Canınızın hiçbir şey yapmak istemediği günlerde harekete geçmenin 6 formülü

Bazen insanın içinden hiçbir şey yapmak gelmez. Önünüzde önemli bir iş beklerken sizin tek istediğiniz şey vazgeçip kimsenin görmediği bir yere saklanmak olur. Önünüzde sizi bekleyen önemli bir sunum hazırlığı, bitmesi gereken bir rapor, günlerdir ertelediğiniz sevimsiz bir telefon konuşması olabilir. Ya da bunların yerine sadece motivasyonunuzun düşük olduğu ve canınızın hiçbir şey yapmak istemediği bir gün geçiriyor olabilirsiniz.

Hepimizin zaman zaman başına gelen bu durum rahatsız edici, sıkıcı, sinir edici hatta insanın enerjisini bitirici bir etki yaratabilir. Tüm bunların üstesinden gelmek için yapmanız gereken tek bir şey var; o da harekete geçmek. Ancak hepimizin bildiği bu basit formülü uygulamak her zaman pek de kolay olmayabiliyor. İşte bedeniniz ve zihniniz hiçbir şey yapmak istemediği sırada harekete geçmeniz için yardımcı olacak yöntemler… 

1. Vazgeçin

Canınız hiçbir şey yapmak istemediğinde, harekete geçmek çok zor olabilir ve bu öfke, kızgınlık, can sıkıntısı hatta depresyon duygusuna neden olabilir. Kendinizi ne kadar motive etmek isterseniz isteyin, insanın vücudunda “iyi hissetme” düğmesi olmadığı bir gerçek. Birçoğumuz iyi hissetmeye odaklanmış durumdayız. Bu yüzden kendimizi kötü hissettirecek, zorlayacak her türlü eylemden kaçınıyoruz. Harekete geçmek için öncelikle kendinizi iyi hissetme zorunluluğundan vazgeçin. Buna odaklandıkça, rahatınızı bozabilecek adımlar atmak daha zor olur.

Kendinize can sıkıntısı, öfke, kızgınlık ve hatta depresif duygular için izin verin. Her zaman kendinizi iyi hissedemezsiniz.

2. Rahatsızlık hissine yer açın

Kendini iyi hissetme zorunluluğundan vazgeçmek yeterli değil. Rahatsızlık hissi ve kendini kötü hissetme duygusuna da yer açmalı, izin vermelisiniz. Engellerin üstesinden gelmeyi, onları aşmayı, yenmeyi, yok saymayı bırakın. Biraz da engellerin varlığını kabul edin. Kendinize can sıkıntısı, öfke, kızgınlık ve hatta depresif duygular için izin verin. Her zaman kendinizi iyi hissedemezsiniz.

3. Kendi gerekçelerinizle iletişime geçin

Bir işe yaramayacaksa insan kendini neden rahatsız hissetsin ki? Harekete geçmenin size neler katacağını, neden harekete geçmeniz gerektiğini belirleyin. Kendinizi suçlu hissetmemek için harekete geçmek yerine, kendi iyiliğiniz veya kendinize bir şey katmak için harekete geçin. Sadece bu bile büyük bir motivasyon kaynağı olabilir.

4. Hedef belirleyin

Her şey tamamsa, şimdi söz verme zamanı. Küçük hedeflerle başlayabilirsiniz. 5 kilometre koşmak istiyorsanız, 1 kilometrelik hedeflerle başlayın. Elinize bir kağıt kalem alın ve şu sorulara yanıt verin:

  • Ne yapmak istiyorsunuz?
  • Ne zaman yapmak istiyorsunuz?
  • Nerede yapmak istiyorsunuz?

Hedefinizi tam olarak belirlerseniz, onu hayata geçirmeniz daha kolay olur.

5. Başlayın

Bir şeyler yapın. Hemen şimdi bir adım atın. Daha sonra ikinci adımı atarsınız. Önemli olan şimdi başlamak ve süreci devam ettirmek.

Hedefinizi tam olarak belirlerseniz, onu hayata geçirmeniz daha kolay olur.

6. Eylemsizliği de kabullenin

Bazen en iyi stratejiyi de uygulasanız, kısa ömürlü olabilir. Böyle durumlarda kendinize şunu sorun: Kim size harekete geçmek zorunda olduğunuzu söyledi? Bazen harekete geçemiyor olmanızı, eylemsizliğinizi kabullenmelisiniz. Böylelikle seçim yapma ve sorumluluk alma kapasitenizi artırmış olursunuz.

 

İlginizi çekebilir: İçinizden iyi hissetmek gelmiyorsa, mutsuzluğun da keyfini çıkarmanın 5 yolu

Kaynaklar:
Psychology Today
Huffington Post

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!