Çevreci alışkanlıklar gelişiyor: Çevreci Bonus’tan matara kullanımına son dönemin yeşil trendleri

Doğa, her zaman gizemini koruyan, ne zaman iç içe olsak ruhumuzu, zihnimizi huzurla dolduran, bize her zaman bonkör davranan en canlı yaşam kaynağımız. Yüzünü saklamayan güneş, kuşların cıvıltısı, rengarenk açan çiçekler… İçimizi kıpır kıpır eden en heyecanlı detaylar. Peki, doğayla iç içe olmayı, ağaç gölgelerinde dinlenmeyi, çimenlerde çıplak ayak yürümeyi, huzur veren kokuları içimize çekerek sakin yürüyüşler yapmayı, kumdan kaleler inşa etmeyi, denizlerin berraklığına dalmayı, kısaca doğanın her bir parçasını tüm hücrelerimizde hissetmeyi hepimiz derinden arzularken onu korumak için ne yapıyoruz? Günlük alışkanlıklarımızı çevre dostu olacak şekilde değiştiriyor, doğayı korumak için küçük ama etkili adımlar atıyor muyuz?

Bu soruların cevabı hepimiz için hem evet hem hayır olabilir. Evet; belki yerlere çöp atmıyor, atık yağlarımızı lavaboya dökmüyor, evimizde kompost yapmak için atıklarımızı biriktiriyoruz ama yeterli mi, hayır. Sürdürülebilir alışkanlıklar, çevre dostu tutumlar sadece akla ilk gelen mutfakla sınırlı değil. Yaşamın her alanında uygulayabileceğimiz çok fazla çevreci alışkanlık var. Seyahatlerimizi planlamaktan alışveriş alışkanlıklarımıza, beslenme şeklimizden evimizdeki enerji kullanımına birçok alanda doğa dostu yaklaşımlar sergileyebiliriz. Nasıl mı? İşte bu soruya ışık tutacak son dönemin yeşil trendleri:

Tek kullanımlık ürünlerle vedalaşıyoruz

Son yıllarda doğaya verdiğimiz zararın etkilerini daha somut bir şekilde hissetmek, birçoğumuzu sürdürülebilir alışkanlıklar kazanmak ve onları devam ettirmek için teşvik ettiği kesin. Son dönemin yeşil trendleri arasında yer alan tek kullanımlık alternatiflere veda etme, hepimizin hızlıca adapte olduğu bir alan olabilir. Alışverişlerde poşet kullanmak yerine bez çanta ile alışverişe çıkmak, dışarıdan tek kullanımlık karton bardaklarda kahve almak yerine kahveyi oturarak içeceksek bardakta, alıp çıkacaksak termosumuza konulmasını istemek, suyumuzu pet şişelerde satın almaktansa mataramıza doldurup evden çıkmak, plastik pipet yerine metal veya bambu pipet alternatiflerini değerlendirmek günlük hayatımızda sıkça uygulayabileceğimiz çevre dostu alışkanlıklar arasında.

Sürdürülebilir modaya yöneliyoruz

Moda endüstrisi doğayı en çok kirleten ve karbon ayak izinin artmasına sebep olan endüstriler arasında. Modanın, tüketim çılgınlığının, çevre kirliliğine olan etkisini ve kıyafetlerin üretiminde harcanan enerjinin kaynakları nasıl tehlikeye soktuğunun çoğumuz farkındayız. Peki buna engel olmak için yapabiliriz? Doğal kaynakları korumak, karbon ayak izini azaltmak, çevreye verilen zararı mümkün olduğunca en aza indirmek için modaya olan bakışımızı değiştirebiliriz. Sürdürülebilir moda hakkında bilgilenmek, çevre dostu yerel markalara yönelmek, alışveriş yaparken ikinci el seçeneklerine de göz atmak, organik ve doğa dostu kumaş seçeneklerini değerlendirmek daha çevreci bir alışveriş deneyimi yapmamıza yardımcı olabilir.

