Çocuklarda kabızlık belirtileri, nedenleri, tedavisi

Çocuklarda kabızlık hakkında merak ettiğiniz her şey, yazımızda.

Kabızlık, toplumda çok sık görülen bir problem. Söz konusu çocuklar olduğunda ise bu sorunu daha fazla duyabiliyoruz. Daha önce çocuğunuz hiç banyodan gözyaşları içinde “Anne, kaka yaptığımda canım acıyor” diyerek çıktı mı? Cevabınız evetse muhtemel neden, çocuklarda çok yaygın bir sorun olan kabızlıktır.

Çocuklarda kabızlık, çocuğunuzun sert ve seyrek olarak tuvalete çıkması olarak tanımlanabilir. Bu sorun bebeklerde ve çocuklarda, sert dışkılama ve dışkılamada sorun yaşandığında ortaya çıkar. Çocuk dışkı yaparken ağrı yaşayabilir veya ıkınmasına rağmen bağırsak hareketi görülmeyebilir. Peki çocuğunuzun kabız olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?

Çocuklarda kabızlık hakkında daha fazlasını keşfetmek için okumaya devam edin.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Çocuklarda kabızlık nedir?

Bir yetişkin olarak daha önce kabız olduysanız bunun ne kadar rahatsız edici olabileceğini gayet iyi bilirsiniz. Şimdi bir de bunu yaşayanın bir bebek veya küçük bir çocuk olduğunu düşünün. Çocuklar kabız olduklarında, ne olduğunu anlamazlar ve yaşlarına bağlı olarak semptomlarını her zaman ifade edemezler. Siz farkına kadar çocuğunuz belli bir süre kabızlık yaşayabilir.

Kabızlık, genellikle bir haftada üçten az olan, seyrek görülen bağırsak hareketleridir. Çocuklarda kabız, genelde kısa sürelidir ve tedavi ile kolayca düzelebilir. Bununla birlikte, sorunu ortadan kaldırmak için çocuğunuzdaki kabızlık belirtilerini nasıl tanıyacağınız hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Çocuklarda kabızlık belirtileri

Kabızlık belirtileri bebeklerde ve çocuklarda yetişkinlerdeki semptomlardan çok farklı değildir. Tek temel fark, çocukların bunu yaşarken neler hissettiklerini ifade edememeleridir. Bu nedenle kabızlığı fark etmek için çocuğunuzun bağırsak hareketlerine dikkat etmeniz gerekir.

Bebeklerde kabızlık belirtileri

Bazı formül mamalarla ve anne sütüyle beslenen bebekler, katı gıdalarla ilk tanıştıklarında kabız olurlar. Bebeklerde kabızlık, kendini şu belirtilerle gösterebilir:

  • Pelet benzeri bağırsak hareketleri
  • Dışkıyı geçirmekte zorluk
  • Bağırsak hareketleri sırasında ağlamak
  • Sert, kuru dışkı
  • Daha az sıklıkta bağırsak hareketleri

Dışkı sıklığı elbette bebekten bebeğe değişebilir, bu nedenle buna dikkat ederken bebeğinizin normalde nasıl bağırsak hareketlerine sahip olduğunu göz önüne alın. Bebeğinizin normalde günde bir kez bağırsak hareketi varsa ve son dışkısının üzerinden birkaç gün geçmişse, bu bir kabızlık belirtisi olabilir.

Yeni yürümeye başlayan çocuklarda kabızlık belirtileri

3 yaşında oğlum sürekli kabız” diyenler buraya. Tıpkı bu yaş grubunda olduğu gibi yeni yürümeye başlayan çocuklar, bebeklerde kabızlık belirtilerine benzer semptomlara sahip olabilir. Yeni yürümeye başlayan çocuklarda aşağıdakiler gibi başka belirtiler de görebilirsiniz:

  • Alışılmadık derecede büyük dışkılama
  • Midesine dokununca hassasiyet
  • Karın şişkinliği
  • Tuvalet kağıdında kan izleri (Gerilmeden dolayı anüs çevresindeki küçük yırtıklar nedeniyle)

Daha büyük çocuklarda kabızlık belirtileri

Yukarıda belirtilen semptomların yanı sıra, daha büyük çocuklar kabızlık yaşarken mide ağrısından da şikayet edebilir ve rektumdaki yedek dışkıdan iç çamaşırlarında sıvı izleri olabilir. Çocuğunuzun bağırsak hareketleri sırasında da ağrısı olabilir ve bu nedenle tuvalete gitmekten kaçınabilir.

Çocuklarda kabızlık neden olur?

Çoğu ebeveyn “Küçük çocuk neden kabız olur“, “Çocuklarda sık kabızlık neden olur” merak etmekte. Çocuklarda kabızlığın yaygın nedenlerini anlamak, gelecekteki nöbetleri önlemeye yardımcı olabilir. Çocuklarda kabızlık nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Rutin veya düzende bir değişiklik (Seyahat etmek, yeni bir okula başlamak veya stres gibi)
  • Düşük lifli bir diyet yemek ve yeterince sıvı tüketmemek
  • Belki de umumi tuvaleti kullanmak istemedikleri için bağırsak hareketi yapma dürtüsünü görmezden gelmek
  • Süt alerjileri veya süt ürünlerine karşı intolerans
  • Ailede kabızlık öyküsü

Kabızlığın ayrıca aşağıdakiler gibi altta yatan önemli bir sağlık durumunun belirtisi olabileceğini de unutmayın:

  • Huzursuz bağırsak sendromu
  • Hirschsprung hastalığı
  • Hipotiroidizm
  • Kistik fibrozis

En doğru tanı ve teşhis için doktorunuza danışmalısınız.

