Fındık Yağı Kaç Kalori?

Fındık Yağı

(1 gr)
9
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 0 0.00
Protein (g) 0 0.00
Yağ (g) 100 1.00
Lif (g) 0 0.00
Kolesterol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 0 0.00
Potasyum (mg) 0 0.00
Kalsiyum (mg) 0 0.00
Vitamin A (iu) 0 0.00
Vitamin C (mg) 0 0.00
Demir 0 0.00

 

Fındık yağı, fındığın preslenmesiyle elde edilen bir yağdır. Yemek pişirirken ve salatalarda sos olarak sıklıkla tercih edilen bu yağ, saç ve cilt bakımında da kullanılabilmektedir.

Fındık yağının kalori ve besin değerlerini, faydalarını ve fındık yağına dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Fındık Yağı Besin Değeri

Fındık yağı, besin değerleri bakımından zengin olmakla birlikte kalorisi yüksek bir yağdır. Bir yemek kaşığı (yaklaşık 15 gram) fındık yağının kalori ve besin değerleri şu şekildedir:

Kalori: 132

Yağ: 15 gram

Fındık Yağının Faydaları

Fındık yağı, dumanlanma noktası yüksek bir yağdır. Bu nedenle sotelerde, ızgarada ve fırında pişen yemekler için harika bir tercihtir. Fındık yağını yemeklerinizi hazırlarken ya da salatalarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Doymamış yağlar bakımından zengin olan fındık yağı, içerisinde bulunan antioksidanlar ve vitaminler gibi maddeler sayesinde sağlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Fındığın yaklaşık yüzde 61’i yağdan oluşmaktadır. Bu nedenle fındık yağı tükettiğinizde fındığın sağlık üzerinde sağladığı faydalardan yararlanmış olursunuz.

Fındığın sağlığınız üzerinde sağlayabileceği faydalardan bazılarına aşağıda göz atabilirsiniz.

Kalp sağlığını destekler

Fındık, omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Omega-3 yağ asitlerinin, kalp açısından çeşitli faydalar sağladığı ve kalp-damar hastalığı riskini azalttığı bilinmektedir. Fındık, omega-3’ün yanı sıra antioksidanlar bakımından da zengindir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyarak yüksek tansiyon riskinin azaltılmasında faydalı olabilir. Fındıktaki fenolik bileşenler ise kolesterolü ve inflamasyonu azaltarak kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olur.

Kanser riskini azaltır

Serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stres, bazı kanser türlerine yakalanma riskinin artmasına neden olabilir. Fındıkta bulunan antioksidan enzimler, oksidatif stresi azaltarak kanser riskinin azalmasına yardımcı olabilir. Fındığın E vitamini bakımından zengin olması da hücresel hasarı engelleyerek kanserin önüne geçebilir. Bunun yanı sıra fındıktaki proantosiyanidinler isimli kimyasalların da kanser riskini azaltabileceği düşünülmektedir.

Fındık Yağının Cilde Faydaları

Fındık yağı, önemli vitaminler ve esansiyel yağ asitleri bakımından zengin olduğu için cildi güneşe karşı koruma, kolajen üretimini arttırma ve daha pek çok faydaya sahiptir. Fındık yağının cilt üzerindeki faydalarını ve fındık yağını cildinize nasıl uygulayabileceğinizi aşağıda okuyabilirsiniz.

Hassas ciltler için güvenlidir

Fındık yağı, hassas ciltlerde dahi gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Fındık yağı, doğal ve alkol içermeyen bir astrenjan (sıkılaştırıcı) olduğu için ciltte tahrişe neden olmaz.

Cildi nemlendirir

Fındık yağının yağ asitleri ve E vitamini bakımından zengin olması, cildin nemlendirilmesine yardımcı olur. Yağ asitleri ile E vitamini, ciltte doğal bir bariyer oluşturarak cildin su tutmasına ve kurumasını engellemeye yardımcı olur.

Yara izlerinin görünümünü azaltır

Cildinize fındık yağı gibi E vitamini bakımından zengin ürünler uyguladığınızda yara izlerinin görünümünü azaltmanız mümkün olabilir. Bununla birlikte fındık yağının bu etkisinin kanıtlanmadığını söylemek gerekir.

Kolajen üretimini destekler

Kolajen kemikler, organlar ve tendonlarda bulunan önemli bir proteindir. Kolajen, cildin korunmasını ve esnek olmasını sağlar. Yaş ilerledikçe kolajen üretimi azalıyor olsa da E vitamini, kolajenin üretilmesine yardımcı olur. E vitamini, kolajeni yok eden enzimi azaltarak kolajen üretimini destekler.

İnce çizgileri azaltabilir

Fındık yağındaki E vitamini, ince çizgilerin görünümünü azalmaya da yardımcı olabilir. E vitamini, önemli bir antioksidandır ve cildin pürüzsüzleşmesini sağlar. Aynı zamanda cildin dış tabakalarının suyu ve nemi tutmasına yardımcı olarak cildin daha pürüzsüz görünmesini sağlayabilir.

