Evdeyken de performans kaygısı mı hissediyorsunuz: Karantinada üretken olmak zorunda değiliz

“Kitap listemdeki tüm kitapları okumalıyım.” “Yeni bir hobi edinmek istiyorum. Nasıl olsa bolca vaktim var.” “Yeni bir dil öğrenmenin tam vakti. Bir daha bu kadar vakit bulamayacağız.” “Dersler yeniden başlamadan bütün eksikliklerimi kapatmalıyım.” “Her gece uykudan önce meditasyon şart oldu!” Bu cümleleri son zamanlarda sıklıkla duyduğunuzun farkında mısınız?

Corona virüsü salgını sebebiyle birçoğumuz evdeyiz. Sürekli evde olma zorunluluğu birçok insanın üzerinde evi yeniden dekore etmeleri, profesyonel aşçılığa yönelmeleri (ekmek yapımından harika tatlılara) veya bir sonraki Shakespeare (!) olmaları yönünde baskı kuruyor. Bu baskılar milenyum kuşağında daha yaygın görülüyor çünkü milenyum kuşağına “her saniyeyi en verimli şekilde değerlendirmeleri gerektiği” mesajı iletiliyor. Tüm bunların ana sepeblerinden birini bulmak istersek rotamızı tabii ki sosyal medyaya çeviriyoruz.

Bu dönemde sosyal medyada sıklıkla “evde şunları yapabilirsiniz” tarzında paylaşımlar görüyoruz. Okunacak kitaplar, izlenecek filmler, gezilecek müzeler; yoga, meditasyon ve egzersiz önerileri; yemek tarifleri… Herkes yaptığı tatlıları, ürettiği el emeği ürünleri, okuduğu kitapları, izlediği belgeselleri paylaştıkça sanıyoruz ki normali bu. Sanıyoruz ki herkes bu dönemde üretken olmalı ve sürekli meşgul olmalı.

Fakat bir yandan azımsanmayacak sayıda insan, bu dönemde üretken olamıyor. Bu aktivite önerilerini ve paylaşımları gördükçe de kendilerini yetersiz hissedebiliyor. Şunu unutmamak gerek: Herkesin zorluklarla başa çıkma şekli farklıdır. Kimisi yapacaklarına ve çevresine daha da sıkı sarılıp zorlu süreci bu şekilde yaşarken, kimisi pek az iletişim ve etkileşimle, kendine dönerek bunu başarır. Kimse her zaman verimli olmak, bir şeyler başarmak, sayısız hobisini aynı anda yürütmek zorunda değildir.

“Üretken olmamaya” hakkımız var. Üretken olmayabilirsiniz. Bu normal. Belki buna ihtiyacınız var. Kendinize bomboş oturma izni verin. Bu süreçte sadece evde olmak ve temel ihtiyaçlarınızı karşılamak (beslenme, sıvı, uyku vb) bile iyi oluş için yeterli.

Daha fazla paylaşım için Instagram hesabımı da takip edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Coronavirüsün psikolojik etkileriyle baş etmenize yardımcı olacak 10 öneri

Cansu Varol Uzman Klinik Psikolog
Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Klinik Psikoloji Programı’nda yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Bu süreçte birçok danışmanlık merkezinde psikoterapist olarak görev yapmıştır. Halen ... Devam