafe, iPhone’a benzersiz bir deneyim getiriyor ve iPhone’a her seferinde mükemmel bir şekilde bağlanıyor. MagSafe şarj aygıtları verimli bir şekilde 15 W’a kadar güç sağlar ve mevcut Qi özellikli aygıtlarla da uyumludur. Şarj çözümleri arasında, iPhone ve Apple Watch ile kullanılmak üzere MagSafe Şarj Aygıtı ve MagSafe Duo Şarj Aygıtının yanı sıra, iPhone’un arkasına kolayca oturan yeni silikon, deri ve şeffaf kılıflar ve bir deri cüzdan da bulunuyor. 

iOS 14 ile Daha İyi

iOS 14, Ana Ekran’ı özelleştirmenin yeni yollarını sunan yeniden tasarlanmış bir iPhone deneyimi sunuyor. Göz alıcı bir şekilde yeniden tasarlanan araç takımları bir bakışta anlık bilgiler sunuyor ve herhangi bir Ana Ekran sayfasına farklı boyutlarda tutturulabiliyor. Uygulama Arşivi, bir kullanıcının tüm uygulamalarını gezinmesi kolay, sade bir görünümde otomatik olarak düzenleyen yeni bir alan. iOS 14, ayrıca App Clips ile uygulamayı keşfetmenin ve kullanmanın yeni yollarını, Mesajlar’da bağlantıda kalmak için güçlü yeni özellikleri, Harita ile şehirleri keşfetmenin daha yeni yollarını ve daha da fazla şeffaflık ve kontrol için geliştirilmiş güvenlik özellikleri sunuyor.8

Çevreye Bağlılık

Bugün Apple küresel şirket operasyonlarından karbon nötr durumda ve 2030’a kadar, üretim tedarik zincirleri ve tüm ürün yaşam döngülerini kapsayacak şekilde, işinin tamamında iklim üzerindeki etkisinin net olarak sıfır olmasını planlıyor. Bu, satılan her Apple aygıtının, malzemelerin toplanmasından bileşenlerin üretimine, montajına, nakliyesine, kullanıcı tarafından kullanımına, şarj edilmesine kadar ve tüm geri dönüşüm ve malzeme geri kazanım süreçleri boyunca yüzde 100 karbon nötr olacak anlamına geliyor. iPhone 12 Pro modellerini çevreyi düşünerek tasarladık. İlk kez iPhone 12 Pro modellerinde yeni kamera, Taptic Engine MagSafe ve Apple’ın MagSafe aksesuarları dahil tüm mıknatıslarda yüzde 100 geri dönüştürülmüş nadir bulunan toprak elementleri kullanılacak. Apple ayrıca iPhone paketinden güç adaptörünü ve EarPods’u da çıkararak karbon emisyonlarını daha da azaltıyor ve değerli malzemelerin topraktan çıkarılmasının ve kullanılmasının önüne geçiyor. Bu, ambalajın daha küçük ve hafif olmasını sağlayarak bir palette yüzde 70 daha fazla kutu taşınmasına imkan veriyor. Bu değişikliklerin hepsi bir araya gelince yılda 2 milyon metrik tondan fazla karbon emisyonu tasarruf etmemizi sağlayacak. Bu, trafikten yılda yaklaşık 450.000 aracı çekmek anlamına geliyor.

Fiyatlar ve Bulunabilirlik

  • iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max, 128 GB, 256 GB ve 512 GB modelleriyle grafit, gümüş, altın ve pasifik mavisi renk seçenekleriyle 999 ABD Doları ve 1.099 ABD Dolarından başlayan fiyatlarla satışa sunulacak.
  • Avustralya, Çin, Almanya, Japonya, Birleşik Krallık, ABD  ve 30’dan fazla diğer ülke ve bölgede iPhone 12 Pro için 16 Ekim Cuma günü 05:00’dan (PDT) itibaren ön sipariş verilebilecek ve 23 Ekim Cuma günü 05:00’dan (PDT) itibaren teslim alınabilecek. iPhone 12 Pro Max için ise ön siparişler 6 Kasım Cuma günü 05:00’ta (PST) başlayacak, satışa çıkış tarihi 13 Kasım Cuma olacak.
  • iPhone 12 Pro, Hindistan, Güney Kore ve bir düzineden fazla diğer ülkede 30 Ekim Cuma gününden itibaren satışa sunulacak
  • MagSafe Şarj Aygıtı, MagSafe özellikli Deri Cüzdan ve 12 Pro Silikon Kılıf ve Şeffaf Kılıf 16 Ekim Cuma günü satışa çıkacak. iPhone 12 Pro Deri Kılıf ise 6 Kasım Cuma gününden itibaren satışta olacak. MagSafe Duo Şarj Aygıtı ve Deri Zarf Kılıf daha sonraki bir tarihte satışa sunulacak.
  • Aynı muhteşem alışveriş deneyimini ve destek hizmetlerini apple.com adresinde ve Apple Store’larda bulabilir, Apple Uzmanlarından alışveriş konusunda yardım alabilir ve temassız teslimat veya Apple Store’dan teslim alma seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. En yakınınızdaki mağazada sunulan hizmetler ve uygulanan sağlık ve güvenlik önlemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için apple.com/tr/retailapple.com  adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