Kabızlığa evde çözüm: Kabızlığa ne iyi gelir?

Eğer “Kakasını yapamayan çocuğa ne yapmalı”, “2 yaş kabızlığa ne iyi gelir”, “3 yaş kabızlığa ne iyi gelir”” merak ediyorsanız aşağıdaki ipuçlarından yardım alabilirsiniz.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Bebek ve yeni yürümeye başlayan çocuklar için kabızlık çözümleri

Kabızlık bebekler ve küçük çocuklar için rahatsız edici olsa da nadiren altta yatan bir durumun işaretidir. Birkaç ev ilacı, dışkıyı yumuşatmaya ve kabızlığı gidermeye yardımcı olabilir.

  • Daha fazla su içirin. Dışkı kuru ve sert hale geldiğinde kabızlık gelişebilir. İçme suyu, dışkıyı yumuşatarak geçişini kolaylaştırır. Bebeğiniz en az 6 aylıksa, kabızlığı gidermek için ona biraz su verebilirsiniz. Yine de suyun düzenli beslenmenin yerini almadığını unutmayın.
  • Biraz meyve suyu içirin. Meyve suyu ayrıca kabızlığı gidermek için de etkilidir, çünkü bazıları müshil olarak işlev görebilen tatlandırıcı sorbitol içerir. Bebeğiniz en az 6 aylıksa, ona biraz meyve suyu verebilirsiniz. Bu, düzenli beslenmeye ek olarak yüzde 100 elma suyu, kuru erik suyu veya armut suyu olabilir.
  • Beslenmesine daha fazla lifli gıda ekleyin. Bebeğiniz katı yiyecekler yemeye başladıysa, diyetine elma, armut, bezelye, kuru erik, muz gibi daha yüksek lifli seçenekler ekleyin.
  • 6 aylıktan küçük bebekler sadece formül mama ve anne sütüne ihtiyaç duyar, başka sıvıya ihtiyaç duymaz. 6 aylıktan küçük bir bebeğe katı yiyecekler veriyorsanız, bu yiyecekleri vermeyi bırakın. Belirtilerinin düzelip düzelmediğine bakın. Belirtiler düzelmezse doktorunuza görünün.

Daha büyük çocuklar için kabızlık çözümleri

Daha büyük çocuklar için kabızlığı tedavi etmek adına, aşağıdaki bağırsak hareketlerini uyarmaya yardımcı olacak ipuçlarını deneyebilirsiniz:

  • Su alımını artırın. Sıvı eksikliği, daha büyük çocuklarda kabızlığa yol açabilir. Dışkılarını yumuşatmak için çocuğunuzun her gün en az 1,5-2 litre su içtiğinden emin olun.
  • Lif alımını artırın. Düşük lifli bir diyet, çocuklarda kabızlığa katkıda bulunan başka bir faktördür. Bu yüzden diyetlerine daha fazla lif açısından zengin seçenekler eklediğinizden emin olun. Daha fazla meyve, sebze ve kepekli tahıllar tüketmesini sağlayın. Çocuklara doktor önerisiyle lif takviyeleri de verebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun günde ne kadar life ihtiyaç duyduğunu hesaplamak için yaşını alın ve 5 ekleyin. Örneğin çocuğunuz 8 yaşındaysa 8+5’ten günde 13 gram lif ihtiyacı olacaktır.
  • Fiziksel aktiviteyi artırın. Hareketsiz bir yaşam tarzı da kabızlıkta rol oynayabilir. Bağırsak kasılmalarını ve bağırsak hareketlerini uyarmaya yardımcı olmak için çocuğunuzu fiziksel aktiviteye teşvik edin.

Önemli Not: Müshiller ve lavmanlar yetişkinlerde kabızlığın hızlı bir şekilde giderilmesini sağlar. Ancak, bunları bebeğinize veya yürümeye başlayan çocuğunuza vermeyin. Bunu sadece bir doktor önerisiyle yapabilirsiniz.

Çocuklarda kabızlık nasıl önlenir?

Bebeklerde ve çocuklarda kabızlık genellikle kısa sürelidir ve altta yatan bir sağlık durumuyla ilgili değildir. Yine de bazı durumlarda altta yatan bir sağlık koşulunun belirtisi olabilir. Eğer çocuğunuz sık sık kabız oluyorsa ev ilaçları ile çözemiyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.

Çocuklarda kabızlığı önlemek için şu noktaları da göz önünde bulundurabilirsiniz:

  • Bebeğiniz en az 6 aylık olana kadar ona katı gıdalar vermeyin.
  • Ek besine geçtiği andan itibaren ona fasulye, kepekli tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi yüksek lifli gıdalar sunmayı hedefleyin.
  • Çocuğunuzun su alımını günde en az 1 litreye yükseltin.
  • Bisiklete binmek, top oynamak veya köpeği gezdirmek gibi fiziksel aktivitelere teşvik edin.
  • Çocuğunuza bağırsak hareketi yapma dürtüsünü görmezden gelmemesini öğretin.
  • Çocuğunuzun yemeklerden sonra tuvaleti kullanma alışkanlığı geliştirmesine yardımcı olun. Yemekten sonra yaklaşık 10 dakika tuvalette oturmasını sağlayın, böylece bağırsak hareketleri, rutinlerinin düzenli bir parçası haline gelir.

En doğru önlem, tanı ve tedavi için doktorunuza danışmayı unutmayın.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.

Kaynaklar: 1, 2, medicalnewstoday

İlginizi çekebilir: Kabızlık ilacı: Kabızlık nedir, nasıl giderilir, tedavisi nasıldır; tüm merak edilenler

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!