Dondurma sağlıklı bir tatlı alternatifi mi: Nelere dikkat etmelisiniz?

Yaz sezonu açıldı, dondurma sezonu da başladı haliyle… Acaba masum bir sütlü tatlı mı, yoksa içerdiği şeker nedeniyle sağlıklı beslenme düşmanı mı?

Biz genel olarak özellikle beslenme konusunda hayatı çok karmaşık ve zorlayıcı algılıyoruz kanımca. Bunun en büyük nedeni de sosyal medyanın ve pek çok disiplinin bu hissi özellikle yaratmak istemesi bence. Beslenme, diyet, fiziksel görünüm… Bu konularda o kadar büyük bir düşünceler balonu içerisinde kalıyoruz ki ister istemez konular hepten anlaşılması zor ve içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Aslında dünya o kadar da karmaşık ve zorlayıcı değil.

Dondurmanın temel içeriği sütten oluşuyor. Ancak bu noktada tükettiğiniz dondurmanın üreticisine güveniyor olmalısınız. Gerçek süt mü, yoksa süt tozu mu kullandı? Buna ek olarak sütten gelecek salmonella bulaşısına da dikkat etmek gerek. Kullanılan sütün mutlaka pastörize olması ve olası zararlı bakterilerden uzaklaştırılmış, aynı zamanda da besin değerini kaybetmemiş olması gerekli. O yüzden bence bildiğiniz, güvendiğiniz yerleri tercih etmekte fayda var!

Buna ek olarak eğer ambalajlı, hazır bir dondurma tüketiyorsanız da mutlaka etiket okumaya özen gösterin. İçeriğindeki sütün çeşidini ve süt tozu olup olmadığını bu şekilde anlayabilirsiniz.

Dondurma içerdiği süt oranı açısından iyi bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. Bunların yanı sıra magnezyum, fosfor, potasyum mineralleri ve çeşitli vitaminleri içerir. Süte ek olarak tatlılık ve aroma vermek amacıyla şeker, glukoz şurubu veya bitkisel yağ, salep, aroma için çikolata, kakao, meyve, fındık, fıstık, karamel gibi ek besinler içermektedir. Bu noktada içerdiği bu şeker kaynakları nedeniyle dondurma her gün tüketildiğinde yağ kitlesindeki artışı tetikleyebilecek bir besindir… Çünkü enerjinin fazlası vücutta yağ olarak depolanır. Yağ ve şeker ise bu noktada en büyük enerji kaynaklarındandır.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da süslemek ve daha fazla lezzetlendirmek için üzerine eklenen ek girdiler. Fındık, fıstık, ceviz, soslar ve çikolata. Bütün bu gıdalar dondurmanın enerjisini 75 ila 100 kcal civarında artırmaktadır. O nedenle hangi çeşidi tercih ederseniz edin, üzerine ek olarak sos, fındık vb. eklemeler yapmaktan kaçının.

Özetle dondurma besin değeri yüksek bir tatlı alternatifi olmakla beraber çeşidi, miktarı ve tüketim sıklığına göre beslenmede kaçınmanız gereken bir gıdaya dönüşebilir. Şekersiz ve ev yapımı olanları tercih etmenizde fayda var.

Sevgilerimle…

İlginizi çekebilir: Beslenme trendleri: Ketojenik beslenme nedir?

Hande Acarel Uzman Diyetisyen & Pilates Eğitmeni
2005 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum ve ardından Ankara Üniversitesi’nde Beslenme Bilimleri alanında yüksek lisansımı tamamladım. Florence Nightingale Şişli Hastanesi'nde ... Devam