1 Veri tarifesi gerekir. 5G, Gigabit LTE, VoLTE ve Wi-Fi üzerinden arama özelliği belirli pazarlarda ve belirli iletişim operatörleri tarafından sunulur. Belirtilen hızlar teorik değerlere dayalıdır ve bulunulan konuma ve iletişim operatörüne göre değişir. Müşteriler 5G ve LTE desteği hakkında daha fazla bilgi için iletişim operatörlerine danışabilir  veya apple.com/iphone/cellular adresini ziyaret edebilirler.
2 İfade, iPhone 12  Pro’nun Ceramic Shield ön yüzey  ile önceki iPhone modelleri arasında yapılan karşılaştırmaya dayalıdır.
3 Aygıtların ekranları yuvarlatılmış köşelere sahiptir. Dikdörtgen olarak ölçüldüğünde, iPhone 12 Pro’nun ekranı diyagonal olarak 6.06 inç, iPad 12 Pro Max’in ekranıysa diyagonal olarak 6.68 inçtir. Görüntülenebilen gerçek alan daha azdır.
4 iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max sıvı sıçramalarına, suya ve toza dayanıklıdır. Aygıtlar kontrollü laboratuvar koşullarında test edilmiştir ve 60529 sayılı IEC standardı kapsamında IP68 derecesini elde etmiştir (maksimum 6 metre derinlikte, 30 dakikaya kadar). Sıçramalara, suya ve toza dayanıklılık kalıcı değildir ve normal kullanıma bağlı yıpranma sonucunda azalabilir. Islak bir iPhone’u şarj etmeye çalışmayın. Temizleme ve kurulama yönergeleri için lütfen kullanım kılavuzunu inceleyin. Sıvı temasına bağlı hasarlar garanti kapsamında değildir.
5 Apple ProRAW, Phone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max için ileride bir iOS 14 güncellemesi olarak sunulacak. 
6 4K Dolby Vision oynatma için Apple TV 4K veya AirPlay özellikli bir televizyon gerekir.
7 Şarj aygıtları, kılıflar ve cüzdanlar dahil olmak üzere MagSafe aksesuarları ayrı satılır.
8 Bazı özellikler her bölgede veya dilde kullanılamayabilir. Daha fazla bilgi için apple.com/tr/ios/ios-14 adresini ziyaret edin.

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Sıra dışı bir gelecek: Otomobil dünyasında bizi neler bekliyor?

Teknolojinin, yapay zekanın ve çevre bilincinin hızla geliştiği günümüzde otomotiv dünyası da bu gelişmelerden geri kalmıyor ve inovasyonlarla ve merakla dolu bir sektöre dönüşüyor. Son yıllarda elektrikli araçlar, otonom sürüş özellikleri, akıllı yol çözümleri gibi konularla pek çok gelişime imza atan otomobil dünyasında gelecekte bizi daha nelerin beklediği büyük bir merak konusu. Hepsi çok heyecan verici olsa da en çok merak edilen sorulardan ve benim de heyecanla beklediğim gelişmelerden biri; uçan arabaların hayatımıza girip girmeyeceği 🙂 Uçan arabalar yakın zamanda hayatımıza dahil olur mu bunu bilmiyorum ama otomotiv endüstrisinin geleceği hakkında kendi perspektifimden ele alacağım pek çok konu var. Gelin, benim de bir parçası olduğum bu sıra dışı gelecekte bizi neler bekliyor olabilir birlikte bakalım.



