Diyabet hastaları dikkat: Akşam yemeği sonrası yürümenin faydaları

Uzun bir günün sonunda akşam yemeğiniz bittiğinde belki de ayaklarınızı uzatıp dizi keyfi yapmak size daha cazip geliyor olabilir. Ancak araştırmalar, daha sağlıklı ve zinde bir beden için akşam yemeğinden sonra uzanıp yatarak dinlenmek yerine yürüyüş yapmanın daha etkili olduğunu göstermekte.

George Washington Üniversitesi Milken Enstitüsü Halk Sağlığı Okulu’nda egzersiz bilimi profesörü Loretta DiPietro’nun bir araştırmasına göre, Tip-2 diyabeti olan kişilerin, yemek yedikten 15 dakika sonra düzenli yürüyüş yaptıklarında gece boyu daha kontrollü kan şekeri düzeyine sahip olduğu tespit edilmiştir. Aynı şekilde yürüyüş süresini artırdıklarında ve zamanını öğleden sonraya aldıklarında da benzer etkilere rastlanmıştır.

Besinler ile aldığımız glikoz, sindirim sistemimiz ile kana geçer. İnsülin hormonunun aktivitesi sayesinde kandaki glikoz, hücrelere taşınır ve kullanılmaya başlanır. Ancak insülin hormonu çalışma metabolizması dengesizleşen bireylerde bu durum böyle düzenli şekilde işleyemez. Bu noktada kanda çok fazla glikoz kalabilir ve kalp, karaciğer,böbrek hastalıkları, hatta felç sorunu bile ortaya çıkabilir.

Yemek sonrası vücudun insülin yanıtı, günün ilerleyen saatlerinde yavaşlamaktadır. Bizler de gün içinde düzenli devam ettiğimiz yeme düzenini akşam saatlerinde, özellikle kış mevsiminin uzun akşamlarında bozduğumuzda, artırdığımızda insülin yanıtı yetersiz kalacaktır. Akşam yemeği sonrası yapılacak yürüyüşler tam da burada devreye girerek glikozun hücrelere geçişini kolaylaştıracaktır. Çünkü yürüyüş ile çalıştırdığımız kaslar enerji olarak fazla glikozu kullanacaklardır.

Yeni Zelanda’daki Otago Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırma görevlisi Andrew Reynolds, Tip-2 diyabetli bireyler üzerinde yaptığı bir çalışmada özellikle akşam yemeği sonrasında yapılan yürüyüşlerin (araştırmada 10 dakikalık yürüyüşler baz alınmıştır) kan şekeri düzeylerini iyileştirdiğine dikkat çekmektedir.

Pek çok araştırma sonucu, akşam yemeği sonrasında yapılan yürüyüşlerin, özellikle Tip-2 diyabetli bireylerde, kan şekeri kontrolünü kolaylaştırdığını; dolayısıyla hem daha sağlıklı bir yaşam sürmeye, hem de daha kolay kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle her gün düzenli yürüyüş yapmayı, her akşam yemeğinden sonra 10 dakika bile olsa orta tempoda yürümeyi ihmal etmeyin.

Diyetisyen Müge Bozok Diyetisyen
2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başarı ile mezun oldu. Türkiye’nin ilk Tıp Merkezi İntermed’de kariyerine başladı, bu merkezde ... Devam