Çalkantılı zamanlarda ayakta kalabilmek için zihinsel çeviklik

İnsan hayatta kalmak için çevikliğe ihtiyaç duyar. Geçmiş bir çağda, avcılardan kaçmak için fiziksel çevikliğe ve ayaklarımızın üzerinde hızlı düşünebilmek için zihinsel çevikliğe ihtiyacımız vardı. Günümüzde ise çevikliğe sadece hayatta kalmak için değil, karşı karşıya olduğumuz yıkıcı ve bir şekilde bilinmeyen gelecekte başarılı olmak için de ihtiyacımız var.

Çeviklik, yeni beceriler ve dersler öğrenirken hızlı pivotlar uygulamamızı sağlayarak hayatta kalmamıza yardımcı olur. Başarı için eski modellerden vazgeçerek, olumsuz zihniyetlerden kurtularak ve değişen dünyanın ihtiyaçlarına hazır olarak gelişmemize yardımcı olur.

Zihinsel çeviklik, lazer odaklama ile daha büyük resmi görme arasında hızla geçiş yapma yeteneğidir. Ayrıca büyük resmi kavramak için uzaklaştırma yapmakta zorlanıyoruz. Araştırmalar, beynin dikkat dağınıklığı yaşadıkça sorunları esnek bir şekilde çözme ve öncelikleri belirleme yeteneğini kaybettiğini gösteriyor. Ve kendi doğal eğilimlerimize ek olarak, stres işleri daha da kötüleştirir. Kötü haberleri rutin olarak tarayan, beynin tünel vizyonuyla sabitlediği ve genel bakış duygumuzu yitiren bir olumsuzluk önyargımız var. Hayatın belirsizliklerle ve bilinmezlikle dolu olduğu bir pandemi çağında uzaklaşmak giderek daha zor hale geldi.

Zihinsel çeviklik becerisi nasıl geliştirilebilir?

İyi haber şu ki, zihinsel çeviklik becerisi geliştirilebilir. Zihinsel çeviklik becerinizi geliştirmek size şu konularda yardımcı olabilir:

  • Günlük işler sırasınsa daha iyi odaklanabilirsiniz, verimliliğiniz ve performansınız artar.
  • Stratejik düşünme beceriniz gelişir, önceliklendirmeyi daha iyi yaparsınız.
  • Odaklanma beceriniz artar. 

Peki, siz zihinsel olarak ne kadar çeviksiniz? Yalnızca lazer odaklı olmanıza değil, aynı zamanda daha büyük resmi aklınızda tutmanıza yardımcı olacak uygulamalarınız var mı? Sürekli değişen ve gün geçtikçe karmaşıklaşan pandemi sonrası dünyada başarılı olmanın anahtarı bu olabilir…

İlginizi çekebilir: Kendinize liderlik edebilirsiniz: Liderlik gelişiminize katkıda bulunacak varsayımlar

Işıl Çetinkaya
Anka Koçluk Okulundan temel koçluk eğitimlerini tamamladıktan sonra Amerika University of Northwest "Yönetici Koçluğu ve Mentörlük" yüksek lisans programı "Transaksiyonel Analiz", "Gestalt Psikoloji", "Bilişsel ... Devam