Elektrikli otomobillerin hızlı yükselişi

Geçtiğimiz yıllarda pek çok otomobil markası, yakın gelecekte elektrikli araç üretimine ağırlık vereceğini açıklamıştı, hatta dünya çapında tamamen elektrikli araç üretimine geçmeyi planladığını belirten markalar da var. Elektrikli araçların hayatımıza dahil olması çok yeni bir gelişme olmasa da yaygınlaşması ve popülerliğinin artması son zamanlarda daha bir artış gösterdi. Gelecekte de elektrikli araçların üretiminin ve kullanıcısının artması sektörünün en beklenen gelişmeleri arasında.

Bildiğiniz gibi ben de elektrikli otomobil tutkunlarından biriyim ve sık sık sizlerle Instagram hesabımdan %100 Elektrikli Ford Mustang Mach-E ile olan maceralarımı paylaşıyorum 🙂 Konumuza dönecek olursak; fosil yakıt tüketimini azaltmak ve karbon emisyonlarını düşürmek için ülkelerin elektrikli araç kullanımına yönelik teşviklerini artırması da beklenenler arasında. Ayrıca, batarya teknolojisinde yeni ilerlemeler, elektrikli araçların menzillerinin artırılması, şarj altyapılarının geliştirilmesi de yine yakın gelecekte bizimle olacağa benziyor.

Sürdürülebilir ve çevre dostu çözümler

Elektrikli araçların yükselişi, otomobil dünyasının geleceğinde beklenen tek çevreci haber değil. Doğa dostu yaklaşımlar ve sürdürülebilir çözümlerle dolu yenilikler de ufukta. Pek çok sektörün son yıllarda önemli bir gündem maddesi haline gelmiş olan çevre bilinci, otomotiv dünyası için de önemli bir konu. Geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen iç dizayn ekipmanları, doğa dostu kumaşların kullanımı, üretim aşamasında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, daha az karbon salımı yapan motor teknolojileri ve daha nice gelişme, otomotiv dünyasının beklenenleri arasında.

Sektörde yeşil devrim adını verebileceğimiz daha pek çok gelişmenin damga vurması da olası. Araçların iç tasarımdan üretim süreçlerine kadar geniş bir yelpazede sürdürülebilir çözümler, otomobillerin gelecekteki dünyasını ve tabii ki dünyamızı taçlandıracak gibi. Bir çevreci olarak hızla yaygınlaşmasını görmek istediğim gelişmelerden birisi kesinlikle sürdürülebilir çözümler.

Otonom sürüş özelliklerinde ilerlemeler

Ve tabii ki otonom sürüş özelliklerinden bahsetmemek olmaz. Beni belki de en çok heyecanlandıran konulardan bir diğeri. Hani şu sürücüsüz giden otomobiller var ya, işte tam da onlardan bahsediyorum. Yakın bir gelecekte belki de araçların şoför koltukları hep boş kalacak. Olamaz mı? Bu, çok gerçekçi bir senaryo olmasa da şu an için benzer senaryolarla sık sık karşılaşacağız gibi. Çünkü pek çok dünya devi otomobil ve teknoloji firması, otonom araçlar alanında büyük yatırımlar yapıyor. Ancak, tam otonomiye ulaşmak için biraz daha geleceği beklemek gerekecek. Çünkü birtakım zorlukları aşabilmek için yeni teknolojilerin geliştirilmesi bekleniyor.

Özellikle büyük şehirlerdeki yoğun ve karışık trafik senaryoları, yasal düzenlemeler, kişisel hakların korunması, uygun yol ve altyapı çalışmalarının tamamlanması gibi pek çok faktör var. Yine de bu konudaki çalışmaların hız kazanması ve otonom sürüşün farklı seviyelerinin piyasaya sürülmüş olması, otonom sürüş teknolojilerinin potansiyelini gösteriyor. Gelecekte tam otonom seviyeye de erişilmesi mümkün.



Otonom özelliklerin yanı sıra farklı sürüş modları da ufukta. Hatta, ben şimdiden %100 Elektrikli Ford Mustang Mach-E  ile bu modları deneme fırsatına sahibim 🙂 Mustang Mach-E, sürüş deneyimini kişisel isteklere göre uyarlıyor; Aktive, Whisper ve Untamed modları sayesinde motor seslerini, ortam aydınlatmasını ve hatta aracın tepki verme hızını kişiselleştirmek mümkün. 

