Diğer insanlar neden önemlidir?

Diğer insanlar neden önemlidir, hiç düşündünüz mü? Neden onlara ihtiyaç duyarız ya da neden iletişim kurmak, etkileşimde olmak isteriz, merak ettiniz mi? Sizce insanlarla kurduğunuz bağın nedeni olası bir yalnızlık korkusu mu, sosyalleşme isteği mi, sevgi mi yoksa hepsi mi? Birçok araştırmacıya merak konusu olmuş ve üzerine çeşitli bilimsel makaleler yazılmış bu konuyla ilgili Harvard Üniversitesi’nde yapılan 75 yıllık mutluluk araştırmasını hatırlıyor musunuz? Araştırma, mutlu bir yaşamın sırrını açığa çıkarıyor ve iyi yaşlanmanın-yani 70li yaşlarda dahi fiziksel, ruhsal ve zihinsel sağlığın korunmasının ve hayattan alınan doyumun sürdürülmesinin- en önemli belirleyicisinin ne kolesterol seviyesi ne koşu bandındaki dayanıklılık ne kazandığınız para ne de zekâ seviyesi olduğunu gösteriyor. Yapılan çalışmaya göre en önemli faktör insanlarla olan yakın ilişkilerimiz olarak karşımıza çıkıyor. Araştırma şu basit cümleyle özetleniyor: “Hayatınızdaki en önemli şey, diğer insanlarla olan ilişkileriniz.” Ancak, diğer insanların bizim için neden önemli olduğu sadece bu kadarla sınırlı değil. Birçok araştırma, yaşamdaki mutluluğun yanı sıra fiziksel ve zihinsel sağlık ile kişisel gelişim için de diğer insanlarla olan ilişkilerimizin büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Pozitif psikoloji biliminin kurucularından biri olan Chris Peterson da birçok araştırmasını bu konu üzerine yapıyor ve yaşamını yitirene kadar hayatımızı değerli kılan, her anımıza anlam katan ve bizi bir bütün haline getiren sosyal ilişkilerimize odaklanarak çalışmalarını sürdürüyor. Peterson’ın çalışmaları, tek başına yapılabilecek aktiviteleri başka insanlarla birlikte yaptığımızda daha zevkli bir hale getirebildiğimize dikkat çekiyor. Ayrıca, çalışmaları minnet duygusu, takdir gibi duyguların da başka insanlarla olan ilişkilerimiz sonucunda ortaya çıktığına da yer veriyor. Öte yandan, birçok farklı araştırma da “Diğer insanlar neden önemlidir?” sorusuna farklı açılardan ışık tutuyor. İşte diğer insanlarla olan ilişkilerimizin neden önemli olduğu ve hayatımıza neler kattıkları:

Diğer insanlarla birlikte olmak sağlığınızı iyileştirir

Birçok araştırma, diğer insanlarla birlikte zaman geçirmemenin, yani sosyal ağ eksikliğinin önemli bir stres kaynağı olduğuna dikkat çekiyor; yalnızlık, stres hormonu olan kortizol düzeyinin yükselmesine ve bu nedenle çeşitli birçok hastalığın meydana gelmesine neden oluyor. İnsanlarla vakit geçirmek, sosyal ilişkilere önem vermek ise hem zihinsel hem fiziksel sağlığın iyileşmesine yardımcı oluyor. 70’li yıllarda yapılan bir araştırma, daha zayıf sosyal ağlara sahip kişilerin, daha geniş sosyal ağlara sahip insanlardan daha genç öldüğüne dikkat çekmekte Bu nedenle, bütüncül sağlığı iyileştirmek için diğer insanlarla birlikte zaman geçirmek şart.

Beyin fonksiyonlarınızı geliştirir

Beynimizin başkalarıyla etkileşime girdiğimizde ve birliktelik yaşadığımızda gerçekten daha iyi çalıştığını gösteren birçok araştırma mevcut. 2015 yılında yapılan bir çalışma, sosyal etkileşimin insanların gerçekleştirdiği en karmaşık işlevler arasında yer aldığına dikkat çekiyor. Ayrıca, çocuk gelişimi üzerine yapılan bir başka araştırma da çocukların sadece gözlemlemek yerine başkalarıyla etkileşime girdiklerinde daha iyi öğrendiklerini belirtiyor. Bu sonuçtan da anlaşılacağı üzere küçük yaştan itibaren sosyal ilişkiler, beyin gelişimini destekliyor.

Sosyallik, insan olmanın temel ihtiyaçlarındandır

Psikoloji, insan doğasında sosyal olmanın, bir yere, bir gruba ait olmanın doğal bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor. Yapılan birçok araştırma, insanların yalnız kalmaktansa koşullar ne olursa olsun sosyal bağlar kurmaya, var olan ilişkilerini sürdürmeye devam ettiğini gösteriyor. Çoğu insan, olumsuz durumlara rağmen bağlarını koparmaktan kaçınıyor.

Bakış açınızı zenginleştirir

“Bin bilsen de bir bilene danış.” Sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Fikir alışverişi yapmak, çevrenizdeki kişilerin düşüncesini öğrenmek, hem spesifik bir konuya yaklaşımınızı değiştirebilir hem de dünya görüşünüzü zenginleştirebilir. Çevrenizde fikir alabileceğiniz insanların bulunması, farklı konular üzerine tartışmalar yapabileceğiniz gruplara dahil olmanız bakış açınızın derinleşmesine yardımcı olabilir.

Kişisel gelişiminizi destekler

Texas Üniversitesi’nde Sosyoloji Profesörü Debra Umberson, “Kötü bir ilişki, hiç ilişki olmamasından daha kötüdür.” Diyor. Her şeyin yolunda gittiği ilişkilerin bizi mutlu ettiği şüphesiz. Derdinize ortak olan arkadaşlarınız, her zaman arkanızda duran aileniz, keyifli zaman geçirdiğiniz partneriniz… Peki ya ortak paydada bir türlü buluşamadığınız iş arkadaşınız ya da yalnızca eleştirmek için sizinle iletişime geçen yöneticiniz? Olumsuz ilişkiler de siz fark etmeseniz bile olumlu sonuçlar doğurabiliyor. Problem çözme becerileriniz, eleştirilerle baş etmeniz, farklı duyguları deneyimleyerek mücadele etmeyi öğrenmeniz, hepsi kötü olduğunu düşündüğünüz ilişkilerin aslında hayatınıza katkısı.

Bonus: Çevrenizdeki insanlar sizin için önemliyken siz de onlar için önemlisiniz

Nasıl ki diğer insanlar sizin ve yaşamınız için önem taşıyor, siz de o insanlar için büyük önem taşıyorsunuz. Aileniz, arkadaşlarınız, dostlarınız hepsinin yaşamı sizin varlığınızla daha da anlam kazanıyor, tıpkı onların da sizin hayatınızı anlamlı kıldığı gibi… Derdini paylaşmak isteyen, konuşmaya, anlaşılmaya ihtiyacı olan, sizinle eğlenen, keyifli vakit geçiren sevdikleriniz sıkıntılarını ya da mutluluklarını sizinle yaşamak için hemen iletişime geçmiyor mu? Bir arama, bir mesaj ya da çat kapı gelme, sımsıkı sarılma ihtiyacının sonucunda ortaya çıkmıyor mu? Bir kahve bile karşılıklı içildiğinde daha kıymetli olmuyor mu? 🙂

Kaynak: medium, theatlantic, thegoodlife

İlginizi çekebilir: 75 yıl süren Harvard araştırması mutlu bir hayatın sırrını buldu

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!