Hayatınızın rotasını düzeltmek için kendinize sormanız gereken sorular

Uçakları rotalarının dışına çıkaran türbülanslar ve diğer tüm koşullara rağmen, yüzde 90’ı doğru varış noktasına, planlanan zamanda ulaşmayı başarır. Tüm aksaklıklara rağmen yüzde 90’lık bu başarının nedeni ise oldukça basittir; hava trafik kontrol sistemleri ve kılavuz sistemleri sayesinde pilotlar yeniden rotalarını düzenlerler. Rota düzeltmek aslında çok zor değil. Ancak gerekli olduğunda rota düzeltmesi yapılmazsa, facia yaşanır.

1979 yılında Yeni Zelanda Havayolları’na ait ve 257 kişiyi taşıyan bir uçak Yeni Zelanda’dan Artartika’ya doğru havalanır. Uçak aslında Antartika’ya gidip dönecektir. Ancak pilotlar, birilerinin uçağın koordinatlarını değiştirdiğinin farkında değildir. Koordinatlarda 2 derecelik bir değişiklik, onları olmaları gereken noktadan 28 mil doğuya götürecektir. Antartika’ya yaklaştıkça pilotlar yolculara güzel bir manzara sunmak için biraz alçalmaya başlar. Ancak yanlış koordinatlar yüzünden uçak aktif bir volkan olan Erebus Dağı’na doğru alçalmaktadır. Yanardağın üzerindeki kar tabakası bulutlarla karıştığı için pilotlar yeterince yüksekte olduklarını düşünür. Uçağın zemine çok yaklaştıklarını haber veren uyarı sesleri ötmeye başladığında ise artık çok geç olmuştur. Uçak, aktif bir yanardağa çakılır ve 257 kişinin tamamı hayatlarını kaybeder. Birkaç derecelik bir hata, unutulmayacak bir trajediye yol açar.

İşte aslında hayat da böyle ilerliyor. Zamanında düzeltilmesi gereken ufak hatalar düzeltilmediğinde, büyük sonuçlara neden oluyor. Yeni Zelanda Havayolları uçağının başına gelen bu hikaye, insanı kendi hayatıyla ilgili sorgulamalara götürüyor. Siz kendi hayatınızın pilotluğunu nasıl yürütüyorsunuz? Rotanızı düzeltmek için nasıl geri dönüşler alıyorsunuz? Kılavuz sistemlerinizi ne sıklıkla kontrol ediyorsunuz? Aslında, bir kılavuz sisteminiz var mı? Varış noktanız neresi? Oraya ne zaman varmayı planlıyorsunuz? Şu an rotadan çıkmış durumda mısınız? Eğer öyleyse, ne kadar süredir rotanızın dışındasınız? Doğru rotada olduğunuzu nasıl anlıyorsunuz? Sizi yolunuzdan çıkaran şeyleri en aza indirmek için neler yapıyorsunuz?

Hayatınızı düzenleyin

Hepimiz meşgul insanlarız. Hayatta her şeyi düzenli ve derli toplu tutmak mümkün değil. Belki de o kadar da düzenli olmak istemiyorsunuz. Ancak hayattaki aşırı yüklerinizden ve gerilimlerden kurtulursanız, ileri gitmek daha az yorucu olabilir. Hayattaki her şey enerjinizi kullanır. Eğer fiziksel veya psikolojik açıdan çok fazla şey taşıyorsanız, daha az ilerleme kaydedebilirsiniz.

Peki hayatınızı nasıl düzenleyebilirsiniz? Öncelikle çevresel enerjiden başlayabilirsiniz. Yaşam alanlarınız karmaşık ve dağınık mı? Kullanmadığınız şeyleri tutmaya devam eder misiniz? Çevrenizdeki şeylerin size verdiği duyguyla, yaşamak istediğiniz deneyimler uyuşuyor mu? Çevrenizdeki şeyler enerjinizi sömürüyor mu, yükseltiyor mu? Bu soruların yanıtları, sizi doğru cevaba götürecektir.