Akıllı şehirlerin kurulması

Otonom sürüş özellikleri, farklı sürüş modları, otomobil ve yapay zeka teknolojisindeki gelişmeler, yalnızca bireysel kullanımla sınırlı kalmayacak muhtemelen. Ve önemli bir toplumsal gündem haline de gelecek. Bu da akıllı şehirler gibi bir konseptin hayatımıza girmesi anlamını taşıyabilir. Şehirlerin, otomobillerin geleceği ile ne ilgisi var ki diye düşünmeye başlamadan hemen araya gireyim. Eğer başta otonom sürüş özellikleri olmak üzere otomobiller kendi başlarına -bir sürücünün aracı sürmesine ihtiyaç kalmaksızın- yolda gidebilecekse, bu şehirlerin de birtakım düzenlemelerden geçmesi anlamını taşıyor. Yollardaki alt yapı çalışmalarının bu doğrultuda düzenlenmesi, akıllı şarj istasyonlarının kurulması ve otonom araçların kendi kendini şarja takabilmesi için uygun çevresel yapılanmaların tamamlanması gibi pek çok gelişmeyi de beraberinde getirebilir. Belki de gelecekte şehirlere akıllı taksi durakları kurulacak ve birtakım mobil uygulamalar üzerinden bağlantıya geçilebilecek.

Sosyal dünya ile bağlantı sağlayan araç özelliklerinin geliştirilmesi

Bir düşünelim; otomobiliniz size en yakın kafeyi önerse ya da zevkinize uygun bir restoranda sizin için rezervasyon yaptırsa, nasıl olur? Ya da arkadaşlarınızla buluşma ayarlasa, arabaya bindiğinizde en sevdiğiniz dizinin kaldığınız bölümünü başlatsa? Siz keyifle buluşmalarınıza hazırlanırken veya dizinizi izleyip, müziğinizi dinlerken sizi istediğiniz yere götürse? Yani adeta bir eğlence merkezine dönüşse? Tüm bunlar, yakın gelecekte hayallerimizi süslemenin ötesine geçebilir. Bağlantılı araçlar, yani kendi internet erişimi olan ve verileri başka cihazlarla da paylaşabilen araçlar, otomobil dünyasının belki de gelecekte en çok parlayan yıldızı olabilir. Yalnızca yolculuk vadetmenin ötesinde bağlantılı araçlar, adeta kişisel mobil cihazlarımıza dönüşebilir.

Çoğu macerama tanıklık ettiğiniz Ford Mustang Mach-E de adeta benim eğlence merkezim. Araç içi iletişim ve eğlence sistemi olan Ford SYNC 4A ile konuşma, ses tanıma, kablosuz akıllı telefon entegrasyonu, sezgisel 15,5″ dokunmatik ekran ve çok daha fazlasını deneyimleyebiliyorum. Halihazırda gelişmiş teknolojinin keyfini sürebiliyor olsam da gelecekte bağlantılı araçlar bizi daha pek çok özelliği ile şaşırtacak diyebilirim.

Kısacası, otomobil dünyasının sıra dışı geleceğinde bizi bekleyen yepyeni heyecanlar var. Uçan arabalar yalnızca filmlerin unutulmaz bir parçası olarak mı hafızalarımızda kalır yoksa gerçekten de hayatımıza dahil olur mu bilinmez ama kesin olan bir şey varsa o da otomobil dünyasının hiç olmadığı kadar yenilik dolu olduğu. Kim bilir belki bir gün gökyüzünde bulutların arasında sıkışıp kaldığım bir trafikteyken size yazarım 🙂 Daha fazlası için yazılarımı ve Instagram hesabımı takip etmeyi unutmayın.

İlginizi çekebilir: Virtual Influencer’lar: Kim bu sıra dışı influencer’lar? Takip etmeniz gerekenler?

Sürdürülebilir çözümlerin izinde: VitrA’dan dünyanın ilk ve tek %100 geri dönüştürülmüş seramik lavabosu

‘Biricik’ dünyamız günden güne artan çevreler baskılar ve azalan doğal kaynak sorunları ile karşı karşıya. İklim krizi, küresel ısınma, atık sorunları, hava kirliliği ve daha nice çevresel sıkıntı, hem dünyamızın hem de insanlığın geleceğini tehdit ediyor. Bu nedenle, sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarına sahip olmanın önemi her zamankinden kat ve kat daha fazla. Böylesi bir gerçekliğin farkında olan tüm endüstrilerde de yenilikçi ve çevre dostu ürünlerin geliştirilmesi oldukça büyük bir öneme sahip. Bu bağlamda VitrA, büyük bir adım atarak çevreye saygısını ve döngüsel ekonomiye olan katkısını gözler önüne seriyor.



