Doğum felsefeleri: Lamaze Felsefesi

Fernand Lamaze kimdir? Lamaze felsefesinin kurucusu Fernand Lamaze, 1891 yılında Fransa’da doğmuş Fransız bir doktor ve doğum uzmanıdır. Lamaze, tıp eğitimini tamamladıktan sonra özellikle kadın doğum ve doğum süreci alanında uzmanlaştı, bu alanda çalışmaları ile tanındı. Doğumun daha doğal ve kadın merkezli bir süreç olması için çaba sarf etmiştir. Onun için doğuma kadar geçen sürenin yanında özellikle doğum anı ve yeni doğan bebeğe saygılı doğum da ön plandadır.

Lamaze Felsefesi

Lamaze felsefesi, doğumun bir doğal süreç olduğuna inanır ve anne adaylarına bu süreci bilinçli ve rahat bir şekilde geçirmeleri için araçlar sunar. Bu felsefe, modern doğum yönetiminde bir seçenek olarak kabul edilir ve birçok anne adayı tarafından tercih edilmektedir.

Lamaze eğitimlerinin içeriği ve amacı

Lamaze, annelerin doğum sürecinde daha fazla kontrol ve bilinç kazanmalarını hedefleyen bir eğitim yöntemi geliştirmiştir. Lamaze eğitimlerinin içeriği doğum kasılmalarını karşılama, doğru nefes alma teknikleri, hareket ve pozisyon değişiklikleri gibi doğal doğum sürecini destekleyen prensiplere dayanmaktadır. Lamaze eğitimi sayesinde kadınlar bedenlerine ve bebeklerine güvenirler, kasılmaları, öğretilen nefes teknikleriyle daha sakin karşılarlar. Kadınlar aktif olarak bebekleri için çalışırlar. Bu yaklaşım, annelerin doğumda daha rahat, bilinçli ve kendilerine güvenli bir şekilde hareket etmelerini amaçlamaktadır. Eğitim içeriği ilgini çekti ise sen de Lamaze sertifikalı bir eğitmenden bu felsefeyle eğitim alabilirsin.

Lamaze sağlıklı doğum uygulamaları

Aşağıda görebileceğin Dünya Sağlık Örgütü’nün de onayladığı 6 Lamaze Sağlıklı Doğum Uygulaması, felsefenin temelini oluşturur. Bu öneriler bebeğinizin büyüklüğü, doğumun uzunluğu ve karmaşıklığı ya da güven düzeyiniz ne olursa olsun doğumun mümkün olduğunca güvenli ve sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır. Bu uygulamalar, korkularınızı hafifletmeye ve acıyı yönetmenize yardımcı olan bilinçli bir yaklaşımla doğum sürecinizi basitleştirmek için yıllar süren araştırmalara dayanarak tasarlanmıştır.

  • Sağlıklı Doğum Uygulaması 1: Doğumun kendi kendine başlamasına izin verin.
  • Sağlıklı Doğum Uygulaması 2: Doğum boyunca yürüyün, hareket edin ve pozisyon değiştirin.
  • Sağlıklı Doğum Uygulaması 3: Sürekli destek için sevdiğiniz birini, arkadaşınızı veya doulanızı getirin.
  • Sağlıklı Doğum Uygulaması 4: Tıbben gerekli olmayan müdahalelerden kaçının.
  • Sağlıklı Doğum Uygulaması 5: Sırt üstü doğum yapmaktan kaçının ve vücudunuzun ıkınma dürtülerini takip edin.
  • Sağlıklı Doğum Uygulaması 6: Anne ve bebeği bir arada tutun; bu anne, bebek ve emzirme için en iyisidir.

Sağlıklı doğum uygulaması 2’ ile ayrıntılı bilgi almak istersen bir önceki yazıma ulaşabilirsin: Doğum felsefeleri: Aktif doğum.

Lamaze Doğum Felsefesi

Lamaze gebelik, doğum ve ebeveynlik felsefelerinden, ben bu yazıda doğum ile ilgili olanını paylaşmak istiyorum. Doğum ile ilgili maddeler aşağıdaki gibi:

  • Kadınlar doğuştan doğurma yeteneğine sahiptir.
  • Doğum bir ailenin hayatında dönüştürücü bir olaydır.
  • Kadınların doğum yapma güveni ve yeteneği, bakım sağlayıcısı ve doğum yeri tarafından etkilenebilir.
  • Kadınların saygılı bakım ve sürekli destek alma hakkı vardır.
  • Kadınlar rutin tıbbi müdahalelere gerek kalmadan doğum yapma hakkına sahiptir.
  • Doğum evlerde, doğum merkezlerinde ve hastanelerde güvenle gerçekleşebilir.
  • Kanıta dayalı bakım, doğum sonuçlarının iyileştirilmesine yardımcı olur.
  • Lamaze doğum eğitimi, kadınları sağlık hizmetleri konusunda bilinçli seçimler yapma, sağlıklarının sorumluluğunu alma ve doğum yapma yeteneklerine güvenme konusunda güçlendirir.

Diğerleri için https://www.lamaze.org/what-is-lamaze sitesini ziyaret edebilirsin.

Sence doğumun medikalize olmasından itibaren kadınlar olarak doğurma yetimizin olduğunu unutmuş olabilir miyiz? Doğum sürecimizle ilgili kanıta dayalı bilgilere ulaşma motivasyonumuz var mı? Yoksa korkularımız ve duyduğumuz hikayeler nedeniyle doğum ile ilgili konulardan uzak durmaya mı çalışıyoruz?

Unutmamalıyız ki; bu dünyaya doğduğumuz doğum süreci ile ilgili her öğrendiğimiz faydalı öneri hem yeni kuşaklara hem de bizlere pozitif katkı sağlayacaktır. Her doğumda bir birey, bir anne ve bir baba doğar. Bizler de yeniden doğarız.

İlginizi çekebilir: Doğum felsefeleri: Aktif doğum

Kaynaklar: lamaze.org, babycenter.com, dogumakademisi.com

Tanca Çivik Doula (Doğum Destekçisi) - Doğuma Hazırlık Eğitmeni
Selam! Ben Tanca. 1990 yılında İtalya’nın Modena şehrinde dünyaya geldim. İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği bölümünden 2013 yılında derece ile mezun olduktan sonra uluslararası ... Devam