Duygusal wellness sayesinde duygularınla arkadaş ol

Son yıllarda sık sık duyduğumuz wellness fiziksel, çevresel, duygusal, entelektüel, mesleki ve ruhsal bileşenleri olan bir kavramdır. Amerikalı doktor Halbert Dunn, wellness kavramını ilk ortaya çıkaran kişi olarak tanınır. Wellness kavramının bir diğer öncüsü de Bill Hettler’dır. Hettler, wellness’ı altı boyutlu bir modelleme ile ele almaktadır. Bunlar, “sosyal boyut, mesleki boyut, manevi boyut, fiziksel boyut, entelektüel boyut ve duygusal boyut”u içermektedir. Bu boyutlardan biri olan duygusal wellness duygularımızın farkında olmamız, onları anlamamız ve onları verimli bir şekilde yönetebilmemiz gibi konuları içerir. Duygusal wellness, stres azaltma, öz bakım ve içsel gücü korumaya yönelik aktif bir süreçtir.

Peki, duygusal wellness neden önemli? Duygusal iyiliğimiz hayatımızın her alanına etki eder. Örneğin kendi duygularının farkında olmayan ya da kendi duygularından rahatsız olan bir insan başkalarıyla olan ilişkilerinde de büyük bir ihtimalle rahatsızlık duyacaktır. Çoğumuz duygularımızdan korkuyoruz. Onları tanımak için zaman ayırmıyoruz. Oysa bastırılan duyguların eninde sonunda su yüzüne çıkma gibi bir huyları vardır. Bastırdığımız duygular aniden, şiddetli bir şekilde açığa çıkabilirler.

Diyelim siz duygularını sağlıklı bir şekilde ifade etmek yerine onları bastırmayı seçen bir insansınız ve bir arkadaşınız size sürekli kaba davranıyor. Onun bu davranışı sizi öfkelendiriyor ve üzüyor. Ancak arkadaşınızın hareketlerinin sizde uyandırdığı duyguları onunla paylaşmak yerine o duygularınızı sürekli bastırıyorsunuz. Bir gün bu duruma daha fazla dayanamıyorsunuz ve sizin içinizde olan bitenlerden bihaber arkadaşınıza deyim yerindeyse patlıyorsunuz. Belki de bu duygusal patlamanız yüzünden arkadaşlığınız bitiyor. Oysa arkadaşınıza çok daha önceden onun davranışlarının sizde yarattığı duygulardan bahsedebilir, onu size bu şekilde kaba davranmaması hakkında uyarabilirdiniz. Eğer siz de duygularını ifade etmek yerine onları bastırmayı tercih ediyorsanız neden böyle davrandığınızı düşünebilir misiniz? Duygularınızı karşınızdaki insana ifade ettiğinizde başınıza bir şey mi geleceğinden çekiniyorsunuz?

Duygusal wellness seviyenizin ne durumda olduğunu anlamak için kendinize bu soruları sorabilirsiniz:

  • Sizce siz sınırlarını iyi koruyabilen bir insan mısınız?
  • Duygularınızın ne kadar farkındasınız?
  • Duygularınızı rahatça ifade edebiliyor musunuz?
  • Stres yönetimiyle aranız nasıl?
  • Gün içinde ruhsal öz bakımınız için neler yapıyorsunuz?

Duygusal wellness kişinin olumlu duygular, ruh halleri ve düşünceler üretme yeteneğidir. Duygusal iyilik hali kişinin olumluya odaklanmasına ve zaman zaman sahip olabileceği olumsuz duyguları yönetmesine olanak tanır. Duygularınızı daha iyi tanımanız ve sizi rahatsız eden duyguları yapıcı bir şekilde ifade etmeyi öğrenmeniz hayatınızda pozitif etki yaratacaktır.

Duygusal wellness kavramından ülkemizde pek bahsedilmediğinin farkına varınca, psikoloji eğitimini Amerika’da görmüş bir psikolog olarak duygusal wellness kavramının ülkemizde de yaygınlaşmasına öncülük etmeye karar verdim ve Duygusal Wellness Merkezini kurdum. Duygusal Wellness Merkezinde duygusal wellness kavramıyla ilgili eğitimler ve faaliyetler olacak. Duygusal wellness kavramının ne olduğunu merak ediyor, ve kendinizi bu konu hakkında geliştirmek istiyorsanız Zoom üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Duygusal Wellness” atölye çalışmasına katılabilirsiniz. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi almak için [email protected] adresine yazabilirsiniz.

Duygularınızı iyi tanıyıp onlarla arkadaş olmanız dileklerimle. 2022 yılını “Öz Sevgi Yılı” ilan ettim. Her hafta @ranakutvan kullanıcı isimli Instagram hesabımdan bu konuyla ilgili psikoloji ödevleri paylaşacağım. Hadi hep beraber kendimizi sevmeye ve dünyayı güzelleştirmeye. Zoom üzerinden birebir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık “Öz Sevgi” eğitimimle ilgileniyorsanız da gerekli bilgiyi yine [email protected] adresinden alabilirsiniz.

Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.

İlginizi çekebilir: Öz şefkat: Kendine en en iyi arkadaşına davrandığın gibi davranmak

Psikolog Rana Kutvan Psikolog
İstanbul doğumlu olan Rana Kutvan lise öğrenimini Nişantaşı Kız Lisesi’nde tamamladı. Önce LCC’de bir sene akabinde de İstasyon Sanat Merkezi’nde iki sene süren bir ... Devam