VitrA’dan bir ilk; %100 geri dönüştürülmüş seramik lavabo

Çevresel ayak izlerini azaltma yolunda önemli adımlar atan VitrA, sektörün değişim öncülerinden biri olarak bizi yeni çevre dostu lavabosu ile tanıştırıyor. Dünyanın ilk ve tek %100* geri dönüştürülmüş seramik lavabosu özelliğini taşıyan bu lavabo, atık olarak kabul edilen malzemelere yeniden hayat veriyor. Yeni çevre dostu lavaboların içerik olarak yaklaşık %100’ü, kırık seramikler de dahil olmak üzere üretim sürecinde ortaya çıkan ve bertarafa giden atıklardan oluşuyor.

VitrA’nın sürdürülebilirlik konusundaki vizyon ve öncülüğünü yansıtan bu yenilikçi ve çevre dostu lavabolarla, seramik sektöründe sürdürülebilir tasarım konusunda da yeni bir standart ortaya çıkıyor. Tasarım harikası ve fonksiyonel bir ürün olmanın ötesinde geri dönüştürülmüş seramik lavabolar, çevresel bilinç ve sürdürülebilir yaşam tarzlarını da destekleyen güçlü bir mesaj taşıyor.

%30 oranında iyileşen küresel ısınma potansiyeli

ISO 14040:2006 ve 14044:2006 standartlarına uygun yapılan Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi sonuçlarına göre, atıkların kullanılması çevresel etkilerden küresel ısınma potansiyelini %30 oranında iyileştiriyor. Geri dönüştürülmüş lavaboların üretilmesi sayesinde, ürün başına, daha az hammadde kullanılarak %36’lık iyileştirmeyle yaklaşık 5 kilogram hammadde tasarrufu ve %38 iyileştirmeyle 2,48 Kwh elektrik tasarrufu elde edilmesi hedefleniyor.

Sadece bir lavabo olma işleviyle kalmayan, çevresel sürdürülebilirliğe yönelik geniş bir vizyonu temsil eden bu ürün, çevreye duyarlı bir gelecek için atılmış çok büyük bir adım. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri’nin çevre dostu lavabolarla benimsediği bu üretim yaklaşımı, döngüsel ekonomiye katkıyı da en üst seviyeye çıkarıyor.

Sürdürülebilir bir gelecek için hijyenik ve şık bir ilham kaynağı

Küresel ısınma potansiyelini iyileştiren, çevre dostu bir tasarım harikası olmasının ötesinde VitrA’nın geri dönüştürülmüş lavaboları, hijyen endişesini de ortadan kaldırıyor; çünkü bu lavabolar VitrA Hygiene teknolojisiyle kaplanıyor. Bakteri gelişimini %99,9 oranında önleyen VitrA Hygiene teknolojisi sayesinde, seramik lavaboların kullanımı sırasında yüzeye bulaşan bakteriler etkisiz hale geliyor. Böylece, bir numaralı önceliğimiz olan hijyenden ödün vermeden çevre dostu seçimler yapmak da kolaylaşıyor.



Ayrıca, her zevke, her alana uygun seçimler yapmak da yine VitrA ile oldukça kolay. Bilecik, Bozüyük’teki VitrA Üretim Kampüsü’nde geliştirilen yenilikçi çözümler sayesinde üretimine başlanan bu çevre dostu çanak lavabolar, ilk olarak mat bej renkte ve 5 formda tasarlanmış olsa da VitrA’nın geri dönüştürülmüş ürün gamına yeni ürün ve renklerin eklenmesi de planlanıyor.

VitrA %100 geri dönüştürülmüş seramik lavabonun hikayesi, gelecekteki çevre dostu ürünler ve teknolojiler için de büyük bir ilham kaynağı. Daha sürdürülebilir bir dünya için gelecekte atılacak tüm adımlara şimdiden ilham olduğu kesin. Siz de yaşam alanlarınızı çevre dostu bir bilinç ile şekillendirmek ve bir eşi daha olmayan dünyamızın geleceği için önemli bir adım atmak istiyorsanız hemen tıklayıp VitrA %100 geri dönüştürülmüş seramik lavabo çeşitlerini keşfedebilirsiniz.

* İçerik olarak yaklaşık %100’ü üretim sürecinde ortaya çıkan ve bertarafa giden atıklardan üretilmiştir.

* Bu içerik VitrA katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlgili Makale