Güneş ışınlarına karşı korunmaya yardımcı olur

Güneş ışınları, serbest radikallerin oluşmasına neden olarak hücrelerin zarar görmesine ve yaşlanmaya yol açar. Fındık yağındaki E vitamini ile vücudunuzun serbest radikallere karşı korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

Fındık Yağının Saça Faydaları

Fındık yağını cildinizin yanı sıra saçlarınıza da kullanabilirsiniz. Yağ asitleri, proteinler ve vitaminler bakımından zengin olan fındık yağını tüm saç tipleri kullanabilir.

Fındık yağının saç açısından sağladığı faydalardan bazılarını aşağıda okuyabilirsiniz.

Boyalı saçların onarılmasına yardımcıdır

Saçlarınız boyalıysa zarar görmüş ve kurumuş olabilir. Saçlarınız boya nedeniyle cansız ve kuru görünüyorsa fındık yağı kullanabilirsiniz. Fındık yağındaki yağ asitleri, proteinler ve vitaminler, hem saçların hem de saç diplerinin nemlenmesine yardımcı olur. Fındık yağı saç şaftlarına nüfuz ederek daha sağlıklı ve güçlü saçlara sahip olmanızı sağlayabilir.

Saç derisini besler

Fındık yağının cildi nemlendirici özelliğe sahip olması, bu yağın saç diplerinde kullanılmasının faydalı olmasını sağlar. Fındık yağı, E vitamini bakımından zengin olduğu için yağı saç diplerinize güvenle uygulayabilirsiniz. Bu sayede saç köklerinizin daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Güneş ışınlarına karşı koruma sağlar

Fındık yağının cildi güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruyabildiğinden bahsetmiştik. Fındık yağı bu özelliği ile saç ve saç derisinin korunmasına da yardımcıdır. Antioksidanlar bakımından zengin olan fındık yağı bir bariyer görevi görerek saçların ve saç derisinin serbest radikallere karşı korunmasını sağlar.

Fındık Yağı Nerelerde Kullanılır?

Fındık yağını hem yemeklere ekleyerek hem de cildinize ve saçlarınıza sürerek uygulayabilirsiniz.

Fındık yağını yemeklerinizi pişirirken kullanabilirsiniz. Fındık yağının kendine has aroması, yemeklerinizin farklı ve hoş bir lezzete sahip olmasına yardımcı olacaktır. Bu yağı aynı zamanda kızartmalarda da kullanabilirsiniz. Dumanlanma noktası yüksek olan fındık yağı, kızartma sırasında yanmayarak yemeğinizin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Fındık yağını cildinizde doğrudan kullanabilirsiniz. Ancak fındık yağını büyük bir alana uygulamadan önce ufak bir bölgeye sürüp 24 saat içerisinde reaksiyon gösterip göstermediğinizi beklemeniz faydalı olacaktır. Cildiniz fındık yağına herhangi bir reaksiyon göstermediyse yağı tek başına ya da krem sürmeden önce uygulayabilirsiniz.

Fındık yağını saçlarınızda kullanmak istiyorsanız, şampuandan önce tüm saçınızı yağlayabilir ve bir saat beklettikten sonra yıkayabilirsiniz. Saç deriniz kuruysa yağı saç diplerinize masaj yapıp bir gece bekletebilirsiniz. Saçlarınız ve saç dipleriniz genel olarak kuruysa bir şişeye fındık yağı koyup ihtiyacınız olduğunda sıkarak da kullanabilirsiniz.

Fındık Yağının Zararları

Fındık yağı, fındıktan elde edildiği için ağaç yemişlerine karşı alerjiniz varsa fındık yağından uzak durmanız faydalı olacaktır. Herhangi bir ağaç yemişine karşı alerjiniz varsa fındığa karşı da alerjiniz olabilir. Bu nedenle fındığa alerjiniz olmadığından emin olana dek fındık ya da fındık yağı tüketmemeniz gerekir.

Fındık alerjisinde görülen reaksiyonlar hafif olabileceği gibi şiddetli de olabilir, hatta ölüm tehlikesine yol açabilir. Bu nedenle alerjik reaksiyonlarla ilgili dikkatli olmalısınız ve alerji riskiniz varsa fındık ve fındık yağı tüketmemelisiniz.

Fındık Yağı Nasıl Yapılır?

Fındık yağı, fındıkların ezilmesi, kavrulması, preslenmesi ve ardından filtrelenmesi ile elde edilir. Genelde soğuk sıkım elde edilen bu yağ genelde ülkemizdeki fındıklardan elde edilmektedir.

Fındığın tadını seviyorsanız, fındık yağını da sevebilirsiniz. Fındık yağını isterseniz tek başına isterseniz de daha hafif yağlarla birlikte kullanabilirsiniz. Bu sayede fındık yağının ısıya dayanıklılığından faydalanabilir ve yağın aromatik tadını azaltabilirsiniz.

Yağlar Nasıl Saklanır?

Fındık yağını ister yemeklerinizi pişirmek isterseniz de kozmetik amaçlı kullanacak olun, bu yağın hassas olduğunun farkında olun ve buzdolabında saklamaya özen gösterin. Fındık yağının doymamış yağlar bakımından zengin olması, oksidasyon sürecinden etkilenmesine neden olabilir. Bu nedenle fındık yağını karanlık ve ışıksız bir ortamda saklamaya özen gösterin.

 

 

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!