‘Çevreci Bonus’ ile doğadan aldıklarımızı ona geri veriyoruz

Alışverişlerimizde çevreci alışkanlıkları benimsemek sadece neleri satın aldığımızla değil, nasıl satın aldığımızla da ilgili. Çevreci Bonus’un WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)’nin çevre projelerine destek olan çevreye duyarlı kartı, kendimiz için alışveriş yaparken doğadan aldıklarımızın da bir kısmını doğaya geri vermemize olanak sağlıyor. Çevreci Bonus ile taksitli alışverişin keyfini yaşarken, bol bol bonus kazanmak ve çevrenin korunmasına destek olmak mümkün. Nasıl mı? Çevreci Bonus ile:

  • Kazandığımız bonusların bir kısmının WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)’nın doğa koruma çalışmalarına bağışlanmasına aracılık ederek doğaya katkıda bulunabileceğimiz bir platformda yer alabiliriz.
  • Kart gönderim mektuplarında, zarflarında ve sizinle iletişim içinde olduğu bütün basılı malzemelerinde kullanılan geri dönüşümlü kağıt sayesinde doğayı korumaya destek olabiliriz.
  • Doğa koşullarına diğer plastiklerden daha fazla direnç gösteren PVC oranını, ham madde içeriğinde mümkün olan en az seviyeye indirerek kullanılan Çevreci Bonus sayesinde, diğer plastik kartlara oranla doğada daha hızlı yok olmasına destek olabiliriz.
  • Her ay çevreye duyarlı ürünlere özel indirim kampanyaları ile çevreye duyarlı ürünlerin kullanımının arttırılmasını destekleyebiliriz.

Alışverişlerimizde doğaya katkı sağlamak, nakit ihtiyaçlarımızı gidermek ve ödeme kolaylıkları ile rahat hissetmek için Çevreci Bonus’la tanışmanın artık tam zamanı.

Ekoturizm rotalarını keşfediyoruz

Uzun ve dinlendirici bir tatil hepimizin ortak isteği. Özellikle pandemi sürecinden sonra değişmeye başlayan seyahat ve tatil alışkanlıklarımız, doğayla iç içe olmanın keyfini sürdürme yönünde… Keyifli bir tatil yaparken doğaya zarar vermemeyi odağına alan ekoturizm rotaları içerisinde ekolojik köyler, kamp alanları, doğanın içinde küçük ahşap evler, organik yaşam ve sıfır atık yaklaşımlarını benimseyen çiftlikler oldukça revaçta. Tabii, ekolojik dengeyi koruyan, doğaya saygılı bir tatil yaparken, harcama alışkanlıklarımızı da çevre dostu yapmak için Çevreci Bonus’u kullanabilir, harcama yaptıkça doğanın korunmasına da katkı sağlayabiliriz.

Bitkisel bazlı beslenmeye ve mini bahçeciliğe başlıyoruz

Marketten almak yerine mis kokulu, tazecik, kendi yetiştirdiğimiz meyve-sebzeyi öğünlerimize eklemek hepimiz için büyük bir keyif kaynağı değil mi? Doğayı evimizde hissetmek için başvurduğumuz en pratik yöntemlerden biri mini bahçecilik olabilir. Küçük saksılarda, balkonumuzda, bahçemizde yetiştirerek sofralarımıza eklediğimiz lezzetler ile hem karbon ayak izinin azalmasına destek olabilir, hem de doğa dostu mini tarım yapabiliriz. Çevre dostu alışkanlıklarımızı pekiştirmek için ayrıca et tüketimini azaltabilir, bitkisel bazlı beslenmeyi benimseyebilir, hayvansal gıdaların vegan alternatiflerini de öğünlerimize katabiliriz.

Tasarruflu ve mindful yaşam alanları oluşturuyoruz

Evde, ofiste, yaşam alanlarımızda enerji tasarrufuna dikkat ederek, doğal kaynakların bilinçli tüketilmesine, karbon ayak izinin azalmasına katkıda bulunmak mümkün. Gereksiz yanan ışıkları söndürmek, suyu ihtiyacımız kadar kullanmak, gıda israfını önlemek için mutfağımızda değişiklikler yapmak, enerji tasarruflu elektrikli aletler kullanmak, çevre bilincini yaşam alanlarımızda da korumak için etkili adımlar arasında. Ayrıca, ‘daha farkında‘ bir yaşam sürmek, elimizdekinin kıymetini bilmek ve kendimize dinlendirici, konforlu, huzurlu, yeşilliklerle dolu mindful köşeler yaratmak da yaşam kalitemizi artıran, doğayla aramızdaki bağı güçlendirmeye yardımcı çevreci trendler arasında.

Bu içerik Çevreci Bonus katkılarıyla hazırlanmıştır.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
Advertisement