İlginizi çekebilir: Düzenli bir çalışma masası düşük IQ göstergesi mi?

İkinci olarak finansal enerji konusunu ele alabilirsiniz. Gereksiz borç yapıyor musunuz? Her ay kaç para harcadığınızı biliyor musunuz? Her ay kaç para kazandığınızı biliyor musunuz? İstediğiniz kadar para kazanabiliyor musunuz? Birçok insan parasının hesabını tutmaz. Paranızın hesabını tutmaya başladığınızda, ilk başta çok şaşırabilirsiniz.

Üçüncü olarak ilişkilerinizi ele alabilirsiniz. Kurduğunuz ilişkiler hayatınızın en anlamlı ve eğlenceli bölümünü oluşturuyor mu? Sizin için önemli olan ilişkileri geliştirmek için yeterince vakit ayırıyor musunuz? Size hiçbir faydası olmayan zararlı ilişkilerinizi devam ettiriyor musunuz? İlişkilerinizde dürüst müsünüz? Birçok insan, aynı para gibi ilişkiler konusunda da bilinçli bir şekilde düzen oluşturmaya çalışmıyor. Ancak düzenli bir bakış açısıyla, ilişkilerinizi de biriktirebilirsiniz.

Gelelim sağlık konusuna… Tükettiğiniz gıdalar konusunda bilinçli misiniz? Tükettiğiniz yiyecekler hayatınızın diğer alanlarını iyileştiriyor mu, kötüleştiriyor mu? Bedeniniz, istediğiniz kadar güçlü ve fit mi? Sağlık, aynı zamanda iyi olmak demektir. Eğer sağlığınız iyi değilse, hayatın diğer alanlarında düzenli olmanın ne önemi var ki? Birçoğumuz sağlığımızla ilgili konuları erteliyor veya önemsemiyoruz. Oysa küçük şeyler, büyük değişiklikler yaratabiliyor.

İlginizi çekebilir: Dünyadaki en sağlıklı ve en sağlıksız beslenme düzenine sahip ülkeler hangileri?

Beşinci olarak manevi enerji alanınıza yoğunlaşabilirsiniz. Hayatta bir amacınız var mı? Geleceğinizi şekillendirmek için ne kadar güçlü olduğunuzu düşünüyorsunuz? Ölüm değil de, ölüm geldiğinde gerçekten hayattan istediklerinizi alamamış olmaktan mı korkuyorsunuz? Manevi enerji alanınızı düşünürlen, kendi hayatınızı göz önünde bulundurun. Hayatınızı nasıl yaşamak istediğinizi hayal edin. Herkesin bir ahlak anlayışı var. Manevi hayatınızı düzenlediğinizde, değerlerinizi ve geleceğe dair düşüncelerinizi tekrar biçimlendirebilirsiniz.

Son olarak da zaman… Zamanınızın ne kadarını kontrol edebiliyorsunuz? Hoşunuza gitmeyen şeylerle zaman harcıyor musunuz? Zamanınızı harcadığınız şeyler, sizi hayalini kurduğunuz geleceğe yakınlaştırıyor mu? Hayatınızdan çıkarmanız gereken şeyler ne? Her gün ne kadar zamanı boş geçiriyorsunuz? İdeal bir gününüz nasıl geçiyor? Bütün bu soruların yanıtları size aslında şunu gösterecek: Zamanınızı düzenlemediğiniz sürece ellerinizden hızlıca kayı gidecek. Zamanınızı düzenlemek için öncelikle onu neye harcadığınızı bilmeniz gerek.

İlginizi çekebilir: Zaman yönetimi: Hayatınızı düzene sokabilecek 14 öneri

Hayat devam ederken rotadan çıkmak hepimiz için son derece kolay. Aynı uçaklar gibi bizler de rotamızı tekrar düzeltmek zorundayız. Hayatta varmak istediğimiz yere gideceğimizden emin olmak için, hayatımızı düzenlemeliyiz.

Kaynaklar:
Thrive Global
Lifehack

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!